Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-13 06:10:00

Novák: Az, hogy Jourová “személyesen hogy érzi magát”, nem kell hogy befolyásoljon bennünket

Vera Jourová bizottsági alelnök asszonynak vannak jogilag alátámasztott konkrét kijelentései és vannak személyes aggodalmai, és ezek nem fedik egymást. “Erről nagyon jó, hogyha egy újságnak nyilatkozik, de ez különösebben nem kell, hogy befolyásoljon bennünket bármiben” - nyilatkozta az ATV-nek Novák Katalin azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament csütörtökön vitát folytat a magyar felhatalmazási törvényről.

"Vera Jourová bizottsági alelnök asszonynak úgy látom, vannak jogilag alátámasztott konkrét kijelentései és vannak személyes aggodalmai, és ezek nem fedik egymást. Tehát az, hogy neki milyen személyes aggodalmai vannak vagy ő éppen hogy érzi magát, az az személyes ügye. Erről nagyon jó, hogyha egy újságnak nyilatkozik, de ez különösebben nem kell, hogy befolyásoljon bennünket bármiben" - nyilatkozta az ATV-nek Novák Katalin annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság jogállamiságért és az európai értékekért felelős cseh alelnöke a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta a magyar felhatalmazási törvényről: hogy ha megnézzük, mi történt idáig Magyarországon, akkor nagyon is nyugtalanító a jogszabály. Hiszen a magyar politikában olyan rendszerszintű változások mennek végbe, amelyek a Fidesz és Orbán Viktor korlátlan hatalmához vezetnek. "Egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához, de figyelik milyen intézkedéseket hoz a kormány" - mondta Jourová.

“Mindig hozzáteszi azt is, hogy semmilyen olyan jogalapot nem lát, aminek mentén Magyarországot elmarasztalhatná az európai uniós jognak a megsértéséért, és ez a fontos”

- mondta Novák Katalin a kérdésünkre, hogy Jourová negatív következményeket is kilátásba helyezett. A családügyi államtitkár, a Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke megismételte: az, hogy Vera Jourova “személyesen éppen hogy érzi magát, éppen milyen gondolatok születnek meg a fejében és őneki személyesen vannak-e aggodalmai, vágyai, tervei, az az ő dolga”. Nekünk az számít, hogy milyen jogalapja van ahhoz, hogy bármilyen fellépést jogi értelemben tegyen Magyarországgal szemben. “És a saját elmondása szerint ilyen jogalapja neki nincsen. Ezt mi is így látjuk, tekintettel arra, hogy nem sértettük meg most sem az európai uniós jogot” - jelentette ki Novák Katalin.

Az EP napirendjén a felhatalmazási törvény

Az Európai Parlament megváltoztatta a napirendjét, és nem ma délután, hanem csütörtök reggel vitázik a magyar felhatalmazási törvényről és különleges jogrendről. A “magyar ügy” napirendre vételét a Zöldek kezdeményezték, de Néppárt és a balliberálisok is támogatták a napirendre vételt. A vitában az Európai Bizottság és az EU soros horvát elnökségének a képviselője is felszólalhat.

Varga Judit igazságügyminiszter részt szeretett volna venni a vitában, de ezt David Sassoli EP-elnök elutasította, erről itt írtunk. Viszont Sassoli felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek a lehetőséget az EP-vitában való részvételre, amire ugyanakkor a kormányfő azt válaszolta, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában.

A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen - tette hozzá Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Ezzel Orbán Viktor nyilván arra utalt, hogy Sassoli azzal az indoklással utasította vissza Varga Judit kérését, hogy csak állam- és kormányfők szólalhatnak fel az EP-vitában.

Ajánlom

További belföldi híreink