Itthon

3598-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 3 újabb beteg hunyt el

Elhunyt újabb 3 beteg, már 3598 fertőzött van
május. 20. szerda 7:23

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3598 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma, 1454-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 539 fő igényel kórházi kezelést,közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Az irodaházak felkészültek a home office végére
május. 20. szerda 7:02

Az irodaházak üzemeltetői felkészültek rá, hogy a járvány enyhülésével egyre több dolgozó tér vissza a munkahelyére a home office-ból, a biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) speciális egészségvédelmi protokollt készített - nyilatkozta Takács Ernő, az egyesület elnöke az MTI-nek.

Hangsúlyozta: a védekezésben a bérleményi területeken a bérlőknek is részt kell vállalniuk, a közös használatú területeken pedig be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, melyeket az IFK tagvállalatai már be is vezettek. A jövő továbbra is a biztonságos munkakörnyezetet biztosító irodaházaké, és ezzel összhangban az új épületek fejlesztésénél a vírushelyzet miatt hozott intézkedések és szabályok tervezési elvekké, alapvető szempontrendszerré válhatnak - hangsúlyozta.

Ismertette, hogy a járvány kitörésekor az irodaterületet bérlő munkáltatók az irodaházakat "csökkentett üzemmódba" kapcsolták: Budapesten a korábbi létszám kevesebb mint 30 százaléka dolgozott a munkahelyén, a többség home office-ban végezte munkáját, jelentősen hozzájárulva ezzel a járvány megfékezéséhez.

Harmadik napja maradt száz alatt a halottak száma Spanyolországban
május. 19. kedd 20:15

Az elmúlt 24 órában 83-an hunytak el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 27 778-at, számolt be az MTI.

A fertőzést 295 páciensnél mutatták ki egy nap alatt. Összesen 232 037 koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt három és fél hónap során.

A gyógyultak számát a szaktárca nem közölte.

Majdnem ezer alatt az új esetek száma Törökországban
május. 19. kedd 20:05

Törökországban - mintegy nyolc hét elteltével - kedden csaknem ismét az ezres szint alá csökkent a koronavírus-fertőzéssel regisztráltak napi száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint az elmúlt nap leforgása alatt 1022 embernél diagnosztizálták a kórokozót, így a fertőzöttek száma 151 615-re nőtt.

A járvány volumene április 11-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A mutató hétfőn 1158-on, vasárnap pedig 1368-on állt.

Koca közölte, hogy az utóbbi 24 órában 28-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4199-re emelkedett. A napi adat március 29. óta nem esett 30 alá. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik.

Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma kedden is tovább ereszkedett, az előbbi 903-ról 882-re, az utóbbi 463-ról 455-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1318-cal 112 895-ra nőtt, így ők teszik ki az összes eset több mint 74 százalékát.

A 83 milliós országban a hatóságok eddig közel 1,68 millió vírustesztet végeztek el.

MTI

Majdnem dupla annyi a gyógyult, mint az aktív fertőzött Olaszországban
május. 19. kedd 19:09

A gyógyultak száma majdnem kétszer annyi, mint az aktív fertőzötteké, miközben a halottak száma ismét száz fölé emelkedett egy nap alatt Olaszországban, és túllépte a 32 ezret a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint, írja az MTI.

A halottak száma 162-vel emelkedett az egy nappal korábbi 99-hez képest. Hétfőn először süllyedt száz alá a halottak száma március 9. óta, majd most ismét emelkedett. A halottak száma elérte a 32 169-t.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezernégyszázzal csökkent, az egy nappal korábbi ezerötszáz után, és elérte a 65 129-t. Közülük nyolcvannégy százalék házi karanténban tartózkodik, valamivel tízezer alá csökkent a kórházban kezeltek száma, a Covid-19 betegek közül 716-an vannak intenzív osztályon. Egy nap alatt - a halottakat is számolva - az egész országban 813 fertőzöttet szűrtek, az egy napja regisztráltak kétszeresét. Ezek több mint felét Lombardiában mérték.

A gyógyultak száma túllépte a 129 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 226 699-t.

6 pozitív teszt született a Premier League szűrésén
május. 19. kedd 18:17

Három klubból hat embernek lett pozitív a koronavírustesztje a labdarúgó Premier League átfogó ellenőrzése során.

"A játékosok és szakemberek, akiknél megállapították a betegséget, hét napra házi karanténba kerültek" - közölte a Premier League, amely 748 tesztet végzett el a futballistákon és a szakmai stábok tagjain az újraindulás érdekében.

További részleteket, azaz hogy mely klubok mely játékosairól vagy edzőiről van szó, nem árult el a liga.

Jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma Ukrajnában
május. 19. kedd 18:12

Az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 260 új esettel 18 876-ra nőtt az országban. Az elhunytak száma 13 újabb áldozattal 548-ra emelkedett, míg a betegségből eddig 5632-en gyógyultak fel, közülük 356-an az elmúlt napban. Eszerint Ukrajnában ismét meghaladta a gyógyult betegek száma az új fertőzöttekét, erre eddig csak egyetlen egy nap, múlt csütörtökön volt példa. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma korábban a napi 400-500 esetet is elérte.

A miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy hamarosan a korlátozások újabb enyhítése várható, ugyanakkor a karantént ismét meg fogják hosszabbítani.

Nem kívánt népességrobbanástól tart Indonézia
május. 19. kedd 17:41

Nem kívánt népességrobbanástól tartanak a világ így is egyik legnépesebb országában, Indonéziában a koronavírus-járvány miatt foganatosított korlátozások következtében.

A jakartai családtervezési hatóság kedden ismertetett becslései szerint 2021 elején a nem tervezett terhességek eredményeként 420 ezer csecsemővel több jöhet a világra a megszokottnál. Ennek egyik okaként emlékeztettek arra, hogy sok kisebb klinika bezárt a járvány miatt, és az orvosok, szülésznők sokkal kevesebb pácienst kezelnek a szokásosnál.

Sok ember jelenleg alig jut hozzá fogamzásgátló eszközökhöz - mondta Hasto Wardoyo, a családtervezési hatóság vezetője. "Emellett sokan követik a kormány utasítását, hogy a vészhelyzeteket leszámítva mindenki maradjon otthon. Úgy vélem, sokan nem tekintik vészhelyzetnek a terhességmegelőzést" - tette hozzá.

A hatóság mindenekelőtt a gyermekágyi- és a csecsemőhalandóság növekedésétől tart. A koronavírus miatt kialakult helyzet egyszerűen nem a legjobb idő a terhességre Indonéziában - hangsúlyozta Wardoyo.

Fertőzési góc Észak-Morvaországban
május. 19. kedd 17:35

A koronavírus-járvány csehországi terjedése szempontjából nincs különösebb jelentősége annak, hogy hétfőn 111 embernél mutatták ki a fertőzést, ami egy hónap óta a legmagasabb napi szám - jelentette ki kedden Prágában Ratislav Madar, a védőintézkedéseket koordináló országos szakmai csoport vezetője.

"Tekintettel arra, hogy ez a nagyobb növekedés egy gócpont, az észak-morvaországi OKD bányaipari vállalathoz tartozó Darkov-bánya alkalmazottai, illetve családtagjaik megbetegedésének következménye, országos járványügyi szempontból nem bír nagy jelentőséggel" - kommentálta Madar az egészségügyi minisztérium legfrissebb csehországi adatait.

A bányászok nem tartoznak a legveszélyeztetettebbek közé, a lakosság leginkább veszélyeztetett csoportjait az idősek és a krónikus betegek jelentik - mutatott rá.

A bányaipari vállalatnál a múlt hét végén diagnosztizálták az első fertőzéseket. A cseh sajtó szerint nem kizárt, hogy a csehek az OKD-ban dolgozó lengyelektől kaphatták el a kórt, akik körében már korábban megjelent a fertőzés. Rastislav Madar szerint valószínűsíthető, hogy a következő napokban további bányászok kapják el a fertőzést, számolt be az MTI.

WHO: minden új oltást és kezelést olcsón elérhetővé kell tenni
május. 19. kedd 15:58

Az ENSZ szakosított szervezete közgyűlésének éves ülését idén a járvány miatt virtuálisan szerveztek meg a WHO genfi székhelyén, számolt be az MTI. A tagállamok határozatot fogadtak el, amely univerzális, megfelelő időben történő és méltányos hozzáférést és igazságos elosztást irányoz elő a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség elleni harchoz szükséges egészségügyi termékeket illetően.

A WHO tagállamai felszólították a gyógyszeripart és más, a kutatásban és fejlesztésben részt vevő cégeket, hogy a szabadalmaikat osszák meg és helyezzék közös alapba.