Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-03 21:36:00

Mirkóczki Ádám: már októberben elhatározta, hogy kilép a Jobbikból

A Jobbik frakcióban és pártban elindult egy kilépési hullám, melynek kapcsán Mirkóczki Ádám, korábbi szóvivő, most pedig Eger polgármestere is kilépett a pártból. Döntésének hátteréről és körülményeiről az ATV Egyenes Beszéd műsorában beszélt.

A polgármester elmondta, hogy már 2019-ben tudatosan kezdett el készülni az önkormányzati szerepre, ezért másfél éve semmilyen szinten nem vett részt a párt belső életében, annyira lekötötte Eger ügye.

Azt gondolta, hogy a frakcióban kialakult vélt/valós konfliktusok miatt vár a kilépéssel, a párt vezetése viszont tudta, hogy mit fog tenni, az időzítés volt a kérdéses.

A part életében és szempontjából nincs jó időzítése, ő azért választotta mégis a mostanit, mert szerinte ezzel kisebb kárt okoz.

Mirkóczki elmondta, hogy már októberben megszületett benne ez a döntés- ősszel elmondta, hogy nem egy pártot, hanem a várost kívánja képviselni, és nem pártlogika alapján akar dönteni.

A politikus elmondta, rengeteget tanult a pártjáról, de helyben a közéleti csatározásoknak része volt a pártpolitikai múltja, ezért érezte azt, hogy demonstálnia kell, hogy ő nem egy pártpolitikai szereplő. A saját hitelessége szerinte itt érhető tetten.

Mirkóczki elmondta, hogy a saját önkormányzati képviselőitől is elvárja, hogy pártlogikán felül, a város érdekében döntsenek.

A polgármester elmondta, hogy a korábbi alpolgármester lecserélése nem friss döntés, április elején született. Mirkóczki Zita a kultúráért felelős alpolgármester volt, de amikor a koronavírus járvánnyal beütütt sok gazdasági-szociális probléma, sok ember megélhetése került veszélybe, felértékelődött a szociális válságkezelés kérdése. És ebben a helyzetben döntött úgy, hogy a szociális ügyeknek kell nagyobb hangsúlyt kapniuk, így került Farkas Attila pozícióba.

Az elmozdított alpolgármester beperelte az önkormányztatot 10 millió forintra, de szerinte - végig is viszik a pert - az önkormányzat fog nyerni, mert semmi jogszerűtlen nem történt.

Mirkóczki elmondta, hogy az önkormányzatoktól elvont források Egert is megviselik, az iparűzési adó nagyon meghatározó része a város bevételeinek. Jelenleg azzal foglalkoznak, hogy újragombolják a költésgvetést, hogy ne legyenenk likviditási porblémáik, minimum 2 milliárdos mínusszal számolnak.

De mégsem olyan borúlátó, mert akkora hiány lesz, hogy lényegében az összes megyei jogú város "beleáll a földbe", ezért előbb- utóbb racionális döntést kell hoznia a kormánynak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink