Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-23 05:10:00

Hatalmas a feszültség Józsefvárosban több kivágott fa miatt

Józsefvárosban a héten több fát is kivágtak, ami ellen Kocsis Máté korábbi fideszes polgármester és a kerület lakói is tiltakoznak, szerintük ugyanis a fák egészségesek voltak. A Főkert igazgatója viszont azt állítja, hogy betegség és balesetveszély miatt kellett kivágni a fákat, és erre engedélyt is kaptak az önkormányzattól. Józsefváros alpolgármestere ezzel szemben azt állítja, ők nem adtak engedélyt, csak tudtak róla. A kerületi Fidesz szerint önkormányzati engedély kell a fák kivágásához.

Fákat vágnak ki a Főkert munkatársai a józsefvárosi Szent Rókus kórház előtti téren. A videót Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője, a kerület korábbi polgármestere posztolta, aki szerint Pikó András jelenlegi polgármester több évtizedes, egészséges fákat tüntetett el.

„Az egész háznak belesajdult a szíve, bele vagyunk betegedve. Gyászhangulat van a házban.” - a környék lakói szerint is egészséges fákat vágtak ki. Az egyik járókelő híradónknak elmondta: márciusban a koronavírusra hivatkozva vágtak ki fákat, hogy a mentőautók ne legyenek veszélyben. Mentőautók azóta sem jöttek, a lakók pedig jogi lépéseket fontolgatnak.

„Mi ennyire próbáltuk óvni, vigyázni ezeket a fákat, és orvul, pillanatok alatt elrabolták tőlünk. Egyébként amikor szét voltak vágva, a törzseiket megnéztük, azoknak is, amiket tavaly kezdtek kivágni egészségesek, szépek voltak a törzsek.” - mesélte híradónknak egy helyi hölgy.

Megkérdeztük az illetékes Főkertet is a fakivágásról. Zakar András főigazgató azt állítja: a kivágott fák menthetetlenül betegek és balesetveszélyesek voltak, amit szakértői vélemény is alátámaszt. Azt ugyanakkor elismerte, hogy későn tájékoztatták a lakókat az akcióról.

„Az alpolgármester úrral, Ráday Dániellel folyamatos egyeztetés volt a munkák megkezdéséről is. Előző nap kerültek ki a favizsgálati jegyzőkönyvek, pont azért, mert akkor kaptuk meg ezt az engedélyt. Ilyen esetben nem tudunk azon mérlegelni, hogy a lakók tiltakozását figyelembe vegyük, hiszen ez alatt egy kutyafuttató van, és ha egy vihar, vagy szél következtében leesnek az ágak, akkor a társaságunk lesz felelősségre vonva.” - fejtette ki Zakar.

Pikó Andrást kerestük, az önkormányzat részéről az alpolgármester reagált. Rádai Dániel szerint a józsefvárosi önkormányzat tudott a fakivágási igényről, de engedélyezési lehetősége nincs ilyen esetekben. Azt mondta: a jövőben szorosabb együttműködésre van szükség a Főkerttel.

„A jogszabályok szerint, mivel az összes fa esetében ez egy életvédelmi, biztonságtechnikai kivágás volt, ezért az önkormányzatnak nincs mérlegelési lehetősége, nincs hozzájárulási lehetősége. Ilyenkor a Főkertnek kötlessége elvégezni ezeket a munkákat.” - nyilatkozta Rádai.

A Fidesz józsefvárosi frakciója szerint ugyanakkor az önkormányzat vezetése adhat engedélyt a fakivágásra, és ebben az esetben nem bizonyosodott meg arról, hogy a fák valóban menthetetlenek-e.

„Az önkormányzatnak mindenképpen engedélyt kell erre adnia. A szükséges lépéseket, konzultációkat meg kell tenni, meg kell ismerni ezeket a szakvéleményket, konzultálni kell a Főkert munkatársaival, és utána meghozni ezeket a döntéseket.” - mondta Szilágyi Demeter.

A képviselő hozzátette: a tavaszi és nyári időszakban egyébként sem lenne szabad fákat kivágni a madarak költési időszaka miatt.

Ajánlom

További belföldi híreink