Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-11 05:50:00

Megoszlanak a vélemények a távoktatásról

Az egyetemi hallgatók csupán negyven százaléka elégedett a távoktatással – a diákönkormányzat friss felmérése szerint. Az általános iskolákban az alsó tagozatosoknak volt a legnehezebb átállni a digitális oktatásra. A Pedagógusok Szakszervezete szerint működőképes a jelenlegi rendszer, ezért a veszélyhelyzet miatt ebben a tanévben már nem szabad kinyitni az iskolákat. Abban minden érdekképviselet egyetért, hogy a távoktatást be kell építeni a hétköznapokba.

Ahogy, sok százezer gyerek, úgy az első osztályos Rózi is otthon tanul az anyukájával. A Boros családnál néhány hete forgattunk. Vivien és József öt gyermeket nevel, és már úton van a hatodik. Így, a szülőknek komoly feladatot jelent, hogy a két iskolás gyerekkel tanuljanak.

"Érdekes volt először, hogy elsős kis tanító néninek kell lenni. És, ugye vannak testnevelés órák és feladatok is, amit teljesíteni kell. Nem beszélve a rajzról, a technikáról, amiről sokszor lecsúszunk. Megmondom őszintén: a határidőket nem mindig tudjuk tartani egy ekkora családban." - mesélte Boros Vivien az ATV Híradónak.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint is az alsós osztályokban volt a legnehezebb az átállás a digitális oktatásra. Az érdekvédő szervezet szerint a veszélyhelyzet miatt ebben a tanévben már nem szabad kinyitni az iskolákat. Szabó Zsuzsa elnök szerint a digitális oktatási formát be kell építeni a tanrendbe, de ehhez az egész rendszert át kell gondolni.


"Ez a fajta digitális oktatás a nagy rendszerben megvalósítható volt. Nyilvánvalóan tudjuk, hogy mindenkit nem tudott ez a fajta munkaforma elérni, főként a hátrányos területen élő hátrányos gyerekeket…Valószínű, hogy sokkal rosszabb és sokkal nehezebb volt a haladás üteme.. Ezeknek a gyerekeknek a felzárkóztatása nélkülözhetetlen lesz a következő tanév indításakor." - nyilatkozta Szabó Zsuzsa.

Hetek óta csendesek a campusok is országszerte. A HÖOK friss felmérése szerint a hallgatók csupán negyven százaléka elégedett a távoktatással. Több mint 17 ezer egyetemistát kérdeztek a digitális képzési formáról. Sok hallgató számára a korlátlan internetelérés sem alapvető, és a gyakorlati képzésnél is nehézségek vannak.

"Nagyon-nagyon sokszor egyébként az oktatók, akik be tudtak menni az egyetemekre, ők segítettek a hallgatóknak, akár mondjuk a szakdolgozatukhoz, amihez gyakorlati tanulmányok is szükséges voltak, hogy egy-egy laborvizsgálatot el tudjanak végezni." - fogalmazott Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

A hallgatók szerint ugyanakkor a tanórák 42%-át a járványhelyzetet után is ki lehetne váltani távoktatással.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkeresésünkre azt írta: a távoktatásra való átállás elsődleges célja az volt, hogy minden hallgató sikeresen be tudja fejezni a tanévet, és teljesíteni tudja a követelményeket. Az oktatók pedig maguk választhatták ki a kurzusukhoz megfelelő digitális módszert. Így, a tárca szerint ez a módszer tartósan is része lehet a felsőoktatásnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink