Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-07 20:21:00

Merkely Béla: ha a zárt közösségekben sikerül megfékezni a járványt, akkor jó irányba megyünk

Megkezdték az új típusú tömeges teszteléseket, melyeknek célja annak kimutatása, hány fertőzött van épp az országban és annak kimutatása, mekkora az átfertőzöttség. A tesztelés részleteiről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt az ATV Egyenes Beszéd műsorában.

Merkely Béla: ha a zárt közösségekben sikerül megfékezni a járványt, akkor jó irányba megyünk

Merkely Béla elmondta, hogy két vonulata van a járványnak: egy folyamatosan lelaposodó, csökkenő fertőzöttség, de ezzel párhuzamosan a zárt közösségekben még mindig, egyetlen egy eset is lángra tud lobbantani egy kisebb járványt.

A járványhelyzet tanulságai

 

Tatabánya kapcsán elmondta, hogy minden kórházban lényegesen nagyobb számban találkoznak fertőzöttekkel, tüntetmentes betegek több kollégát is meg tudnak fertőzni. A megfertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, ebből egy hunyt el. Ez az arány a nemzetközi adatokkal is egybevág- szögezte le a rektor.

Merkely kérdésre válaszolva kijelentette, mindenképp menne strandra idén nyáron, a Balatonba tervez megmártózni.

Szerinte, ha a zárt közösségekben sikerül megfékezni a járvány, akkor jó irányba megyünk. Nem lehet teljesen kiszorítani a vírust, hiszen idővel a határokat is meg kell nyitni, de kontroll alatt lehet tartani.

A rektor szinte kizártnak tartja, hogy nyáron lényegi járvány legyen. A koronavírusok ismerten felsőlégúti betegséget okoznak, de ez egy új típúsú, nem tudjuk mennyire szezonális. Az infleunza annyival rosszabb, hogy mutációval más köpenyt vesz fel, de nem gondolja, hogy az új koronavírus ilyen lenne-magyarázza az orvos.

A magyar adatok alapján eltúzottnak nézhet ki a védekezés, de sok helyen, például Olaszországban, Egyesült Államokban tényleg pandémia van, ezért nem lehet túlreagáltnak gondolni a védekezést.

Merkely szerint Észak- Olaszorszégban már decemberben ott lehetett a járvány.

A kórházi ágyak kiűrítése kapcsán azt mondta, hogy az észak-olasz helyzet volt előttünk, erre kellett készülni, nem tudták előre, mi lesz.

Közölte, hogy a négy orvosi egyetem folyamatosan követte az eseteket, és azt érezték már az elején, hogy nálunk nem úgy terjed a járvány, mint nyugaton. Ekkor került ő az optimisták csapatába, de vannak olyan kollégák, akik a legrosszabbra készülnek, ez is teljesen érthető szerinte.

Az ország átfertőzöttségét vizsgáló tesztelés kapcsán meg kell nézni, most mennyi a fertőzött, és mekkora az a lakosság átfertőzöttsége. Erre nagyon érzékeny tesztjeik vannak: a már ismert PCR-tesztek és az ellenanyagot kimutató teszt. Azt nem tudják megmondani, hogy mennyi időre kapnak védettséget a koronavíruson átesettek.

Klinikailag valószínűtlen az, hogy annyira nagy a fertőzöttek aránya, hogy maradnia kell kijárási korlátozásnak- mondta a rektor.

Ezzel a reprezentetív méréssel tudni fogják azt is, hogy ha valahol belobban a járvány, akkor hova kell nyúlni. 

Merkely szerint nem fog nyájimmunitás kialakulni, ha kialakul, akkor azt vakcina okozhatja. Merkely elmondta, hogy ő a vakcinában jobban hisz, mint a gyógyszerben. Szerinte a jelenlegi technológia fejlesztés mellett fél év-háromnegyed év kell a vakcinájoz. Az orvos kijelentette, hogy kötelezővé tenné az oltást, az időseket a veszélyeztettség miatt, a fiataloknak pedig azért, mert ők a legjobb vektorok.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink