Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-23 15:26:00

Palkovics a járványról: A jövő héttől megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége

A jövő héten elindul egy program, többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége – jelentette be Palkovics László az ITM által rendezett, a járvánnyal kapcsolatos tudományos konferencián. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője is azt mondta: a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához ”bővíteni kell a tesztelést”.

Palkovics a járványról: A jövő héttől megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége
Illusztráció

A jövő héten elindul egy program, többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége

– jelentette be Palkovics László innovációs miniszter az ITM által A járványmatematikai és egyéb kutatások szerepe a koronavírussal szembeni védekezésben címmel rendezett online tudományos konferencián.
A konferencián Palkovics László mellett Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója (volt egészségügyi államtitkár), Jakab Ferenc, a koronavírus-kutatócsoport vezetője, Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet virológiai kutatócsoport, és Röst Gergely egyetemi docens, matematikus, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékéről tartott előadást.

Palkovics László bevezető előadásában a kérdéseket sorakoztatta, amelyekre választ szeretnénk kapni, például, hogy lehet-e irányítani a járványt, a fertőzöttség terjedését, e kérdésről a matematikusok azt mondják, hogy igen, “a járványgörbét jól lehet befolyásolni” – közölte Palkovics, de sorakoztatott olyan kérdéseket is, hogy van-e a vírusnak szezonalitása, máshogy viselkedik-e nyáron, ha meleg van a vírus, szükség rá, mennyire hatásos a maszk viselése. „Itt van a kezemben egy maszk, ITM-logóval, ez itt a reklám helye” - hangoztatta a miniszter, hangsúlyozva: a tudásunk a vírusról, a vírus terjedéséről nem kevesebb, mint bárhol máshol a világon. Kiváló tudósaink vannak, akik ezen a területen világszinten is jegyzettek, így tudósainktól várjuk ezekre a kérdésekre a válaszokat.

“Mintha szelídülne a járvány”

Oroszi Beatrix arról beszélt a részletesen bemutatott nemzetközi statisztikák és a járványgörbe alapján, hogy Magyarországon lassuló ütemű növekedés látszik, a növekedés üteme csökken, „mintha szelídülne a járvány” – fogalmazott. A növekedési ráta Magyarország esetében a nulla küszöbnél ingadozik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője arról is beszámolt, hogy a reprodukciós arányszám - ami azt jelzi, hogy milyen gyorsan terjed a járvány - Magyarországon már az 1 körüli értéknél mozog. Palkovics László miniszterhez hasonlóan Oroszi Beatrix is arról beszélt, hogy a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések eredményesek voltak, Magyarországon „lefojtott” a járvány. De a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához ”bővíteni kell a tesztelést” a következő szakaszban azért is, mert egyrészt a tünetmentesek is fertőzhetnek, másrészt azért tesztelnek, hogy a fertőzési láncot megállítsák.

Frissitjuk a cikket!

Ajánlom

További belföldi híreink