Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-08 06:36:00

Kijött Kásler rendelete, fontos változás a patikákban

Kásler Miklós új rendelete szerint már a gyógyszertárak is árulhatják a koronavírus ellen leginkább védelmet nyújtó FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat. Müller Cecíliáék az NNK hivatalos oldalán azt írják: “a COVID-19 gyanús eset, illetve a megbetegedettek ellátása során az egészségügyi személyzet légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédő alkalmazandó”.

Megjelent Kásler Miklós legújabb rendelete: a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló szabályozást kiegészítik egy 34. ponttal. Az EMMI-t vezető miniszter új rendelete szerint a koronavírus járvány idejére “elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédők” is forgalmazhatók a gyógyszertárakban.

Azokról a maszkokról van szó, melyek a leginkább védenek a koronavírus fertőzéstől.

Müller Cecíliáék ezt írják az FFP-s maszkokról

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségi Központ (NNK) honlapján, az nnk.gov.hun ezt írják arról, hogy “kinek javasolt” az FFP- maszk:

“Összhangban valamennyi mértékadó nemzetközi (CDC, OSHA, ECDC, WHO) szervezet szakmai álláspontjával az esetdefiníció alapján felmerülő COVID-19 gyanús eset, illetve a megbetegedettek ellátása során az egészségügyi személyzet légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédő alkalmazandó”.

A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében - mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök - a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket.

A környezeti levegőtől függő légzésvédő eszközök rendeltetése, hogy a levegőben levő szennyező anyagnak belégzéssel a szervezetbe jutását az egészséget nem károsító (eltűrhető) szintre csökkentse. Ez egyúttal azt jelenti, hogy nem várhatunk el teljes körű, azaz 100%-os védelmet. Ennek oka az alászívásban rejlik. Az alászívás belégzéskor az arc és a védőeszköz zárókerete mentén, valamint a szelepeknél és egyéb szerkezeti elemek mellett a környezeti levegőből a légzésvédő belső terébe (közvetlenül a légzőzónába) bejuthat környezeti levegő.

A részecskeszűrő félálarcok jele FFP (Filtering Facepiece Particulare). Teljesítményük, szűrési hatékonyságuk és legnagyobb teljes alászívásuk alapján 1, 2 és 3 osztályba sorolhatók.

 

Ajánlom

További belföldi híreink