Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-31 07:30:00

Iskolaőrség: Nyugalmazott rendőröket is várnak

Megvonná a kormány a családi pótlékot azoknak a gyermekeknek és fiataloknak a szüleitől, akik erőszakosan viselkednek az iskolában. Horváth László miniszterelnöki megbízott szerint a kormány az iskolai erőszak visszaszorításért, több más szigorítást is bevezet, például iskolaőrséget hoz létre. Ennek soraiba többek között nyugalmazott rendőröket is várnak. Ellenzéki politikusok és szakértők is bírálják a terveket.

Dulakodás a tanteremben és fenyegető mozdulatok a tábla előtt. Csak néhány nyilvánosságra került felvétel a közelmúltból. A videók mindegyikén diákok bántalmaznak tanárokat. A kormány szerint a helyzetre azonnali megoldás kell. Az erőszak felszámolását az iskolaőrség felállításától várnák.

"Igazából rendőrségi állományban lesznek ezek az iskolaőrök és számítunk arra, hogy nyugállományban lévő rendőrök közül is tudunk majd megnyerni erre a feladatra többeket." - mondta Horváth László, miniszterelnöki megbzott a köztévé adásában.

"Önmagában ez a megoldás, hogy iskolaőrség ez egy nagyon leegyszerűsítő, mondatni primitív válasz. Azon a szinten marad, mint amilyen primitív maga az erőszak." - Az egyik tanárszervezet úgy látja, csak átmeneti enyhülést hozhat az iskolaőrök jelenléte. Igaz azt elismerik, hogy néhány helyen szükség lehet hasonló megoldásra.

"Ugyanakkor minden kutatás, nyugat-európai, amerikai példa azt mutatja, hogy ez egy átmeneti erőszakcsökkenést eredményez, ami utána visszaáll a korábbi szintre. Sőt, azáltal, hogy megjelent az erőszak egy fegyveres, vagy legalább is egyenruhás képviselője, még képes nagyobb agressziót is gerjeszteni." - fejtette ki Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke.

A tanárok és a diákok védelmében 12 évre csökkentenék a büntethetőség korhatárát is azokban a helyzetekben, ahol a pedagógust éri támadás.

"Egy 12 éves gyerek nem ihat meg egy pohár sört, nem vásárolhat egy kaparós sorsjegyet, nem mehet be az állatkertbe szülői felügyelet nélkül. Miért gondolom, hogy érti és felelősséget tud vállalni bármiért amit elkövet és miért nem inkább a támogatás, a reszocializáció az az attitűd, amivel közeledek ezek felé a gyerekek felé?" - nyilatkozta Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő.

A tervezett változtatások az erőszakos gyerekek hozzátartozóit is érintik, azaz a családi pótlék megvonásával is járhat, ha valaki verekszik az iskolában.

"A családi pótlék, ami minden gyermekhez eljut az a megélhetést szolgálja, egy szociális biztonság erősítését szolgálja. Ezt összekapcsolni bármiféle magatartásbeli kérdéssel, ezt sem elv, sem a gyakorlat alapján nem tartjuk szerencsésnek és elfogadhatónak." - mondta Kanász-Nagy Máte, az LMP politikusa.

A módosításokat várhatóan a következő tanévtől vezethetik be.


A szaktárca sajtóosztálya megkeresésünkre közölte: iskolaőröket kizárólag ott állítanak majd szolgálatba, ahol ezt az iskolai légkör indokolja. Illetve hozzátették: az erőszak gyökere nem az iskolában van, ezért a szülők felelőssége sem kerülhető meg.

Ajánlom

További belföldi híreink