Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-20 15:13:00

Nem ment el Kásler a népjóléti bizottságba, de az MSZP-s elnök feltette a kérdéseit

Sem a meghívott miniszterek, sem a fideszes képviselők nem mentek el a népjóléti bizottság mai ülésére. Az MSZP-s Korózs Lajos a kérdéseit azért feltette a lélegeztető gépekről és a Bajcsy-Zsilinszky kórházban történt fertőzésekről.

Nem ment el Kásler a népjóléti bizottságba, de az MSZP-s elnök feltette a kérdéseit

Most nem látom éppen a teremben a kormánypárti képviselőtársainkat, de várunk 2-3 percet - mondta Korózs Lajos a parlamenti népjóléti bizottság mai ülésének a kezdetén. A testület szocialista elnöke megkérte az egyik munkatársat, nézze meg, hogy a folyosón van-e esetleg még fideszes vagy KDNP-s képviselője a bizottságnak, s mivel nem volt, megnyitotta az ülést - bár az a kormánypárti képviselők nélkül határozatképtelen volt.

Arról, hogy a kormánypárti képviselők jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, itt írtunk.

Korózs Lajos azt is bejelentette, hogy Révész Máriusz fideszes képviselő megjelent a bizottsági ülés elején, de el is ment. A vendégek közül az Operatív Törzsből Lakatos Tibor ezredes tett eleget a meghívásnak - de a határozatképtelenség miatt őt sem kérdezhették.

​​Korózs Lajos bejelentette, hogy a Bajcsy-Zsilinszky kórházban történt fertőzések és a lélegeztető gépek beszerzése ügyében meghívta a mai ülésre Pintér Sándor belügyminisztert, Kásler Miklós EMMI-minisztert, és Szijjártó Péter külügyminisztert is. Nagyon sajnálom, hogy nem jöttek el - mondta, szerinte jó lett volna tisztázni a napirendben megjelölt kérdéseket.

Ezek után attól függetlenül, hogy az ülés határozatképtelen volt, Korózs Lajos a kérdéseit sorakoztatta: mint mondta, az elmúlt másfél-két évben világossá vált, hogy a gócpontok, az államilag fenntartott kórházak voltak, onnan indult a fertőzés és nem az idősotthonokból. Az MSZP-s politikus szerint az is világossá vált, több sajtótermék is foglalkozott azzal, hogy csak március végén kezdték az egészségügyi dolgozókat tesztelni, azokat is csak szúrópróbaszerűen. Korózs Lajos azt is szóvá tette, hogy a kórházakból az ágyak felszabadításakor nagyon sok beteget küldtek haza, és ennek felelőse kell hogy legyen – fogalmazott. Mi az oka annak, hogy Magyarországon vannak napok, amikor 13 százalékos halálozási rátával kell szembesülni? “Csak a Jóisten a megmondhatója”, hogy mi történt a Fejér megyei Mezőszilason - fogalmazott, hozzátéve, hogy ők erről sem kapnak adatokat, információkat.

Április végén a népjóléti bizottságban Varga Zoltán DK-s politikus a Pesti úti idősek otthona kapcsán mondta azt, hogy Mezőszilasra, Borsodnádasdra - ahol szintén voltak fertőzöttek az idősotthonokban - nem szálltak ki látványosan a hatóságok, a tisztifőorvos sem ment ki ezekre a helyekre. A DK-s politikus azt mondta, “a kormány hiénái” azt harsogják, hogy a Pesti úton nem volt orvos, de Mezőszilason a településen magán sincs orvos - állította.

Utána Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján egy kérdésre azt mondta: a mezőszilasi otthonban volt és van is intézményi orvos, egy “lelkiismeretes kolléga”. Azt is hozzátette, hogy az orvos az első perctől kezdve együttműködik a hatóságokkal. Mezőszilason az idősotthon három épületből áll, így meg tudták oldani, hogy csak az egyik épületben legyenek fertőzöttek, a másik kettőben nem - mondta a tisztifőorvos. A mai ülésen Korózs Lajos azt a kérdést is feltette, hogy a Bajcsy-Zsilinszky kórház miniszteri biztosa készített-e jelentést az ott kialakult helyzetről? Ha készített jelentést, kik kapták meg azt és milyen intézkedésekre van szükség? Szállítanak-e koronavírusos betegeket a kórházakba annak ellenére, hogy egy hete már minden koronavírusos beteget a Dél-pesti Centrumkórházba és a Korányi Kórházba kell szállítani? Igaz-e, hogy csak egy kétméteres gipszkarton fal választotta el a covidos betegeket a Bajcsy-Zsilinszky kórházban a többi betegtől? Igaz-e, hogy a Bajcsy-Zsilinszky kórház nem alkalmas a covidos betegek ellátására, mert 42 betegre jut kettő fürdő?

A Kínából behozott lélegeztető gépek alkalmasak-e a koronavírusos betegek kórházi kezelésére, van-e hozzájuk magyar nyelvű tanúsítvány? - kérdezte Korózs Lajos. Azt a kérdést is feltette, hogy ezeket a lélegeztető gépeket mely kórházak kapták meg. Szijjártó Péter ma számolt be róla, hogy kedden és szerdán újabb hétszáz lélegeztetőgép érkezett, és ezek kórházakba kerülnek.

Végül Korózs Lajos azt mondta, a jövő heti bizottsági ülésre is meghívja Pintért Sándor, Kásler Miklós és Szijjártó Péter minisztereket és az Operatív Törzs delegáltjait. Szabó Tímea (Párbeszéd) kérdésére Korózs Lajos azt mondta, Müller Cecília automatikusan kap meghívást, amikor az Operatív Törzs tagjait meghallgatásra hívják a bizottságba.

 
Ajánlom

További belföldi híreink