Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-26 10:06:00

Mégsincs hatása a koronavírusra a BCG-oltásnak?

Az elmúlt hetek legbiztatóbb hipotézisei közé tartozott, hogy az új típusú koronavírus ellen a magyar oltási rendben kötelezően beadandó BCG-oltás bizonyos fokú védelmet nyújthat. Három amerikai egyetem azonban több számítást is elvégzett, amelyből kiderült, hogy ez nem feltétlenül igaz.

Három amerikai egyetem - a dél-floridai, a louisville-i és a dél-illinois-i - kutatói a témában mostanában megjelent hét kutatás adatait vetették össze, és először arra jutottak, hogy ha csak a covid-19 betegségnek tulajdonított, hivatalosan is megerősített megbetegedések és halálesetek adatait vizsgálják, az alapján még igaznak is tűnhet a feltételezés.

De elvégeztek egy másik számítást is, amikor ehhez hozzávették az elvégzett tesztek számát is. Amint ezt megtették, eltűnt az összefüggés, úgy már nem volt statisztikai bizonyíték arra, hogy a BCG-oltásnak bármilyen hatása lenne a járványra.

Vagyis kutatásukból az derült ki, hogy az egymillió lakosra vetített fertőzések és halálozások száma nem attól függ, hogy hol oltják a lakosságot BCG-vakcinával, hanem csak attól, hogy egy országban egymillió lakosra vetítve hány tesztet végeznek. Amiből az is következik, hogy a BCG-vel kötelezően oltó országokban a jelek szerint alacsony a tesztelési ráta, és csak az alacsony ismert esetszámból vonták le a téves következtetést, hogy ennek a BCG-oltáshoz lehet köze.

 

 

atv.hu/444

Ajánlom

További belföldi híreink