Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-23 18:21:00

Palkovics: harmincezres tesztelés jön a vírusfertőzöttségről

Egy harmincezres teszteléssel mérik fel az ország koronavírus fertőzöttségét reprezentatív vizsgálat során - ezt Palkovics László jelentette be az ATV kérdésére egy online a járványról rendezett ITM konferencián. Az innovációs miniszter azt mondta: figyeljük az osztrák intézkedéseket, a két hetes hatást, például a 400 négyzetméter alatti boltokban kötelező maszkban vásárlás hatását.

A kollégáim javasolták, hogy a tesztelések számát növelni kell. A jövő héttől elindul egy reprezentatív vizsgálat, ami abban az értelemben reprezentatív, hogy nemcsak 1500 vizsgálatot fogunk elvégezni, mint Ausztriában, hanem lényegesen nagyobb számot - mondta Palkovics László az ATV kérdésére az ITM által a járványról rendezett online tudományos konferencián. Munkatársunk online kérdéseket tehetett fel Hiller István, Maruzsa Zoltán és a Villággazdaság újságírója mellett a konferencia résztvevőinek, így Palkovics László miniszternek is.

A reprezentatív tesztelésekkel szeretnék megnézni az országnak a lényegi területein, Északnyugat-Magyarországon, Nyugat-Magyarországon, Budapesten és környékén, Délkelet-Magyarországon Szegedtől Kecskemétig, Debrecenben, Nyíregyházán, és Miskolcon, milyen az átfertőzöttség. “Nem véletlenül mondtam ezeket a helyeket mindegyikben egy orvosi egyetemi is van. Ők ezt a kutatást elvégeznék” - tette hozzá az innovációs miniszter.

A tesztelések, mérések számát Palkovics László kérdésünkre “harmincezer környékére tette”, mint fogalmazott, így “saccolják” - és ez a mennyiség “már egy nagyon jó mintát ad” a vírus fertőzöttség felmérésére.

„Ezt többször el kell végeznünk természetesen, hiszen egy reprezentatív mérés, az nem mérés” - jelentette ki Palkovics . A jövő héten fogják a részleteit elmondani.

Mi történik május 3-a után?

Az ATV kérdésére, hogy milyen egészségügyi és gazdasági intézkedésekre lesz szükség, ha május 3-án tetőzik a járvány, Palkovics László azt mondta: a konferencián az előadások jelentős része is arról szólt, hogy ”egy sajátos rendszerben kell optimumot találnunk”.

Az egyik feltétel az, hogy a betegséget tudjuk kordában tartani, tehát emberek ne legyenek betegek,  ne essenek ki a munkából, ne kerüljenek kórházba, ne kerüljenek lélegeztető gépre, és semmiképpen ne haladjuk meg azt a kapacitást, amivel a magyar egészségügyi rendszer bír.

A másik kritérium, hogy “akarjuk élni az életünket, hiszen a gazdaságnak működnie kell, valamilyen formában vissza kell térnünk a normál életmódunkhoz” - fogalmazott.  A harmadik kritérium, a harmadik követelmény pedig az, hogy “értelmes életet szeretnénk élni ezzel a vírussal együtt” - tette hozzá a miniszter, egy “nagyon szép irányítási feladatnak” nevezve, hogy ennek a megoldásán dolgoznak, a három követelmény között kell valamifajta optimumot találni.

Az osztrákokat figyeljük: például kell-e maszk a 400 négyzetméternél kisebb üzletekben?

Május 3-áig még két hét van. De nekünk azért van egy szerencsénk, mert Ausztria korábban tette meg a kivezető lépéseket, aminek mi megnézzük a hatását. Körülbelül két hetet kell várnunk mindennel, akkor látjuk az osztrák intézkedések hatását - mondta Palkovics László. Mivel május 3-áig ez a két hét rendelkezésre áll, tudunk dönteni, hogy ha az osztrákoknál a 400 négyzetméter alatti boltok esetében maszkban lehet menni vásárolni, ennek lesz-e valamilyen hatása. Ha náluk nem lesz, akkor valószínűleg nálunk sem lesz - tette hozzá a miniszter. Az országok között vannak különbségek, egy sor kérdésben meg lehet figyelni az intézkedések hatását. Nekünk minden szükséges eszköz a kezünkben van, hogy az intézkedéseknek a hatását nagyon jól meg tudjuk becsülni - mondta az ATV kérdésére Palkovics László.

Ajánlom

További belföldi híreink