Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-03 10:46:00

Momentum: A felhatalmazási törvény szellemisége itt marad

Egy éve jutott be az Európai Parlamentbe Cseh Katalin és Donáth Anna. A két momentumos képviselőt a járvány európai és hazai következményeiről, az ellenzék feladatáról kérdezte a Magyar Narancs.

Donáth Anna a lapnak azt mondta: a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban nem az a lényeg, minek nevezzük, hanem a törvény tartalma, és az azzal szembeni felhördülések szerinte jogosak voltak.

"Az időlimit hiánya minden demokratában fel kell hogy kapcsolja a piros lámpát, egy jogállamban nem ruházunk ekkora hatalmat a kormányra. Azzal együtt is, hogy tudjuk, 10 év NER után, a kétharmad birtokában Orbánnak nem is volt szüksége ilyen felhatalmazásra. Azok a fékek is az elmúlt 10 évben üresedtek ki, amelyekre Varga Judit nagyon szeretett hivatkozni a felhatalmazási törvény vitájában. Ne hivatkozzon az Országgyűlésre, ahol a kormánypártoknak kétharmados többségük van, tehát az történik, amit Orbán Viktor elrendel"

- fogalmazott a Momentum EP-képviselője. 

Cseh Katalin arról beszélt: nagyon várja, hogy a felhatalmazási törvény mellett visszavonják a városok költségvetését megcsonkító szabályt is, vagy a speciális gazdasági övezetekről szóló törvényt, amely Göd területének egyötödét, bevételeinek egyharmadát egy tollvonással elvette.

"A felhatalmazási törvény velünk marad, legalábbis szellemiségében. Mindenkinek az fog eszébe jutni róla, hogy egy fideszes polgármester a törvényre hivatkozva rá tudta küldeni a rendőröket egy kritikusan kommentelő momentumos aktivistára Gyulán. Ez a felhatalmazási törvény hosszú távú üzenete"

- jelentette ki a politikus.

Donáth szerint az intézkedések nem változtattak az Orbán-kormány pozícióján az Európai Unióban, inkább bebetonozták a pozícióját ott, ahová "legalább a 7-es cikk szerinti eljárás megindítása óta tartozik". Szerinte azzal, hogy mindezt az eljárás árnyékában is meglépte, a magyar kormány egyértelműen szembeköpte európai vitapartnereit. "Lehetőségük lett volna elmagyarázni, szerintük miért alaptalanok a támadások, de ezt meg sem próbálták. Bármiről is szól a vita, Varga Judit egy ponton mindig elmosolyodik, és a kétharmados választói felhatalmazásra hivatkozik. Miközben ehhez a felhatalmazáshoz a választási törvény módosítása, a média leuralása, a propagandaminisztérium működtetése vezetett – csupa olyan dolog, ami alapot szolgáltatott a 7-es cikkely élesítéséhez" - mondta Donáth.

A teljes interjút itt tudja elolvasni.

 
Ajánlom

További belföldi híreink