Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-27 21:42:00

Elemző: A gazdaságvédelmi alap töredékére van csupán valós fedezet

A jövő évi költségvetés „gazdaságvédelmi alapja” a munkahelyek védelméhez és gazdasági programokhoz gyűjti össze a forrásokat. Erről Varga Mihály beszélt a Kossuth rádióban. Az alapot 2550 milliárd forintra tervezte a pénzügyminiszter, ami nagyobb összeg, mint az idei. A Párbeszéd szerint azonban Varga csak átcímkézte az idei költségvetésben is szereplő tételeket, és olyan kiadásokat is beemelt, melyeknek nincs köze a gazdaság védelméhez.

Varga: A gazdaságvédelmi alap fontos pillér, a Párbeszéd szerint kamu

 

Fontos pillére a jövő évi költségvetésnek a gazdaságvédelmi alap. Varga Mihály szerint ezeken a sorokon 2550 milliárd forint szerepel, legfőképp a munkahelyek védelmére és gazdasági programok elindítására. Ezt a pénzügyminiszter hangsúlyozta a Kossuth rádióban. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint le van fedve a közútfejlesztés, a közútkarbantartás, és az innovációs és más típusú támogatások is, valamint nagy részben tartalmazza a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak azon kiadásait, amelyekkel munkaügyi és foglalkoztatási programok indíthatók el.

A Párbeszéd képviselője szerint az itt szereplő tételek már benne vannak az idei költségvetésben is, most csak új címkét kaptak.

Tordai Bence azt nehezményezte, hogy a vasútfejlesztésekre szánt milliárdok esetében, nincs tisztázva, hogy mennyi jut például „a Budapest-Belgrád vasútvonal teljesen értelmetlen, kínai célokat szolgáló fejlesztésére”. Elmondása szerint idén majdnem 150 milliárd forintot költött a kormány erre a projektre, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő évi vasútfejlesztési keretösszeg szinte teljes egészében erre a kínai projektre menjen majd el.

A Portfolio elemzője szerint a gazdaságvédelmi alapból finanszíroznák jövőre a Paksi bővítés munkálatait és az egészségügyi beruházások mellett sportcsarnokok létesítését is. Csiki Gergely szerint az is probléma, hogy a kiadási oldal mellett nem mindenütt található bevétel. A lapigazgató elmondása szerint a kiadás nagy része nincsen fedezve, egy része pedig már meglévő bevételeket csoportosít át és rak be „kompenzálásképpen” az alapba. Úgy gondolja, a teljes összeg töredékére van csupán valós fedezet, a többi inkább a magasabb hiányból fakad.

Csiki Gergely szerint az világosan látszik, hogy a jövő évi költségvetésben az alacsony GDP-arányos hiánycél a legfőbb szervező elem. Ezáltal azonban nem maradt nagy mozgástere a kormánynak a gazdaság védelmében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink