Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 06:07:00

Az önkormányzatok 70 százaléka kerülhet bajba

A 2021-es költségvetésben számos területről vonnak el pénzt az önkormányzatoktól. Az érdekvédelmi szerv attól tart, hogy központi elvonások miatt elbocsátásokra kényszerülnek az önkormányzatok. Többek között erről és az esetleges lépésekről kérdeztük a szakszervezeti elnököt.

 

 

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke az ATV Start műsorában elmondta, hogy a gépjárműadó elvonása és más átcsoportosítások miatt az önkormányzatok likviditása csökkenhet, ezért mondják az, hogy indokolt a visszapótlás.

Ők úgy számolták, hogy az önkormányzatok 70 százaléka bajba kerülhet.

Felhívta a figyelmet, hogy a védekezési költségek olyan óriási, nem tervezett kiadásokat igényeltek, melyek állami visszapótlása továbbra is szükséges.

Boros Péterné aggódik, hogy veszélybe kerül a közalkalmazottak, köztisztviselők fizetése is. A munkaidő csökkentéstől kezdve a létszámcsökkentéssel is próbálkoznak az önkormányzatok. Szerinte egy jobban átgondolt költségvetési tervezettel megoldható lenne az, hogy ne kerüljön az önkormányzat nehéz helyzetbe, és maradjanak a közszolgáltatások, az igazgatás, szociális ágazat.

A MKKSZ a költségvetéstől vár támogatást, nem az uniós pénzektől: Boros Péterné elmondta, hogy a helyi önkormányzatok és az emberek a fizetésükkel nem tudnak arra várni, hogy majd valamikor a jövőben kapnak pénzt. „Az államnak lehet, hogy jó kiegészítő forrás lesz, de az idő kulcskérdés” – tette hozzá. A szakszervezeti elnök hangsúlyozza ezért, hogy most kell a segítség, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor ad segítséget a kormány, és mikor szolgáltatja a humánerőforrásokhoz szükséges forrásokat.

A védekezi költségek visszafizetését azért tartják fontosnak, mert jön a második hullám, ha nem lesz forrás, a lakosságot sem tudják olyan intenzitással védeni, mint most.

Azt is kérik, hogy a dolgozók, akik érintettek ebben az ügyben, fogjanak össze: amennyiben az érveiket nem fogadják el, gyakoroljanak nyomást a kormányra, ha szükséges, sztrájkoljanak, de erről még nem döntöttek, és nem is szeretnének idáig eljutni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink