Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-28 20:24:00

Karácsony berágott: Könnyebb elérni telefonon a berlini főpolgármestert, mint Müller Cecíliát

Minden rendelkezésre álló dokumentum alapján azt tudja mondani, “igen, minden szerződési feltételt teljesített a főváros“ a Pesti úton, belértve a betegellátást is - mondta Karácsony Gergely ma a népjóléti bizottságban visszautasítva a kormánypárti bírálatokat, hogy a főváros csak panaszkodik és ”rinyál”.

Karácsony berágott: Könnyebb elérni telefonon a berlini főpolgármestert, mint Müller Cecíliát

Karácsony Gergely egy sor dokumentummal érkezett a népjóléti bizottság mai meghallgatására, és - a maratoni, hatórás - ülés végén azt az egyetlen levelet mutatta fel, amit az Operatív Törzstől kapott, “az elsőt és az utolsót”.

A főpolgármester a bizottsági beszámolójában “a legnagyobb bajnak” azt nevezte, hogy kellő információk nem álltak, nem állnak a rendelkezésükre, ezek nélkül kell, hogy a főváros meghozza a döntéseit a járvány elleni védekezésről.

“Könnyebb a bécsi főpolgármestert elérni, vagy a berlinivel beszélni, mint telefonon beszélni a tisztifőorvos asszonnyal” - tette szóvá Karácsony Gergely a bizottságban is (Müller Cecília már nem volt ott, egy üzenetben mentette ki magát, a Pesti úti idős otthon ügyében elrendelt vizsgálat miatti összeférhetetlenségre hivatkozva).

A legkeményebb kezű önkormányzat

Helyes intézkedéseknek nevezte ugyanakkor a kormány korlátozó döntéseit. A fővárost a “legkeményebb kezű” önkormányzatként jellemezte némileg ironizálva. Emlékeztetett, hogy a kormány húsvét előtt meghozott rendelete alapján zárhatták le a Margitszigetet – mivel az fővárosi terület.

Örül annak is, hogy a korlátozásokat a kormány meghosszabbította - mondta a főpolgármester, emlékeztetve, hogy Budapesten bevezették a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben.

A kötelező maszkviselésről Karácsony Gergely azt mondta, hogy ez a kérdés - bár Müller Cecíliának az volt korábban a véleménye, hogy az egészségesek esetében nem feltétlenül jó a maszk a védekezésben - már eldőlt. A vidéki polgármesterek azért nem vezetik be kötelezően, mert tartanak a kormány rosszallásától szerinte.

Karácsony Gergely egy korábbi szabályossal támasztotta alá, hogy a maszkbeszerzés a kormányhivatal feladata. De ettől függetlenül a főváros 2 millió maszkot szerzett be - mondta.

A főpolgármester Palkovics László innovációs miniszter egy konferencián bemutatott prezentációja alapján azt mondta: a fővárosiak különösen fegyelmezettek voltak, betartották a korlátozó rendelkezéseket.

Az idősotthonok esetében ”nem mindig érezték”, hogy a kellő információ megérkezik a fővároshoz - panaszolta. De másról sem szól az élet, mint a Pesti úti idősotthonról – mondta a főpolgármester.

Most az a kérdés, hogyan védhetik meg az idősotthonokat, hogy ne váljanak a fertőzés gócpontjává a jövőben is. “Mi az első perctől kezdve azt tartottuk a legnagyobb kockázatnak”, hogy az egészségügyi dolgozók fertőződhetnek meg. “Éppen ezért minden erőnkkel azzal dolgoztunk, hogy a vírus ne kerülhessen be az intézményekbe“ - hangoztatta, hozzátéve:
az előzetesen kórházban ápoltakon keresztül került be a vírus az idősotthonokba. Az idősotthonokban az első koronavírusos megbetegedés a kórházi kezelésről visszahozott eset volt - állította a főpolgármester

Európai brutális statisztika

Idézett egy “brutális adatot” is, eszerint Európában a megfertőzöttek fele az idősotthonokban, hajléktalanok körében volt.

Karácsony Gergely a bizottságban is felolvasta azt a kormánymegbízotti állásfoglalást, miszerint nem szükséges kétszer tesztelni a kórházból távozókat.

A Pesti úti idősotthonban a teszteléseket elvégezték. “Ha ott nem volt orvos, hogy végeztek el 200 tesztet?” - vetette fel.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy 28 telephelye van az önkormányzatnak, és még egyszer hangsúlyozta: mindkét esetben kórházból visszatérő esetek voltak az idősotthonokban a koronavírusos első betegek.

