Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-27 06:11:00

Éjszaka benyújtották a törvényjavaslatot: tényleg visszavonják a koronavírus-törvényt

Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt a parlamentnek a veszélyhelyzet megszűnését kimondó törvényjavaslatot: ennek értelmében megszűnik a koronavírus-törvény és Orbán Viktor kormányának a rendkívüli felhatalmazása - várhatóan június 20-án.

Éjszaka benyújtották a törvényjavaslatot: tényleg visszavonják a koronavírus-törvényt

Kevéssel éjfél előtt nyújtotta be Semjén Zsolt a parlamentnek a veszélyhelyzet megszűnéséről és a koronavírus-törvény visszavonásáról szóló törvényjavaslatot - ami a kormány számára rendkívüli, és határidő nélküli felhatalmazást biztosított a koronavírus járvány elleni védekezésre.

Orbán Viktor Belgrádban jelentette be május 15-én, hogy visszaadják a rendkívüli felhatalmazást. A most pénteki rádióinterjújában pedig azt mondta a rendkívüli jogrendről, hogy az “a legjobb döntéseik közé tartozott”. Neki így nem kellett bemenni folyton a parlament elé a javaslatokkal, az ellenzékkel huzakodni. Ez a gyorsaság “aranyat ért” - mondta.

Ugyanakkor pont a határidő/időkorlát nélküli felhatalmazása miatt zúdult rá  hihetetlen nemzetközi össztűz, az ellenzék a teljhatalmának a bebetonozásával vádolta, “lopakodó diktatúráról” beszéltek, arról, hogy Orbán Viktor nem fogja visszaadni a rendkívüli felhatalmazást.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke egyenesen azt mondta: „soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer képes lesz törvénybe iktatni a saját maga megkoronázását, márpedig most pontosan ezt tették az elmúlt percekben akkor, amikor ön a veszélyhelyzetre való hivatkozással korlátlan időre korlátlan hatalmat szavaztatott meg saját magának az ön mögött ülő 133 leggyávább magyarral”.

Azt ugyanakkor Orbán Viktor is elismerte, hogy a rendeleti kormányzásra adott felhatalmazás, “valahol a békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti fázis”, “óvatosan is kell vele bánni, nem véletlen, hogy civilizált országok nem nagyon szokták alkalmazni”. Vannak fékek beépítve, mert az „egy demokrácián túli állapot”, ami az alkotmányos szabályok szerint 2 hétig tartható fenn - fogalmazott márciusban. Arra pedig, hogy meddig tartható fenn, az volt a válasza, hogy “ameddig szükség lesz rá”.

Orbán Balázs egy tegnap délutáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a hétfői ülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be a Ház elé, és ennek elfogadásával a veszélyhelyzet, a különleges jogrendi állapot megszűnik Magyarországon. Erről itt írtunk. Az egyik törvényjavaslat a koronavírus-törvény hatályon kívül helyezése és a veszélyhelyzet megszüntetése, a másik törvény pedig átmeneti szabályokat tartalmazza - mondta.

A miniszter-helyettes tegnap azzal kezdte a sajtótájékoztatóját a Kossuth téren, hogy most az történik, ami a liberálisok és a nemzetközi “fake news” gyártók szerint nem is történhetne meg, beterjesztik ugyanis a törvényt, mellyel kormány visszaadja a rendkívüli felhatalmazását.

A diktatúrát kiáltó ellenzéktől, és a “fake news” gyártóktól bocsánatkérést várnak - tette hozzá, és kijelentette: “Június közepén valamikor meg is szűnhet a veszélyhelyzet különleges állapota Magyarországon, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényeket”.

Időközben Varga Judit tegnap a Facebook oldalán a pontos napot is elmondta: az igazságügyi miniszter szerint várhatóan június 20-án szűnik meg a veszélyhelyzet Magyarországon.

A törvényjavaslat indoklásában arról írnak: a COVID-19 járvány eddig példátlan kíhívást jelentett. “A Törvény által adott felhatalmazásnak köszönhetően Magyarország Kormánya gyors és hatékony intézkedéseket hozhatott”. A törvényjavaslat javaslat célja, hogy a járványügyi helyzet stabilizálódására tekintettel megalapozza a közjogi helyzet, a veszélyhelyzeti különleges jogrend megszüntetését, és a Törvény hatályon kívül helyezését.

Az indoklásban azt is leírják, hogy “összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlott hazánk határain belül és kívül. Bár az alaptalan támadások szerencsére nem befolyásolták a járványügyi védekezés sikerét, történelmi felelősséget viselnek mindazok, akik a küzdelem legnehezebb időszakában kérdőjelezték meg a rendkívüli intézkedéseket és próbálták meg aláásni a kormányzati döntések legitimitását”.

 
Ajánlom

További belföldi híreink