Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 07:38:00

Megjelent a kormányrendelet: a meccseken már szurkolhatunk, de tilos a zenei fesztivál

Megjelent a kormányrendelet: Budapesten is kinyithatnak május 29-től az éttermek és kávézók belső terei, valamint a szállodák, játszóterek is. Változnak a szabadtéri korlátozások is: már lehetnek nézők is a sporteseményeken, színházi és kulturális előadásokon, a szabadtéri zenei fesztivál azonban még tiltólistás.

Megjelent a kormányrendelet a fővárosi enyhítésekről.

Eszerint a vendéglátó helyek belső (zárt) részében – étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása – is megengedett május 29-től.

A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható május 29-től.

A szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket, és a vendégek számára az ott-tartózkodás is megengedett május 29-től.

Ugyanakkor felhatalmazást kapnak a fővárosi kerületi önkormányzatok polgármesterei, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére - akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével - intézkedést tegyenenek.

Szabadtéri sportrendezvények, színházi előadások nézőkkel megtarthatóak

A vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések, a temetések, családi rendezvények, a gyűlések, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek kivételével szabadtéri rendezvény tartása is megengedett lesz - egy másik kormányrendelet szerint.

A szabadtéri sportrendezvény nézők részvételével megtartható. (Olyan rendezvény számít szabadtérinek, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik).

Szabadtéri rendezvénynek minősül a cirkuszi előadás, de a fedetlen vagy részben fedett létesítményben - stadionban, uszodában, szabadtéri színpadon, szabadtéri moziban - zajló esemény is.

A rendelet a sportrendezvényekre, valamint a színházi előadásra, a mozira, a cirkuszra, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállításra, az irodalmi és könyvszakmai rendezvényekre, a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvényre, azaz kulturális rendezvényekre vonatkozik.

A nemzeti parkokban fenntartott szabadtéri bemutató létesítmények is látogathatóak lesznek, de legalább 1,5 méter védőtávolságot be kell tartani.

A szabadtéri kulturális és sportrendezvények a nézőterén a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni. A közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen a páholyokban, a szabadtéri rendezvény szünetében, a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a szabadtéri rendezvény helyszínén található üzletekben is.

Tilos lesz a zenei fesztivál

Tilos viszont tartózkodni - a nem zárt helyen tartott - zenés, táncos rendezvény helyszínén. De fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub helyszínén is, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba - írja a kormányrendelet.

 
Ajánlom

További belföldi híreink