Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-13 05:10:00

Nem csak a túlterheltség a probléma az ápolóknál

Hétfőn volt az Ápolók Nemzetközi Napja. Kásler Miklós szerint az orvos az agya, míg az ápoló a szíve az egészségügynek. A Híradónknak nyilatkozó szakszervezeti vezető azt mondta: nagyjából 25 ezer ápoló hiányzik a rendszerből. Ápolóként az ebből adódó túlterheltségre, illetve a megbecsülés hiányára panaszkodott. Egy másik ápolónő arról mesélt, hogy maga is fertőzött lett, és hogy a járvány hogyan érintette hátrányosan az ágazatot.

 

Világszerte az ápolókat ünneplik május 12-én. Sokan köszönték meg áldozatos munkájukat, köztük az egészségügyi kormányzat vezetője, Kásler Miklós is. A tárcavezető szerint az orvosok jelentik az egészségügy agyát, míg az ápolók a szívet és a lelket.

„Én azt hiszem, hogy ezt a munkát pénzben megfizetni nem lehet. Aki az egészségügyben vállal szerepet, hivatást választ magának, és nem a pénzért végzi a munkáját" – mondta az EMMI-miniszter.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2018-as adatai alapján csaknem 80 ezer ápoló szerepelt a nyilvántartásban. Az EMMI Híradónkkal azt közölte, hogy jelenleg 70 ezer ápoló teljesít szolgálatot hazánkban.

Az ápolók fizetését számos tényező befolyásolja. Egy kezdő, szakképzett ápoló bére bruttó 212 ezer forint. Harminc éves munkaviszony után emelkedik az összeg bruttó 240, 50 év munka után bruttó 260 ezer forintra. Egy egyetemi végzettséggel rendelkező kezdő ápoló bruttó 303 ezer forintot, 30 év után bruttó 430, 50 év után bruttó 530 ezer forintot kereshet.

Zsilipes ruha, védőszemüveg, hajháló és szájmaszk. A szakszervezeti vezető, aki maga is ápolóként dolgozik az egyik budapesti kórházban, az ATV Híradójának kedvéért azt is bemutatta, hogyan indul egy napja az intézményben. Bár a járvány fokozottan igazolta, milyen nagy szükség van rájuk, szerinte a szakma presztízse és erkölcsi megbecsülése is hiányzik. Azt is elmondta, hogy jelenleg nagyjából 25 ezer ápoló hiányzik a rendszerből. A túlterheltség mellett azonban más problémák is akadnak. 

„A munkakörülmények javítása, ami még nagyon fontos lenne, hiszen nagyon sok intézményben nehéz körülmények között dolgoznak az ápolók. Ez vonatkozik akár a műszaki problémákra, vagy vonatkozik arra, hogy milyen eszközeink vannak. Tehát ez is még nagyon fontos lenne, és természetesen a harmadik az mindenképpen az anyagi megbecsülése"

 – részletezte Híradónknak Eisenhauerné Fördős Andrea.

A veszélyhelyzet még több terhet rótt a frontvonalban dolgozókra, akik közül sokan megfertőződtek. Másik interjúalanyunk is koronavírusos lett, ezért nevét és arcát sem szerette volna felfedni. Mint mondta, több tucatnyi kollégája kapta el a fertőzést. Hozzátette: a járvány anyagilag is hátrányosan érintette a dolgozókat.

„Azért azt tudni kell, hogy nekünk úgy van jó keresetünk, hogy rengeteg túlórát bevállalunk. Ez teljesen megszűnt, azoknál, akik dolgozhattak" – mondta az ápoló.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink