Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 11:01:00

Gulyás: Nem következett be a tömeges fertőzések időszaka

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón tájékoztatójában elmondta, hogy mára sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani. Gulyás Gergely hozzátette: a meghozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon nem következett be a tömeges megfertőződések ideje.

 

Gulyás azt mondta, szomorúan látták, hogy a baloldali pártokra nem számíthattak, hiszen nem a védekezésben vettek részt, hanem a kormányoldal támadásában. A rendkívüli jogrend megszüntetésénél pedig azt látják, hogy az ellenzék akkor is támadja a kormányt.

Marad a járványügyi készültség

A rendkívüli jogrendet megszüntethették, mert a védekezés sikeres volt, de a járványügyi készültség marad - folytatta Gulyás. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a vírus ellen az első vonalban harcoltak. A járványügyi készültség az egészségügyben szerinte azt jelenti, hogy maradnak a meghozott intézkedések. Az idősek vásárlási idősávja megmarad. Június 20-a után sem térhetünk vissza a nagy tömegrendezvényekhez, különösen nem zárt térben.

A már megjelent kormányrendelettel kapcsolatban, amely a budapesti változásokról számol be, azt mondta: a színházi előadásoknál, a mozielőadásoknál a másfél méteres távolság betartása rendkívül fontos, ahol székek vannak, ott egy sort és 3 ülőhelyet szabadon kell hagyni. Hozzátette: ez lehetővé teszi, hogy szigorú menetrend mellett újrainduljon az élet.

A kormány arról is döntött, hogy Trianon 100. évfordulójával kapcsolatban külön szabályt léptet életbe: a trianoni megemlékezéseket június 3-7. között lehetővé fogják tenni. Az emlékmű felavatását augusztus 20-ára teszik át.

Döntöttek a költségvetésről, a cél, hogy az önkormányzati források ne csökkenjenek

A kormány hétfőn döntött a költségvetésről is, ezt kedden az Országgyűlés elnökének átnyújtotta Varga Mihály pénzügyminiszter. Ezzel kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy a gazdaságvédelem költségvetése a jövő évi költségvetés. Még azt sem tudja senki megmondani, hogy az eddigi vírushelyzetnek, milyen hatása lesz a gazdaságra – mondta a miniszter. Ezért is fontos, hogy egy nagy járványügyi és gazdaságvédelmi alap is van a költségvetésben – tette hozzá.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban is kialakult egy vita, a költségvetési támogatásokkal kapcsolatban. A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra – folytatta Gulyás. A jövő évben azt szeretnék, ha az önkormányzati források nem csökkennének, ezért szerepel 858 milliárd forint támogatás a költségvetésben. A szolidaritási adót nem a kormány veszi el az önkormányzatoktól, hanem a gazdagabb önkormányzatok adnak a szegényebb önkormányzatoknak – mondta a miniszter.

A veszélyhelyzet elmúltával látják majd azt, hogy milyen források állnak rendelkezésre, ezért remélik, hogy majd külön fejlesztésekről is tudnak dönteni.

Műanyagtörvény: Palkovics megoldotta a problémát

Az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatban azt mondta: „egy hét alatt sikerült megoldania Palkovics miniszternek ezt a problémát, egyeztetett a leginkább érintettekkel”, akikkel abban maradtak, hogy az egyszer használatos műanyagok betiltására jövő év július elsejétől van lehetőség. Ezt 50 mikron fölött kell betiltani, 15 mikron fölött fogják betiltani Magyarországon a műanyaggyártást.

A kormány döntött arról is tegnap, hogy iskolaőrséget hoznak létre, ez mintegy 500 iskolát fog érinteni. Az iskolaőr nagyrészt korábbi rendőrök leszne, az iskolaőrök részei lesznek a tantestületnek. Azoknak az iskoláknál lesznek jelen, ahol a legnagyobb problémák vannak. Náluk fegyver nem lesz, de más eszköz lehet. Az állam tűrhetetlennek tekinti, hogy a pedagógusokat bármilyen fenyegetésnek tegyék ki.

A pedagógus sérelmére elkövetett bűncselekményeket 12 éves kortól fogják büntetni.

Az utazásszervezőkkel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy augusztus 31-ig a pénzvisszafizetés helyett lehetőség van az utalvány kibocsátására, abban az esetben, ha lemondják az utakat. A kormányszóvivő elmondása szerint az utalványok jövő év augusztus 31-ig lesznek érvényesek, eladni nem lehet, de átruházni igen.

Újságírói kérdések és a kormányzat válaszai

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy 6 milliárd forintot ígért a fővárosnak a kormány a Lánchíd felújítására, még Tarlós István főpolgármestersége idején. Szerinte a főpolgármesteri vezetés nem tart igényt erre a pénzre.

Karácsony Gergely főpolgármesterrel június 9-én fognak legközelebb találkozni, ott kérni fogja, hogy tegye világossá, hogy tartja-e Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes kijelentését, miszerint a Lánchíd felújításába ne szóljon bele a kormány.

A különleges jogrendet megszüntető törvényjavaslat nem arról szól, hogy rendeleti kormányzás lesz – mondta az ATV kérdésére a miniszter. Elmondta, hogy ebben az van benne, hogy továbbra is a tiszti főorvos javaslatára a kormány hoz döntéseket, válsághelyzetben iskolabezárást rendelhetnek el, és lehetőség van arra, hogy külön vásárlási idősávot hozzanak be az időseknek, illetve, hogy rendezvényeket tiltsanak be, de ez a gyülekezési jogot nem érinti – hangsúlyozta.

Az olasz javaslatról, miszerint június 15-én legyen az európai újranyitás napja, a miniszter azt mondta: azokkal az országokkal együtt nyitják meg a határokat, ahol a fertőzés mértéke nem tér el arányaiban a magyartól. Az olaszokkal való nyitásra még várni kell – szögezte le Gulyás.

Orbán Viktor ma alakítja ki álláspontját az Európai Bizottság 750 milliárd eurós mentőcsomagjáról. Meg kell fontolni, hogy ebbe az irányba akarunk-e indulni, és ennek milyen következményei vannak – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy várhatóan a miniszterelnök a holnap reggeli Kossuth rádiós interjújában fog beszámolni.

A járványügyi készültség idejére biztosan maradnak a kórházparancsnokok – árulta el újságírói kérdésre. A kiskunhalasi konténerkórházból börtönkórház lesz – mondta Gulyás.

A Deák téri gyilkossággal kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy a fiatalok drogfogyasztásának visszaszorításával a jövőben foglalkozni kell.

Az augusztus 20-ai ünnepségeket egyelőre nem tudják, hogy meg lehet-e rendezni. Terveznek augusztus 20-i ünnepet, de ha a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, nem fogják megtartani. Erről majd júliusban fognak dönteni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink