Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-10 19:42:00

Virológus: csodálkoznék, ha nem térne vissza egy második hullámban a koronavírus

Jakab Ferenc azt tapasztalta, hogy az enyhítések után „nagyon lazák lettek az emberek”. A virológusprofesszor hangsúlyozta, hogy a lazítás nem azt jelenti, hogy nem kell betartani az előírásokat és a szabályokat.

Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense az ATV Heti Napló című műsorában megjegyezte, hogy amíg a vírus bárhol felütheti a fejét, a szabályok nem betartása nagyon nagy kockázatot jelent.

A virológus úgy látja, hogy a kormány intézkedései időben történtek, és az emberek viselkedése sokat segített abban, hogy a járvány alacsony szinten maradjon Magyarországon, de nyomatékosította: még nincs vége a járványnak.

A SOTE tömegtesztelés-programját jó programnak tartja, nagyon komoly tudományos és járványügyi eredményeket tudnak elérni belőle.

A koronavírus-kutató akciócsoport vezetője és csapata jelenleg három dologgal foglalkozik. Az egyik hatóanyag tesztelés: 400 hatóanyag van a birtokukban, ebből 120-130-at teszteltek el, 5-10 darab olyan anyag van, ami ígéretes. Foglalkoznak ezen kívül a vérplazma-terápiával, folyamatosan keresik a donorokat. Arról is beszámolt, hogy eddig hét beteg kapta meg az általuk készített plazmát, és nagyjából 14-en embernek szeretnék még beadni a következő hetekben. A harmadik kutatási területük az alapkutatás.

A professzor, mint mondta: csodálkozna azon, ha a következő légúti fertőzéses szezonban ne térne vissza a koronavírus.

Sváby András kérdésére elárulta, hogy ő maga enyhítene a budapesti korlátozásokon, de csak úgy, ha mindenki betartja az előírt szabályokat és javaslatokat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink