Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-04 17:43:00

Nem kell fizetnie a betegnek a PCR-tesztért

Híradónk kérdésére az EMMI elárulta, hogy közfinanszírozott szolgáltatás esetén a vizsgálatot az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák.

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik.

Az új szabály az, hogy a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése. Ez leginkább a fogorvosi, a fül-orr-gégészeti és a sebészeti beavatkozásokat érinti.

A Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint nagyon sok a bizonytalanság. Kárász Anikó Híradónknak arról beszélt, hogy PCR-tesztet kell kérniük a betegtől, tehát negatív PCR-teszt birtokában lehet egy magas kockázatú kezelést elkezdeni. Viszont semmiféle tájékoztatást arról nem kaptak, hogy ezt ki, hol, mennyiért fogja elvégezni.

Az EMMI Híradónk kérdésére elmondta, hogy a koronavírus-tesztet közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálat finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik, a betegnek nem kell fizetni érte. Fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink