Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-11 09:03:00

3598-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 3 újabb beteg hunyt el

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte csaknem meghaladta a 4,9 milliót, a halálos áldozatok száma 323 ezer felett van, de a járvány terjedési üteme lassult, a gyógyultak száma pedig közel az 1,7 millió. Magyarországon 3598-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és 470-en vesztették életüket itthon a vírusban. De már van 1454 gyógyult magyar beteg is. Folyamatosan frissülő hírfolyam.

 • Elhunyt újabb 3 beteg, már 3598 fertőzött van

  május 20.szerda 07:23

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3598 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma, 1454-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 539 fő igényel kórházi kezelést,közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

 • Az irodaházak felkészültek a home office végére

  május 20.szerda 07:02

  Az irodaházak üzemeltetői felkészültek rá, hogy a járvány enyhülésével egyre több dolgozó tér vissza a munkahelyére a home office-ból, a biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) speciális egészségvédelmi protokollt készített - nyilatkozta Takács Ernő, az egyesület elnöke az MTI-nek.

  Hangsúlyozta: a védekezésben a bérleményi területeken a bérlőknek is részt kell vállalniuk, a közös használatú területeken pedig be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, melyeket az IFK tagvállalatai már be is vezettek. A jövő továbbra is a biztonságos munkakörnyezetet biztosító irodaházaké, és ezzel összhangban az új épületek fejlesztésénél a vírushelyzet miatt hozott intézkedések és szabályok tervezési elvekké, alapvető szempontrendszerré válhatnak - hangsúlyozta.

  Ismertette, hogy a járvány kitörésekor az irodaterületet bérlő munkáltatók az irodaházakat "csökkentett üzemmódba" kapcsolták: Budapesten a korábbi létszám kevesebb mint 30 százaléka dolgozott a munkahelyén, a többség home office-ban végezte munkáját, jelentősen hozzájárulva ezzel a járvány megfékezéséhez.

 • Harmadik napja maradt száz alatt a halottak száma Spanyolországban

  május 19.kedd 20:15

  Az elmúlt 24 órában 83-an hunytak el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 27 778-at, számolt be az MTI.

  A fertőzést 295 páciensnél mutatták ki egy nap alatt. Összesen 232 037 koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt három és fél hónap során.

  A gyógyultak számát a szaktárca nem közölte.

 • Majdnem ezer alatt az új esetek száma Törökországban

  május 19.kedd 20:05

  Törökországban - mintegy nyolc hét elteltével - kedden csaknem ismét az ezres szint alá csökkent a koronavírus-fertőzéssel regisztráltak napi száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint az elmúlt nap leforgása alatt 1022 embernél diagnosztizálták a kórokozót, így a fertőzöttek száma 151 615-re nőtt.

  A járvány volumene április 11-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A mutató hétfőn 1158-on, vasárnap pedig 1368-on állt.

  Koca közölte, hogy az utóbbi 24 órában 28-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4199-re emelkedett. A napi adat március 29. óta nem esett 30 alá. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik.

  Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma kedden is tovább ereszkedett, az előbbi 903-ról 882-re, az utóbbi 463-ról 455-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1318-cal 112 895-ra nőtt, így ők teszik ki az összes eset több mint 74 százalékát.

  A 83 milliós országban a hatóságok eddig közel 1,68 millió vírustesztet végeztek el.

  MTI

 • Majdnem dupla annyi a gyógyult, mint az aktív fertőzött Olaszországban

  május 19.kedd 19:09

  A gyógyultak száma majdnem kétszer annyi, mint az aktív fertőzötteké, miközben a halottak száma ismét száz fölé emelkedett egy nap alatt Olaszországban, és túllépte a 32 ezret a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint, írja az MTI.

  A halottak száma 162-vel emelkedett az egy nappal korábbi 99-hez képest. Hétfőn először süllyedt száz alá a halottak száma március 9. óta, majd most ismét emelkedett. A halottak száma elérte a 32 169-t.

  Az aktív fertőzöttek száma több mint ezernégyszázzal csökkent, az egy nappal korábbi ezerötszáz után, és elérte a 65 129-t. Közülük nyolcvannégy százalék házi karanténban tartózkodik, valamivel tízezer alá csökkent a kórházban kezeltek száma, a Covid-19 betegek közül 716-an vannak intenzív osztályon. Egy nap alatt - a halottakat is számolva - az egész országban 813 fertőzöttet szűrtek, az egy napja regisztráltak kétszeresét. Ezek több mint felét Lombardiában mérték.

  A gyógyultak száma túllépte a 129 ezret.

  A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 226 699-t.

 • 6 pozitív teszt született a Premier League szűrésén

  május 19.kedd 18:17

  Három klubból hat embernek lett pozitív a koronavírustesztje a labdarúgó Premier League átfogó ellenőrzése során.

  "A játékosok és szakemberek, akiknél megállapították a betegséget, hét napra házi karanténba kerültek" - közölte a Premier League, amely 748 tesztet végzett el a futballistákon és a szakmai stábok tagjain az újraindulás érdekében.

  További részleteket, azaz hogy mely klubok mely játékosairól vagy edzőiről van szó, nem árult el a liga.

 • Jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma Ukrajnában

  május 19.kedd 18:12

  Az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 260 új esettel 18 876-ra nőtt az országban. Az elhunytak száma 13 újabb áldozattal 548-ra emelkedett, míg a betegségből eddig 5632-en gyógyultak fel, közülük 356-an az elmúlt napban. Eszerint Ukrajnában ismét meghaladta a gyógyult betegek száma az új fertőzöttekét, erre eddig csak egyetlen egy nap, múlt csütörtökön volt példa. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma korábban a napi 400-500 esetet is elérte.

  A miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy hamarosan a korlátozások újabb enyhítése várható, ugyanakkor a karantént ismét meg fogják hosszabbítani.

 • Nem kívánt népességrobbanástól tart Indonézia

  május 19.kedd 17:41

  Nem kívánt népességrobbanástól tartanak a világ így is egyik legnépesebb országában, Indonéziában a koronavírus-járvány miatt foganatosított korlátozások következtében.

  A jakartai családtervezési hatóság kedden ismertetett becslései szerint 2021 elején a nem tervezett terhességek eredményeként 420 ezer csecsemővel több jöhet a világra a megszokottnál. Ennek egyik okaként emlékeztettek arra, hogy sok kisebb klinika bezárt a járvány miatt, és az orvosok, szülésznők sokkal kevesebb pácienst kezelnek a szokásosnál.

  Sok ember jelenleg alig jut hozzá fogamzásgátló eszközökhöz - mondta Hasto Wardoyo, a családtervezési hatóság vezetője. "Emellett sokan követik a kormány utasítását, hogy a vészhelyzeteket leszámítva mindenki maradjon otthon. Úgy vélem, sokan nem tekintik vészhelyzetnek a terhességmegelőzést" - tette hozzá.

  A hatóság mindenekelőtt a gyermekágyi- és a csecsemőhalandóság növekedésétől tart. A koronavírus miatt kialakult helyzet egyszerűen nem a legjobb idő a terhességre Indonéziában - hangsúlyozta Wardoyo.

 • Fertőzési góc Észak-Morvaországban

  május 19.kedd 17:35

  A koronavírus-járvány csehországi terjedése szempontjából nincs különösebb jelentősége annak, hogy hétfőn 111 embernél mutatták ki a fertőzést, ami egy hónap óta a legmagasabb napi szám - jelentette ki kedden Prágában Ratislav Madar, a védőintézkedéseket koordináló országos szakmai csoport vezetője.

  "Tekintettel arra, hogy ez a nagyobb növekedés egy gócpont, az észak-morvaországi OKD bányaipari vállalathoz tartozó Darkov-bánya alkalmazottai, illetve családtagjaik megbetegedésének következménye, országos járványügyi szempontból nem bír nagy jelentőséggel" - kommentálta Madar az egészségügyi minisztérium legfrissebb csehországi adatait.

  A bányászok nem tartoznak a legveszélyeztetettebbek közé, a lakosság leginkább veszélyeztetett csoportjait az idősek és a krónikus betegek jelentik - mutatott rá.

  A bányaipari vállalatnál a múlt hét végén diagnosztizálták az első fertőzéseket. A cseh sajtó szerint nem kizárt, hogy a csehek az OKD-ban dolgozó lengyelektől kaphatták el a kórt, akik körében már korábban megjelent a fertőzés. Rastislav Madar szerint valószínűsíthető, hogy a következő napokban további bányászok kapják el a fertőzést, számolt be az MTI.

 • WHO: minden új oltást és kezelést olcsón elérhetővé kell tenni

  május 19.kedd 15:58

  Az ENSZ szakosított szervezete közgyűlésének éves ülését idén a járvány miatt virtuálisan szerveztek meg a WHO genfi székhelyén, számolt be az MTI. A tagállamok határozatot fogadtak el, amely univerzális, megfelelő időben történő és méltányos hozzáférést és igazságos elosztást irányoz elő a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség elleni harchoz szükséges egészségügyi termékeket illetően.

  A WHO tagállamai felszólították a gyógyszeripart és más, a kutatásban és fejlesztésben részt vevő cégeket, hogy a szabadalmaikat osszák meg és helyezzék közös alapba.

 • 10 ezer fölött a gyógyultak száma Romániában

  május 19.kedd 15:23

  Romániában a járvány április 29-én tetőzött több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel. Mostanra számuk 6000 alá csökkent.

  Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkenésében - a gyógyultak egyre nagyobb száma mellett - főleg az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának folyamatos csökkenése játszott szerepet. Míg három hete naponta átlagosan 330 megbetegedést regisztráltak, az utóbbi héten számuk többnyire már 200 alatt volt. Kedden 155 új esetet jelentettek. Legutóbb március 26-án volt ennél kisebb a 24 óra alatt regisztrált új fertőzések száma.

  A koronavírussal fertőzött romániai betegek közül eddig 1126-an vesztették életüket: míg a járvány április végi romániai tetőzése idején naponta 26 újabb áldozatot követelt a betegség, mostanra az elhalálozások napi átlaga 19-re csökkent.

 • MTÜ: A tavalyinál nagyobb lehet a belföldi vendégforgalom

  május 19.kedd 13:52

  Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz, mint tavaly volt - jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kedden Zalakaroson. Guller Zoltán a zalakarosi tourinform iroda felújításának átadásán elmondta: a belföldi vendégforgalom után elsőként a környező országokból érkeznek külföldiek, majd őket a schengeni határokon belülről érkező turisták követik.

  A válságból való kilábalás adócsökkentéssel és a fejlesztések folytatásával, sőt ha lehet, még több fejlesztéssel érhető el, a megszorítások csak elmélyítik a válságot - fogalmazott a vezérigazgató.

  Úgy fogalmazott: két hónappal ezelőtt a vírus derékba törte a több százezer embernek és több tízezer vállalkozásnak munkát adó magyar turizmust. Ez az iparág érzi meg elsőként a bajt, de mindig elsőként is áll talpra - jegyezte meg.

 • Elárulta az EMMI, hány kórházi ágyat ürítettek ki a koronavírus miatt

  május 19.kedd 13:18

  A független országgyűlési képviselő közleményében azt írta: közérdekű adatigénylés formájában kérte ki, hogy a 2020. április 7-én elrendelt kórházi ágykapacitás-felszabadítás során hány ágyat szabadítottak fel, illetve hány embert küldtek haza vagy más intézménybe.

  A minisztérium válaszából az derült ki, hogy 32 917 ágy felszabadítását rendelték el, de a képviselőnek azokra a kérdéseire, hogy ez hány beteg embert érintett, nem válaszoltak.

 • A koronavírus miatt kezdi vizsgálni 9 város szennyvizét az ITM

  május 19.kedd 12:47

  Egy városi szennyvíztisztító telephez több tízezer háztartásból kerül szennyvíz, így a fertőzöttek száma a hagyományos tesztekénél nagyobb mintában vizsgálható. A koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható ezzel a módszerrel.

  A szennyvízben található vírusnyomok elemzésével így a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a vírus megjelenése a közösségben. A megoldás a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére is alkalmas, hasznos eszköz lehet – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében.

  „Magyarország időben döntött a megfelelő intézkedésekről, az emberek fegyelmezetten, felelősen be is tartották, tartják az előírásokat, ennek köszönhetően az élet szigorú menetrend mellett, fokozatosan újraindítható. Sajnos a helyzet bármikor megváltozhat, az Egészségügyi Világszervezet például arra figyelmeztet, hogy változatlanul magas a koronavírus kockázata. A továbbiakban is járványügyi készültségben kell tehát működnünk, figyelve a fertőzés felgyorsuló terjedésének legapróbb jelét is, ebben az egyetemeink, kutatóközpontjaink lehetnek a legfontosabb szövetségeseink” – mondta Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára.

  Az innovációs tárcától a Pannon Egyetem által elnyert támogatásból az első fázisban kilenc város szennyvizének változását monitorozzák öt hónapon keresztül, kéthetes gyakoriságú mintavételezéssel.

 • Operatív törzs: az emberek megrohamozták az intézményeket

  május 19.kedd 11:42

  Több helyen tumultus alakult ki az egészségügyi intézményekben, miután hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatások váltak elérhetővé - mondta az országos tiszti főorvos az Operatív Törzs délelőtti tájékoztatóján.

  Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy az emberek szinte megrohamozták az intézményeket, ami nem jó hír. A tiszti főorvos mindenkinek a figyelmét felhívta, hogy csak előzetes, telefonos egyeztetés után menjen kórházba. A tiszti főorvos hangsúlyozta, sem a szúnyog, sem a kullancs nem terjeszti a koronavírust. Tehát: megengedett és kívánatos a szabadban eltöltött idő - hangoztatta Müller Cecília.

 • Egy hónap múlva már engedélyezhetik az ottalvós nyári táborokat

  május 19.kedd 11:22

  A múlt csütörtöki kormányzati bejelentés értelmében napközis táborokat már lehet tartani, az ottalvós táborokra viszont még legalább egy hónapot várni kell - mondta a taborfigyelo.hu vezetője a Kossuth rádióban.

  Tóth Béla elmondta, a honlapjukon hétszáz turnus közül lehet válogatni, ami kevesebb, mint az ilyenkor szokásos mennyiség, tehát nincs annyi hely, mint tavaly.

  Hozzátette: a legtöbb szervező már februárban meghirdette táborait, így csak a "startpisztolyra" vártak, vagyis arra, hogy fogadhassák a foglalásokat. Ezért ottalvós táborokra is lehet már jelentkezni, ha pedig mégsem engedélyezik a megtartásukat, akkor a foglalót mindenki visszakapja - emelte ki.

 • Budapest hőseinek mond köszönetet a Fővárosi Önkormányzat

  május 19.kedd 10:33

  Budapest hősei címmel indított kampányt a Fővárosi Önkormányzat. A város azoknak mond köszönetet, akik olyan létfontosságú munkákat végeztek a kijárási korlátozások alatt is, amely a város működését, lakóinak ellátását biztosítja - írják közleményükben.

  Az online és közterületen futó kampány szereplői az egészségügyben, a közlekedésben, a szociális szférában és a közterület fenntartásban állnak helyt nap, mint nap. A hirdetéseken mások mellett háziorvos, busz- és villamosvezető, szociális gondozó és hulladékrakodó is szerepel. A kampány célja, hogy kifejezze a város háláját a hétköznapi hősök felé, egyben felhívja a budapesti közösség figyelmét ezeknek a szakmáknak a megbecsülésére.

 • Szlávik: Hiába csökken az esetek száma, továbbra is vigyázni kell

  május 19.kedd 09:56

  Hiába csökken a koronavírusos esetek száma, továbbra is vigyázni kell, hiszen a mai napig az ország különböző részein találnak betegeket - mondta Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa kedden a Kossuth rádióban.

  Mindez azt jelenti, hogy azokat a veszélyeztetett csoportokat, amelyeknél a vírus valóban komoly gondot okoz, továbbra is védeni kell - emelte ki. Hozzátette, továbbra is maszkot kell használni, fertőtleníteni kell és meg kell tartani a védőtávolságot.

 • Nem fertőznek a gyógyult, mégis pozitív tesztet produkáló betegek?

  május 19.kedd 09:33

  Valószínűleg nem fertőznek azok az emberek, akiket megbetegített az új típusú koronavírus, ám a tesztjük hetekkel a felgyógyulásuk után mégis pozitív eredményt hoz – írja egy dél-koreai kutatásra hivatkozva a Bloomberg.

  A dél-koreai betegségellenőrző és megelőző központban (KCDC) 285 ilyen embert vizsgáltak meg, és hétfői bejelentésük szerint úgy találták: a páciensek szervezetében lévő vírus nem szaporodóképes. Ez arra utal, hogy a kórokozó nem tud fertőzni, esetleg nem is él már - írja a lap alapján a hvg.hu.

  Ez a kutatás szerint azt támasztja alá, hogy a betegségen átesett emberek nem jelentenek veszélyt azokra, akik még nem találkoztak a koronavírussal.

 • Több mint 4,8 millióan fertőződtek meg világszerte

  május 19.kedd 08:26

  A világban 4 805 005-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 318 534, a gyógyultaké pedig 1 787 539 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

  Egy nappal korábban 4 716 931 volt a regisztrált fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 315 244, a gyógyultaké pedig 1 734 631.

 • Újra lehet vinni a gyerekeket fogszabályozásra

  május 19.kedd 08:22

  Nagyon szigorú feltételek mellett újraindulnak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogszabályozások is. Van, ahol már felvették a kapcsolatot azokkal, akiket az elmúlt nyolc-tíz hétben nem láttak el, de sok helyen még nem tudni, mikor folytatódhatnak a kezelések - írta a Világgazdaság kedden.

  A NEAK azt közölte a lappal, hogy 2019-ben valamivel több, mint 1,1 milliárd forintot fizetett a 18 év alattiak fogszabályozására, míg egy évvel korábban 972 millió forintot. Az ellátás támogatott, de nem teljesen ingyenes, a fogszabályozó eszközt ki kell fizetni, ami az alapellátásban 200-250 ezer forint lehet, míg egy magánpraxisban elérheti az 1,5 millió forintot is.

 • Elhunyt 5 újabb koronavírusos beteg

  május 19.kedd 07:22

  Keddre 3556 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 467 főre emelkedett az elhunytak száma, 1412-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 62%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti.  

 • FAO: 47 országban fenyeget élelmiszerhiány

  május 19.kedd 06:39

  Világszerte 47 országban 183 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány az új típusú koronavírus-járvány következményei, a határok lezárása, valamint a nemzetközi termelési láncok megszakadása miatt - figyelmeztetett kedden az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

  A FAO értékelése szerint idén 350 millió dollárra lesz szükség ahhoz, hogy az érintett országok megfelelő segítséget kaphassanak.

  "Jelentős a kockázata annak, hogy éhínség alakul ki, ha nem érkezik segítség" - húzza alá a szervezet.

 • Május 29-én újranyitnak az osztrák szállodák

  május 18.hétfő 21:43

  Május 29-én újranyitnak a szállodák, a wellness-központok és a menedékházak Ausztriában. Emellett a hegyekben ismét működhetnek a felvonók, és szemináriumokat is lehet tartani - jelentette be hétfőn Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter Bécsben egy sajtótájékoztatón.

  A szállodák szigorú óvintézkedések mellett fogadhatják a vendégeket - közölte. A  miniszter elmondta: a vendégek és a dolgozók számára is kötelező a szájmaszk viselése azokon a helyeken, ahol sok ember megfordul, így a bejáratnál, a recepciónál vagy az előcsarnokban.

  Előírás a legalább egyméteres távolság betartása is. Kivételt jelentenek azok a vendégek, akik egyébként közös háztartásban élnek, valamint az  úgynevezett "vendégcsoportok", vagyis azok a barátok, akik nem élnek együtt, de közösen töltik el szabadságukat, ezért közösen bérelnek például egy apartmant.

  A szállodák éttermeiben ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az egyéb vendéglátóhelyeken, a reggeli ugyanakkor "büfé jellegű", vagyis svédasztalos is lehet.

  A szemináriumokon legfeljebb százan lehetnek, a résztvevőknek szájmaszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a távolságtartás szabályát.

  A szállodákban működő wellness-szolgáltatás igénybe vételekor az egészségügyi minisztérium higiéniai ajánlásai  a mérvadók.

  A hegyekben található menedékházakban a turisták ágyai között legalább két méter távolságot kell tartani.

 • 2000 alá csökkent a súlyos betegek száma Franciaországban

  május 18.hétfő 21:39

  Az orzágban az elmúlt 24 órában 131-gyel emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma, az előző nap kiugróan magas 483 halálesetét követően, a kórházakban ápolt súlyos betegek száma pedig március 22. óta először kétezer alá csökkent - közölte hétfő este a francia egészségügyi minisztérium.

  A járvány kezdete óta 28 239-en vesztették életüket, közülük 17 589-en kórházakban (az elmúlt 24 órában 123-an), 10 650-en pedig idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben (vasárnap óta 8-an) haltak meg.

  A kórházakban ápoltak száma vasárnap este óta 346-tal csökkent. Jelenleg 19 015 fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményben, de még hétfőn is 375 új betegfelvétel történt.

  Intenzív osztályon 1998  beteg fekszik, számuk 89-cel csökkent az elmúlt 24 órában. Ez utóbbi adat - amelyet a szakemberek a legfontosabbnak tartanak az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének szempontjából - az április 9-i tetőzés óta napról napra csökken. Aznap 7148-an szorultak lélegeztetőgépre.

  A járvány kezdete óta 142 903 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 492 új esetet tártak fel.

 • 9 ezer alatt az új fertőzöttek száma Oroszországban

  május 18.hétfő 19:59

  Oroszországban egy nap alatt 8926-tal 290 678-ra nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint, írja az MTI. Ez 3,2 százalékos napi növekményt jelent az előző napi 3,6 százalékhoz képest. Május 1. óta először regisztráltak 9 ezernél kevesebb új megbetegedést. Az új esetek 40,1 százaléka tünetmentes.

  Az aktív esetek száma 217 747. A halálozások száma 91-gyel 2722-re nőtt. Ezen belül Moszkvában 77-en vesztették életüket, ami új tragikus rekord. Előzőleg a legtöbb egynapi halálozást, 74-et pénteken jelentették az orosz fővárosban.

  A gyógyultak száma 2722-vel 70 209-re emelkedett. A járvány kezdete óta az országban több mint 7,1 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig több mint 230 ezer tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 264 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.

 • Több mint két hónapja nem volt ilyen kevés halott Olaszországban

  május 18.hétfő 19:40

  Kilencvenkilenccel emelkedett a halottak egy nap alatti száma Olaszországban a polgári védelem hétfő esti adatai szerint, számolt be az MTI. A kijárási korlátozások oldásának első napján az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma is ötszáz alatt maradt.

  A halottak száma száz alá süllyedt a korábbi 153-ról: az áldozatok egy nap alatt száma utoljára március 9-én volt száz alatt, akkor 97-en haltak meg egy nap alatt. A halottak száma Olaszországban elérte a 32 007-t.

  Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhétszázzal csökkent, majdnem ugyanannyival mint egy nappal korábban, és elérte a 66 553-t. Közülük valamivel több mint tízezren vannak kórházban. Egy nap alatt - a halottakat is számolva - az egész országban 451 fertőzöttet szűrtek, ami március 2. óta a legalacsonyabbnak számít.     A gyógyultak száma túllépte a 127 ezret.

  A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 225 886-t.

 • Tovább csökkent a halálos áldozatok száma Spanyolországban

  május 18.hétfő 19:35

  Spanyolországban 59-en hunytak el a koronavírus-járvány következtében az elmúlt 24 órában. A halálozás már második napja maradt száz alatt - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

  A tartományok jelentéseiből készült összesítés szerint a fertőzés eddig 27 709 halálos áldozatot követelt. A halálozási ráta hét héttel ezelőtt 11 százalékos volt, két hete pedig 2 százalékra csökkent.

  Az országban az elmúlt egy napban 285 új koronavírusos esetet regisztráltak, míg összesen 231 606 fertőzöttet tartanak nyilván.

 • Több évtizedes halálozási csúcs közelében jár Svédország

  május 18.hétfő 18:54

  Utoljára 1993. decemberében haltak meg többen, minden halálokot számításba véve a skandináv országban, írja az MTI. Abban az évben az influenza miatt ugrott meg az év végén az elhunytak száma 11 057-re, összevetve a most áprilisi 10 458 halálesettel.

  Svédországban sok más államtól eltérően nem rendeltek el szigorú elkülönítési szabályokat, ezért magasabb a halálozási mutató, mint a szomszédos országokban. Áprilisban 100 ezer főre vetítve 101,1 ember halt meg a járvány miatt.

  Az egész évet tekintve 1993-ban 97 008 svéd hunyt el. Az 1993-as esztendő volt az ország legrosszabb éve ebből a szempontból az 1918-as spanyolnátha járvány óta.

 • Így segíti a kórházakat a MOL és az NKM

  május 18.hétfő 17:54

  A Mol az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben azt írta: üzemanyagot biztosít azokhoz a tesztautókhoz, amelyeket két cég ajánlott fel a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek a veszélyhelyzettel összefüggő feladatai ellátására. Hozzátették, az április elején átadott járművek főként az egészségügyi személyzetet, illetve a kórházak és a karitatív szervezetek bármely, a veszélyhelyzethez kapcsolódó feladatának ellátását segítik.

  Az NKM pedig azt közölte, hogy e-számla-kampányukkal már több tízmillió forintot gyűjtöttek össze a Szent László Kórház alapítványának. Az április 2. és július 2. közötti kampány első heteiben több mint 41 ezren nyitottak új NKM e-számlát, ami az előfeltétele volt a támogatásnak. Az ügyfelek számláira jóváírtak 500 forintot, amit szintén felajánlhattak a kórház javára - írták közleményükben.

 • Belgiumban újranyitottak az iskolák, a szépségszalonok, múzeumok és a könyvtárak is

  május 18.hétfő 17:47

  Az oktatási intézményekben kötelező a fizikai távolságtartás, a maszk viselése és a gyakori kézfertőtlenítés. Egy osztályban legfeljebb 10 diák vehet részt az a tanórákon, az oktatás turnusokban folyik. A belga sajtó szerint 850 ezer maszkot osztottak ki a tanulóknak az ország 2530 oktatási intézményében, hogy elejét vegyék a vírus további terjedésének.

  Az országban a szépségszalonok, a múzeumok, a könyvtárak is kinyitottak, szintén szigorú szabályok mellett, számolt be az MTI.

 • Három nappal a határnyitás után szigorított a szabályokon Szlovénia

  május 18.hétfő 16:50

  Az MTI arról számolt be, hogy a helyi sajtó közlései szerint Szlovénia a pénteki határnyitást követően vasárnap este szigorított a beutazás szabályain.

  A korábbi kormányrendelet szerint az Európai Unió állampolgárai nem minden, de sok átkelőnél újra beléphettek az országba, és nem kellett betartaniuk az addigi előírást, a belépés utáni hétnapos karantént. A kormány vasárnap este telefonos ülésén módosította ezt a rendeletet.

  Csak azon schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú technikai megállapodást kötött Ljubljana vagy EU-szinten általános megállapodás született róla. Ezen országok listáját folyamatos frissíti és hétfőtől közlik a külügyminisztérium, valamint a közegészségügyi intézet honlapján.

  Az unión kívüli országokból érkezőknek ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk, ez alól csak kevés kivétel van. Nem kell például karanténba vonulnia azoknak a nem uniós állampolgárnak, akik egy nap alatt átutaznak Szlovénián.

 • A nemzetközi turizmus június végi újraindításában bízik a spanyol kormány

  május 18.hétfő 15:37

  José Luis Ábalos közlekedési miniszter egy hétfői televíziós interjúban  azt mondta, "nem engedélyezhetjük a külföldiek szabad mozgását, amíg a spanyol lakosságé korlátozott". Hozzátette, hogy a turisták fogadása akkortól lesz lehetséges, ha már a spanyolok is elhagyhatják a lakhelyük szerinti megyét.

  A tárcavezető hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az országot egészségügyi szempontból is "vonzóvá" tegyék. A turizmusnak biztonságra, bizalomra van szüksége - jegyezte meg

 • Megkezdődtek a La Liga csoportos edzései

  május 18.hétfő 15:23

  A terveknek megfelelően hétfőn elkezdődtek a spanyol labdarúgócsapatok csoportos edzései. Beszámolók szerint a bajnokság március közepi felfüggesztése óta először gyakorolhattak közösen a játékosok, ezzel is közelebb kerülve a június második hétvégéjére tervezett újrainduláshoz. A labdarúgók az edzőközpontok közös helységeit továbbra sem használhatják, tartaniuk kell a távolságot, illetve egy időben egyelőre legfeljebb tizen gyakorolhatnak együtt.

  A teljes csapatos edzéseket várhatóan a következő hetekben kezdhetik el a klubok. Az edzőközpontokat addig is folyamatosan fertőtlenítik, a játékosok és stábtagok pedig minden nap koronavírus-teszten esnek át.

 • Csak egyetlen új fertőzött van Lettországban

  május 18.hétfő 14:24

  "Az utóbbi 24 órában 718 Covid-19-gyanús esetben végeztek tesztet, amely egy embernél bizonyult pozitívnak. Lettországban eddig 89 123 koronavírus-gyanús esetben végeztek el tesztet, 1009-en fertőződtek meg, 662-en meggyógyultak, 19-en elhunytak" - ismertette legfrissebb összesítését a hatóság Twitter-oldalán. A tájékoztatás szerint 28 beteg szorul kórházi kezelésre, három páciens állapota súlyos.

  A LETA helyi hírügynökség a CPKZ-re hivatkozva közölte, hogy a múlt héten 26 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint az azt megelőző héten. Május 4. és 10. között ötven fertőzöttet azonosítottak, míg a május 11-i héten számuk 63 volt.

 • A karantén ellenére nyitnak ki Ukrajnában a tengerparti strandok

  május 18.hétfő 13:49

  Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására bevezetett karantén ellenére is engedélyezni fogja az egészségügyi minisztérium a folyó- és tengerparti strandok megnyitását – ígérte hétfői online tájékoztatóján Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, a tárca helyettes vezetője.

  Az MTI szerint a tisztségviselő elmondta, hogy konzultáltak ebben a kérdésben az ukrán orvostudományi akadémia fertőző betegségeket kutató szakembereivel.

  A szakértők megerősítették, hogy a tengeri só és az ultraibolya sugárzás elpusztítja a koronavírus betegség kórokozóját, így Ukrajnában engedélyezhető a strandok megnyitása, éppúgy mint a világ többi országában, mondta Ljasko.

 • Újra járnak iskolába az alsóbb osztályok tanulói Ausztriában

  május 18.hétfő 13:09

  Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfőtől Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével. Az érettségi előtt állók, valamint a szakiskolák végzősei már május 4-én visszaülhettek az iskolapadokba.

  "Optimista" az iskolák újranyitásával kapcsolatban Heinz Fassmann oktatási miniszter. Kijelentette: az iskola nem az a hely, ahol jellemzően terjed a koronavírus, és ezt a skandináv példa is mutatja, ott ugyanis már korábban megnyitottak az oktatási intézmények - tette hozzá.

 • Fokozatosan enyhülnek a korlátozások a Volán-járatokon is

  május 18.hétfő 12:50

  Legkésőbb május 20-ától már Pest megyében is minden járaton - a Budapestet érintőkön is - visszaáll a fedélzeti jegyértékesítés és az első ajtós felszállási rend - tájékoztatta a Volánbusz Zrt. hétfőn az MTI-t.

  A Volánbusz Budapestet és Pest megyét nem érintő helyi és helyközi járatain már május 11. óta lehet újra menetjegyet vásárolni az autóbusz-vezetőktől - emlékeztettek.

  Ennek ellenére rendületlenül nő a Közlekedési mobiljegy elnevezésű alkalmazás népszerűsége, és folyamatosan bővül az applikációban elérhető Volánbusz-jegyek és -bérletek köre is. Az alkalmazás volános felületének elindítása óta csaknem 412 ezer helyi és helyközi menetjegyet, illetve bérletet vásároltak az utasok. Áprilisban naponta átlagosan 7500, májusban már napi 11 300 menetjegy kelt el, és május első felében a teljes áprilisinál 28 százalékkal több bérletet váltottak az applikáción keresztül - írták.

  A járványhelyzetre tekintettel a Volánbusz továbbra is azt kéri, hogy aki csak teheti, elektronikus úton váltsa meg jegyét, bérletét.

 • Oroszországban 9 ezer alá csökkent az új fertőzések száma

  május 18.hétfő 11:55

  Oroszországban egy nap alatt 8926-tal 290 678-ra nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint.

  Ez 3,2 százalékos napi növekményt jelent az előző napi 3,6 százalékhoz képest. Május 1. óta először regisztráltak 9 ezernél kevesebb új megbetegedést. Az új esetek 40,1 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 217 747. A halálozások száma 91-gyel 2722-re nőtt. Ezen belül Moszkvában 77-en vesztették életüket, ami új tragikus rekord. Előzőleg a legtöbb halálozást, 74-et pénteken jelentették az orosz fővárosban.

  A gyógyultak száma 2722-vel 70 209-re emelkedett. A járvány kezdete óta az országban több mint 7,1 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig több mint 230 ezer tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 264 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.

 • Minden debreceni önkormányzati óvoda és bölcsőde fogad gyerekeket

  május 18.hétfő 11:49

  Valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda és bölcsőde biztosít ügyeletet hétfőtől azoknak a gyerekeknek, akiknek az előzetes igényfelmérés során szülei ezt indokkal kérték - közölte a megyeszékhely alpolgármestere sajtótájékoztatón.

  Barcsa Lajos felidézte, hogy márciusban és áprilisban, amikor egy bölcsőde és öt óvoda fogadta a gyermekeket, elenyésző számban vették igénybe a szolgáltatást a szülők. Május 4-étől, miután a kijárási korlátozások vidéki enyhítéséről döntött a kormány és az önkormányzat, megnövekedett az igény: az első héten 115, május 12-étől pedig 196 gyermek elhelyezését kérték a szülők.

  Ekkor már öt helyett nyolc óvoda fogadta a gyerekeket, miközben széleskörű igényfelmérésbe kezdtek, és kiderült: május 18-ától már 752 gyereknek kértek a szülők ügyeleti ellátást - ismertette.

  Barcsa Lajos hozzátette: az igények ismeretében megnyitották hétfőn az összes önkormányzati gyermekintézményt a városban. Debrecenben 262 óvodai csoport működik, ezekbe 6303 gyerek jár, ötös csoportokban azonban legfeljebb 1310 gyereknek - az összlétszám 20 százalékának - tudnak ügyeleti ellátást biztosítani - mutatott rá az alpolgármester.

 • Oroszlányban 250 főt bocsát el a kipufogóöntvényeket készítő Wescast

  május 18.hétfő 10:44

  A kipufogóöntvényeket készítő, kínai Wescast Hungary Autóipari Zrt. 250 embert bocsát el az üzem 800 dolgozója közül, erről tájékoztatták a Vasas Szakszervezeti Szövetséget - mondta el az MTI-nek a szövetség alelnöke.

  László Zoltán hozzátette, eddig 73 saját és 55 kölcsönzött dolgozó munkaviszonya szűnt meg. A munkáltató tájékoztatta a munkatársakat, hogy ha valaki nem a vállalatnál képzeli el a jövőjét, annak kifizeti a törvényes juttatásokat és "elengedi a dolgozót".

  Az alelnök elmondta, a vállalatvezetéssel jó a kapcsolatuk, azonban vannak kérdések, melyekben nem értenek egyet. A Wescast április 25. és május 11. között nem termelt. A dolgozókat állásidőre küldték, amelyre alapbér járna, a vállalat azonban ezt nem fizette ki előre nem látott és elháríthatatlan akadályra hivatkozva.

 • Budapesten is újraindulnak a közlekedési vizsgák

  május 18.hétfő 10:14

  Az ország minden részében újraindulnak a közlekedési vizsgák és utánképzések, miután hétfőtől Budapesten is lehetővé válik a közlekedési vizsgák szervezése. Az egyes helyszíneken a jelentkezések függvényében hirdetik ki az első időpontokat - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

  Közleményük szerint a kormány hétvégén hozott döntésével összhangban, mától Budapesten is újraindulhatnak a márciusban felfüggesztett közlekedési vizsgák, utánképzések és pályaalkalmassági vizsgálatok. A korlátozó intézkedések feloldásával összhangban már múlt hét pénteken megkezdődhetett a Pest megyei vizsgák szervezése.

  A gördülékeny folyamatok érdekében a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. minden ügyfélszolgálata az eredeti nyitvatartási rend szerint várja az autósiskolák részéről érkező vizsgajelentéseket, a pályaalkalmassági vizsgálatra jelentkező ügyfeleket.

 • Két szűk év jöhet a rendezvénypiacon

  május 18.hétfő 09:30

  Ha az idén az átlagos ezermilliárd forint feletti forgalom 40 százaléka realizálódik a rendezvényszervezés piacán, az már jó hír. A szektor teljesítménye 2022-2023-ra állhat vissza a válság előtti szintre - mondta a Világgazdaságnak Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (Maresz) elnöke.

  A koronavírus-járványt követően a szigorúbb előírások drágítani fogják a rendezvények megszervezését, a piac szereplőinek ezekre a pluszköltségekre a szakember szerint úgy kell tekinteniük, mint olyan befektetésekre, amelyek nélkül nem tudna talpra állni a szektor.

 • Recesszióba süllyedt a japán gazdaság

  május 18.hétfő 08:52

  Recesszióba került a japán gazdaság az idei első negyedévben, amikor a koronavírus-járvány hatására csökkent a fogyasztás, valamint az export, és estek a tőkebefektetések. Az idei első negyedévben a gazdaság 0,9 százalékkal zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévhez képes, amikor 1,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A japán gazdaság így technikai értelemben recesszióba került, először 2015 második fele óta.

  A hétfőn közölt adatok szerint a japán hazai össztermék (GDP) szezonális kiigazítással számolva éves ütemben 3,4 százalékkal csökkent január-márciusban. A Reuters által megkérdezett szakértők nagyobb, 4,6 százalékos GDP-visszaesésre számítottak.

  Az idei első három hónapban a fogyasztás 0,7 százalékkal zsugorodott, a beruházások 0,5 százalékkal csökkentek, az export pedig 6 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez viszonyítva.

  A december végével záródott három hónapban a gazdaság teljesítményének csökkenését elsősorban az okozta, hogy a kormány októbertől 10 százalékra emelte az addigi 8 százalékról az általános forgalmi adót. Ez 2,9 százalékkal visszavetette a fogyasztást, ami a japán GDP közel 60 százalékát adja.

 • Húszmilliárdos bevételkiesést hozhat a járvány a BKV-nál

  május 18.hétfő 08:50

  A BKV-nál év végéig 20 milliárd forint bevételkiesés várható a járvány miatt, a gyógyfürdőknél havi 1 milliárdos kiesést könyveltek el - mondta el Gy. Németh Erzsébet az ATV Start című műsorában.

  A főpolgármester-helyettes szerint a főváros 63 milliárdot zárolt szeptember 30-ig, olyan fejlesztésekből, amiket idén nem tudnak elindítani pl. Lánchíd felújításából. Egy dologra azonban Gy. Németh Erzsébet szerint figyelnek: nem küldtek el senkit a főváros cégeitől.

 • Több mint 4,7 millióan fertőződtek meg világszerte

  május 18.hétfő 08:28

  A világban 4 716 931-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 315 244, a gyógyultaké pedig 1 734 631 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

  Egy nappal korábban 4 634 132 volt a regisztrált fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 311 781, a gyógyultaké pedig 1 693 197.

 • Apasztja a járvány az egészségügyi dolgozók fizetését

  május 18.hétfő 07:57

  Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik.

  Népszavának a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Soós Adrianna azt mondta, a szakdolgozók most kénytelenek minimum 20-30 százalékkal kevesebből megélni.

  Az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának, az orvosok közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. A normális heti 40 óra helyett 60-at, sőt, ügyeletekkel együtt még többet is dolgoznak, hogy megéljenek. A veszélyhelyzet kihirdetésekor az egészségügyben azonnal megtiltották a külföldön, vagy itthon végzett plusz munkát.

  Soós ugyanakkor hallott arról is, hogy a koronavírusos betegeket ápoló intézmények a dolgozóknak plusz juttatást adtak. A Szent Imre kórházban például a covidos betegek mellett dolgozók márciustól bruttó 100 ezer forintot, az egyéb pácienseket ellátók 70 ezret, a műszaki-gazdasági hátteret biztosítók 50 ezret kaptak.

 • WHO-vezető: Ez a felkészülés ideje, nem az ünneplésé

  május 18.hétfő 07:06

  Európa országainak gondolniuk kell a koronavírus-fertőzések második hullámára, mert a világjárványnak még nincs vége - nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója, miközben kontinens-szerte sorra lazítják fel a korlátozásokat.

  Hans Kluge úgy fogalmazott: ez a felkészülés ideje, nem az ünneplésé - írja a Telegraph nyomán a 444.

  Miközben az esetek száma Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban csökkenni kezdett, Kluge arra figyelmeztetett, hogy a járvány terjedésének központjai keletre kerültek, Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban felívelőben vannak a számok.

  Ahol most fellélegeznek, ott a megnyert időt az egészségügyi rendszer fejlesztésére, a kórházi kapacitások növelésére kell fordítani Kluge szerint, aki ilyen pozitív példaként említette Szingapúrt, Japánt és a skandináv országokat.

 • 3535 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 11 idős krónikus beteg

  május 18.hétfő 07:01

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3535 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 462 főre emelkedett az elhunytak száma, 1400-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1673 fő, harmaduk (568 fő) kórházi ellátásra szorul, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

 • Május 26-án nyújtják be a különleges jogrendet megszüntető javaslatot

  május 18.hétfő 06:22

  Az a szándékunk, hogy május 26-án benyújtsuk azt a jogszabály-tervezetet a parlamentnek, melynek az elfogadásával - ami már június lesz - megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon - mondta Gulyás Gergely tegnap este a Hír Tv-ben.

  Orbán Viktor pénteken Belgrádban, a Vucic szerb elnökkel tartott sajtótájékoztatón jelentette be: arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra. A különleges felhatalmazás visszaadása után mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért - mondta Orbán Viktor.

  Gulyás Gergely kijelentéséről itt írtunk bővebben.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink