Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-10 10:00:00

COVID-19: Müller Cecíliáék pénteken közzétették a kórházak sorrendjét

Nyilvánosan megjelent május 8-án a Müller Cecília vezette Népegészségügyi Központ hivatalos oldalán a kórházak beutalási rendje. Azaz, hogy a koronavírusos betegeket milyen sorrendbe, hová kell szállítani: az első helyen két fővárosi kórházat jelölnek meg, utána jön 4 vidéki kórház, aztán további harmincöt...

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos oldalán nyilvánosan megjelent május 8-án “az új koronavírus fertőzéssel érintett gyanús és igazolt betegek ellátására kijelölt kórházak COVID-19 beutalási rendje”.

Az első helyen Müller Cecíliáék a Dél-pesti Centrumkórházat- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetet, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet jelölik meg.

Utána azt írják: A koronavírus (2019-nCoV) fertőzéssel érintett kórházi felvételt igénylő betegeket az alábbi kijelölt kórházakba kell szállítani azzal, hogy a középsúlyos, súlyos és kritikus állapotú (légzési elégtelenség tüneteit mutató) új és szállítható állapotú betegeket a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani “a szabad kapacitások függvényében, telefonon történő előzetes egyeztetést követően”.

A táblázatban itt felsorolnak 4 vidéki kórházat: a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat, a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházat ( MISEK ), a Tolna Megyei Balassa János Kórházat és az ajkai Magyar Imre Kórházat.

További 35 kórház...

Ha ezen intézmények kapacitása is megtelt, akkor a koronavírusos betegeket további kijelölt kórházakba kell szállítani, a kórházak feltöltöttségének és “a kijelölt kórház engedélyezett szakmáinak a figyelembevételével” - és további 35 kórházat sorolnak fel a táblázatban.

Kásler enyhül ?

Pénteken írtunk arról, hogy Kásler Miklós már  “rugalmasabb ágykapacitásról” beszélt a kórházigazgatóknak egy online konferencián, de fenntartotta, hogy “a járvány miatt a szabad ágyakat biztosítani kell”. A miniszter a kórházigazgatóknak azt mondta: nem lehet minden egyes esetre központi megoldást találni, mindenki a saját felelősségének tudatában, a betegek érdekeit figyelembe véve cselekedjen. Ha szükségét érzik változtassanak, “teljesen természetes, ha menet közben lazításokra van lehetőség”.

Ajánlom

További belföldi híreink