Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-26 15:09:00

Bejelentették: Június közepétől Orbán Viktor kormányának már nem lesz rendkívüli felhatalmazása

Megszűnik a kormány különleges felhatalmazása június közepétől. De egészségügyi válsághelyzet lesz - a bevándorlási válsághelyzet mintájára - jelentette be Orbán Balázs. Az Operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer is marad, ez akkor sem feltétlenül szűnik meg, ha a WHO kimondja a COVID-19 járványveszély végét - mondta az ATV kérdésére a miniszter-helyettes. Ha lesz második hullám, akkor sem rendelnek el újra különleges jogrendet. A rémhírterjesztés “tényállása” is marad, de eljárást nem lehet majd indítani.

A kormány a tegnapi ülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be a Ház elé, és ennek elfogadásával a veszélyhelyzet, a különleges jogrendi állapot megszűnik Magyarországon. A törvényjavaslatot a kormány még ma, a nap folyamán az országgyűlés elé terjeszti. Az egyik törvényjavaslat a koronavírus-törvény hatályon kívül helyezése és a veszélyhelyzet megszüntetése, a másik törvény pedig átmeneti szabályokat tartalmaz - jelentette be Orbán Balázs, aki azzal kezdte a sajtótájékoztatóját a Kossuth téren, hogy most az történik, ami a liberálisok és a nemzetközi “fake news” gyártók szerint nem is történhetne meg, a beterjesztették ugyanis a törvényt, mellyel kormány visszaadja a rendkívüli felhatalmazását. A diktatúrát kiáltó ellenzéktől, és a “fake news” gyártóktól bocsánatkérést várnak.

“Június közepén valamikor meg is szűnhet a veszélyhelyzet különleges állapota Magyarországon, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényeket” - közölte a miniszter-helyettes. Időközben Varga Judit a pontos napot is elmondta: az igazságügyi miniszter szerint várhatóan június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet. 

Orbán Balázs azt mondta, helyesen jártak el, amikor veszélyhelyzetet hirdetett a kormány március 11-én, így sikerült a járvány elleni védekezésben eredményeket elérni. A járvány elleni védekezés és a járványügyi készültség ugyanakkor nem szűnt meg, de a veszélyhelyzet és a különleges jogrend már nem szükségesek.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a járvány ellen küzdeni tudjanak, határozott és gyors döntéshozatalra volt szükség, és a jogi felhatalmazás birtokában lehetett a járvány elleni védekezés sikeres, így tudtak emberéletet, egészséget menteni, gazdaságot megóvni.

orbán balázsOrbán Balázs

Az egyik törvényjavaslat a közjogi aktus a koronavírus-törvény hatályon kívül helyezésére, és a veszélyhelyzet megszűnésének a kinobdására, másik törvényjavaslat pedig az átmeneti szabályokat tartalmazza. Több száz oldalas törvényjavaslatról van szó - tette hozzá.

Orbán Balázs bejelentette, hogy az Operatív törzs fennmarad, az egészségügyi és családtámogatások meghosszabbítása július 1-ig tart, az ingyenes parkolás szintén.

Az adókedvezmények határideje szintén július 1-je lesz. A hiteltörlesztési moratórium a korábbi döntéseknek megfelelően december 31-ig marad hatályban. A kórházparancsnoki rendszert megtartják.

Az állami foglalkoztatottak, rendőrök, katonák külföldre utazási tilalma megszűnik, a bankkártyás fizetés 15 ezer forintos fizetésének a limitje megmarad.

Az egészségügyi válsághelyzet intézményével, mely az egészségügyről szóló törvényben kerül elhelyezésre, tudják majd kezelni a járvány esetleges második hullámára való felkészülést. Orbán Balázs azt mondta, úgy gondolják, hogy ezért sem lesz szükség újra egy rendkívüli jogrend kihirdetésére egy második járványhullám esetén sem.

Végül azt kérte, hogy a parlament támogassa a törvényjavaslatok megszavazását.

Kérdések

Az ATV kérdésére, hogy ha a WHO kimondja a koronavírus-járvány, a COVID-19 megszűnését, akkor az Operatív Törzs hatásköre és a kórházparancsnoki rendszer is megszűnik-e, Orbán Balázs azt mondta: több feltétele lesz a megszűnésnek, és a WHO járvánnyal kapcsolatos ilyen bejelentése lesz az egyik. Azaz, nem szűnik meg. Orbán Balázs szavaiból az derült ki, hogy az egészségügyi készültség intézménye -és abban az Operatív Törzs és a kórházparancsnoki rendszer - olyan lesz, mint a bevándorlás miatti válsághelyzet elrendelése, azaz külön kritériumokat állapítanak meg, hogy meddig érvényes, mikor szűnhet meg.

A masik kérdésünkre, hogy milyen kétharmados törvényeket érint az átmeneti szabályozási törvény, azt mondta, hogy nagyon sokat és a katasztrófavédelmi és a bírósági törvényt említette. Később, ahogy ígérték, ehhez hozzátették az Alkotmánybíróságról szóló és a honvédelmi törvényt is. 

Arra, hogy a rémhírterjesztési passzus harályos marad-e, Orbán Balázs azt válaszolta: ezt nem szüntetik meg, különleges jogrend esetén alkalmazzák. A tényállás is marad, de eljárást nem kezdeményeznek.

 
Ajánlom

További belföldi híreink