“Örkényi” vizsgálatok

“Bárki bármit mond, nincs olyan vizsgálati eredmény, hogy a fővárosi intézményben bárki bármilyen szabályt megszegett volna“ - állította, teljesen “örkényinek” nevezve, hogy egyszerre négy vizsgálat is folyik a Pesti úti fertőzések és halálesetek ügyében.

A tízből az egyik orvosuk azt mondta, ezek a vizsgálatok hátráltatják az ellátást, azaz veszélyeztetik a védekezés eredményességét - közölte.

Tömeges tesztelés, maszkviselés - ezek lehetnek a hatékony védekezés eszközei - hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Kérdések következtek

Varga Zoltán DK-s politikus a Pesti úti idősek otthona kapcsán arra utalt, hogy Mezőszilasra, Borsodnádasdra - ahol szintén voltak fertőzöttek az idősotthonokban - nem szálltak ki látványosan a hatóságok, a tisztifőorvos sem ment ki ezekre a helyekre. Szerinte ez pártpolitikai helyzetté vált, “a kormány hiénái” azt harsogják, hogy a Pesti úton nem volt orvos, de Mezőszilason a településen magán sincs orvos - állította.

Frissítés:

A mezőszilasi otthonban volt és van intézményi orvos „Lelkiismeretes kolléga” - mondta Müller Cecília ma az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ő az első perctől kezdve együttműködik a hatóságokkal. Mezőszilason az idősotthon három épületből áll, így meg tudták oldani, hogy csak az egyik épületben legyenek fertőzöttek, a másik kettőben nem - mondta a tisztifőorvos. 

Volt-e orvos a Pesti úton?

Nacsa Lőrinc (KDNP) a Népjóléti Bizottság ülésén azt mondta Karácsonynak, hogy Gulyás Gergely miniszterrel is többször beszélt a főpolgármester, ez derül ki a Facebookon is. A felelősség az idősotthonok “gazdáié”, országosan a kapacitás 7 százaléka az országos idősotthonoknak a fővárosi fenntartású, mégis a fertőzöttek 67 százaléka Budapesten történt - közölte a KDNP-s politikus. Van-e a Pesti úton orvosi ügyelet? A vírus megjelenése előtt hány főállású háziorvos volt? Volt-e belső protokoll a járványra a budapesti idősotthonokban? Miért írta áprilisban a Pesti úti idősotthon vezetője, hogy akadozik az ellátás ? sorolta a kérdéseit Nacsa Lőrinc, aki az okirat hamisítást is felvetette. Miért doktorként hivatkozik Karácsony Gergely olyas valakire, akinek nincs is ilyen végzettsége? - kérdezte a KDNP-s politikus.

Selmeczi Gabriella “kiváló alkalomnak“ nevezte, hogy képesek a kormánypárti és ellenzéki képviselők “megállapodni, együttműködni”. A fideszes alelnök azt mondta: arra kíváncsiak, hogy a főváros mit tett? Hogyan történhettek tömeges megbetegedések a Pesti úton?

Selmeczi: Ne bántódjon meg, de ...

“Ne bántódjon meg, de ha 3200 önkormányzat tud a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet értelmezve megfelelően cselekedni, akkor biztos a főváros is képes erre” - jegyezte meg Selmeczi Gabriella az “információhiány“ panasz kapcsán.

“Lehetséges, hogy azért robbant be a járvány a Pesti úton, mert nem volt orvos? Tudja-e ön garantálni, hogy ott folyamatos az orvosi jelenlét?” - kérdezte Selmeczi, hozzátéve: a kérdése a március közepétől április végéig terjedő időszakra vonatkozik. Nem a papír a fontos, nem “lepapírozni kell”, hanem folyamatosan ott kell lennie az orvosnak - mondta a fideszes képviselő Karácsony Gergelynek. “A járványügy nem a karanténban lévő orvost kereste, hanem a szerződéses háziorvost, aki ott is van, a biztonságos működés érdekében” - ismételte meg Selmeczi Gabriella, ahogy előtte a szintén fideszes Kovács Sándor is erről beszélt.
Végül Selmeczi Gabriella ismét az együttműködést hangsúlyozta “és nem az ellenségeskedést”.

Ríg Lajos “kibicként”

Rig Lajos - mint mondta - “naívan” feltételezi, hogy nem politikai haszonszerzés végett folyik a vita a Pesti útról. De a jobbikos politikus azt is felvetette: elképzelhető, hogy ha akár 5 orvos lett volna is az idősotthonban, akkor is elterjedt volna a fertőzés, miután egy vírusos idős ember tért vissza az intézménybe. A média kapta fel szerinte az ügyet, és a politikusok mindkét oldalon “rácsimpaszkodtak erre mint a piócák” - állította, megfigalmazása szerint “kibicként” Ríg Lajos.

Zombor Gábor szurkol Budapestnek!

Zombor Gábor ( Fidesz ) erre azt mondta, ha egy vírusos tér vissza egy idősotthonba, akkor el kell különíteni, “megvannak ennek a szabályai”. Drukkol, szurkol Budapestnek - mondta, megemlítve, hogy a legnagyobb góc Budapesten van, és az idősotthonban. A volt egészségügyi államtitkár is együttműködést sürgetett, a politikát a védekezésben félre kell tenni szerinte. “Nem szabad homályosítani, csak őszintén beszélni” - hangoztatta ugyanakkor.

Korózs Lajos egy 2014-es EMMI-rendeletre, és egy 1998-as miniszterelnöki rendeletre emlékeztetett, és a 25, már megfertőzött idősotthon iránt érdeklődött, hogy elrendelik-e a mindenhol a tesztelést, beleértve az összes szociális intézményt.

Gy. Németh: pártatlan vizsgálatot!

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta: állnak minden vizsgálat elé, de az legyen pártatlan!

Arra, amit előtte Rétvári Bence EMMI-államtitkár mondott, hogy a főpolgármester találkozhatott volna Müller Cecíliával, amikor elment a Pesti úti idősotthonba, Gy. Németh azt mondta: nem volt ismert, hogy a tisztifőorvos mikor megy pontosan, amikor megtörtént a bejelentés, ő Karácsony Gergely kérésére azonnal odament.

Nacsa Lőrinc ( KDNP ) kérdéseire azt mondta: az izolálás megtörtént a Pesti úti idősotthonban, a főváros védelméért felelős védelmi bizottság egyszer ülésezett csak, a honvédséggel ugyanakkor ”egy tiszta vegyvédelmi együttműködés” volt.

Rétvári Bence a Pesti útról: “matematika”

”Matematika” amiért figyelünk erre az idős otthonra - mondta Rétvári Bence Karácsony Gergely felvetéseire válaszolva. Az államtitkár szerint, ha valami ennyire “kimagaslik” az összes intézmény közül, mind a fertőzöttség, mind a haláleseteket illetően, az tényleg “matematika”.

Mindenki tegye a dolgát! - mondta Rétvári Bence állítva: mindenki az összefogásra törekedett a Pesti útiak ügyében is.

Karácsony megválaszolta a kérdéseket

“Amit a kormánypárti sajtó ír, vagy igaz, vagy ... nem” - kezdte a kérdésekre adott válaszát Karácsony Gergely az estébe nyúlt bizottsági ülésen. A neki feltett kérdésekkel kapcsolatban azt mondta: “azok a marhaságok” köszönnek vissza a kormányoldalon, amiket e sajtóorgánumok írnak. A főpolgármester azt kérte: foglalkozzanak a tényekkel!

Ezek közé sorolta, hogy a Pesti úton azért nagy a fertőzések száma, mert ott teszteltek, máshol meg nem.

“Mi lógunk az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin” - mondta a főpolgármester annak kapcsán, mennyire nincsenek a fővárosnak információi, hozzátéve: őt például, ha már a kimagasló arányszámokról van szó, “rohadtul érdekelné”, hogy az elhunytak közül mennyi a budapesti lakos.

Örül annak, hogy most már mindenhol fognak teszteli, “ezért téptük a szánkat” - fogalmazott.

Mi partnerséget szeretnénk, de én hívogatom csak a minisztereket. Mint mondta, “pokoli nehéz mérlegelni”, hogy a korlátozások enyhítése mit hoz maga után.

Azt a látszatot keltik, hogy a főváros panaszkodik, “rinyál”

Szóvá tette, hogy a kormányoldalon azt a látszatot keltik, hogy a főváros csak panaszkodik, “rinyál”. Holott más dolgát is elvégezte a főváros, tízezer tesztelést és kétmillió maszkot rendeltek - mondta Karácsony Gergely. De azt is sérelmezte, hogy “mi a túróért áll ki“ például Hollik István szóvivő, és mondja be a előre a Pesti úti vizsgálat eredményét?

És, ha mindenki “az összefogás barátja”, akkor az összefogásért cselekedni is kell - hangoztatta Karácsony Gergely, hozzátéve: jó lenne, ha nem egy YouTube konferencia-előadásból kellene a jövőben is kifotóznia, hogy a fővárosra vonatkozó információkat.

Minden rendelkezésre álló dokumentum alapján azt tudja mondani, “igen, minden szerződési feltételt teljesített a főváros a járványhelyzetben, belértve a betegellátást is - válaszolta Karácsony Gergely Selmeczi Gabriella megismételt kérdésére.

Korózs Lajos bizottsági elnök a hat órás ülésezés után szép estét kívánt mindenkinek, és áttértek egy következő napirendi pontra.

Ajánlom

További belföldi híreink