Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-29 10:33:00

Kásler megszólalt: Az egészségügyben hónapokon belül elkezdődik a nagy változás

Egy 2030-ig tartó nagy egészségügyi reformról, struktúra átalakításról nyilatkozott Kásler Miklós. Szétválasztják az állami- és a magánegészségügyet, a kórházakat pedig úgy akarják tehermentesíteni, hogy a családi orvosokat felszerelik műszerekkel, diagnosztikai eszközökkel, hogy ne a betegeket, hanem a leleteket küldjék a háziorvosok a kórháznak.

Kásler Miklós az EMMI által közzétett “Életközelben” című videóban beszél arról, hogy a koronavírus-járvány kezdetén “ösztönből, amiben sok olvasmány és tapasztalat összegződött” javasolt járványügyi lépéseket, “mert az egészen biztos volt, hogy eredményes lehet”. Az is feltételezhető volt már akkor, hogy a koronavírus-járványt komolyan kell venni - mondja a miniszter a Gazsó L.Ferenc által készített interjúban, aki az első kérdését vezette fel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint Kásler Miklósnak “történelmi érdemei” vannak.

Kásler Miklós az interjúban megerősítette: július 1-én fizetik ki az egészségügyi dolgozóknak ígért 500 ezer forintos “megbecsülést”, ez minden egészségügyi dolgozót érint, aki a járványban aktívan részt vett. Megköszönte az érintett 160 ezer egészségügyi dolgozó munkáját, Kásler Miklós azt is hozzátéve, hogy mindez 92 milliárd forintot jelent.


Mint mondta, nemcsak a kormány - és “különösképpen a miniszterelnök hajtott végre történelmi tettet” -, a járvány elleni védekezésben példaszerű volt a helytállás szerinte. Ritkán látott nemzeti egység alakult ki, aminek a magját, “a kristályosodási pontot” az egészségügy képezte. 


Arra, hogy az EMMI-ben nagyon nagy munka folyik, az egészségügy régen várt szerkezet-átalakítása, azt mondta: a járvány sok mindenre rávilágított, készülődni kell egy esetleges második “fordulóra”, a jövőre. Az anomáliák most markánsan mutatkoztak meg, most gondolkodnak azon, hogy a mi életünkben és az uránunk következő nemzedékek életében mit lehetne jobbá tenni. Az állami és a magánellátás ezer szállal kapcsolódott össze, “alig-alig tűnik lehetségesnek szétválasztani, viszont ha soha nem kezdjük el, soha nem jutunk a végére”. El kell választani egymástól a két ellátórendszert, mind a kettő javára kell megtenni ezt - jelentette ki.

Orbán 2018-ban Kötcsén

Az atv.hu 2018 őszén számolt be róla elsőként, hogy Orbán Viktor Kötcsén, a zárt pikniken azt mondta: a kórházak állapota szerinte rendben van, de az egészségügyben változtatni kell. Első lépésként szét kell választani a magán és az állami tulajdont. Vagyos azt, hogy magánpraxisokkal rendelkező orvosok állami kórházakban, rendelőkben állami infrastruktúrát használnak.

Kórházak?

Arra, hogy a fekvőbeteg ellátást, a kórházakat hogy sikerül tehermentesíteni, Kásler arról azt mondta: az ellátás súlyát diagnosztikai és - amennyire lehetséges - terápiás szempontból áthelyezik a betegellátás az alsóbb szintjeire. Azaz, szeretnék megerősíteni a családi orvosi rendszert, “a családi orvosokat felszerelni gépekkel, műszerekkel”. Ne a betegeket, hanem a leleteket küldjük, akár elektronikus uton - mondta Kásler Miklós, aki szerint alapos strukturaváltásban érdemes gondolkodni. Kisebb korrekciók nem elegendőek - jelentette ki.

Kásler Miklós szavaiból kiderült, hogy bár 2030 tartó egészségügyi reformról lehet szó (a 2030-as dátumot Gazsó L. Ferenc mondta a kérdésében, de a miniszter ezzel egyetértve válaszolt), hónapokon belül el tudják kezdeni “azokat a nagy átalakitásokat, amik majd egy végső célban összegződnek”.

A videós interjúban Kásler Miklós nem beszélt arról, hogy a nagy struktura átalakítás melyik részéért felel Pintér Sándor belügyminiszter - aki hetek óta erről tárgyal az egészségügy szereplőivel. Az ő szerepéről itt írtunk a múlt héten.

Arról, hogy felgyorsulhat az egészségügy átalakítása, és hogy mi lehet Pintér átalakítási listáján, kormányközeli források véleménye alapján az atv.hu-n azt írtuk hétfőn: az állami- és a magánegészségügy szétválasztása ilyen. Szakértők ugyanakkor nem tárták ki, hogy szigorúan szabályozott feltételekkel, de kiszervezhetnek a magánellátásba egy-egy államilag finanszírozott műtétet. De hétfőn forrásaink a jobban felszerelt háziorvosi praxisközösséget vagy a mostaninál jobban integrált járóbeteg-ellátás is a legfontosabb lépések közé sorolták.

Annak meglépését pedig szinte biztosra mondták, hogy államilag központosított lesz a kórházak készletezése és a készletelosztás. A kórházi adatszolgáltatást is a kulcskérdések közé sorolták.

 
Ajánlom

További belföldi híreink