Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-21 06:20:00

Önköltségen tesztelnek a vidéki önkormányzatok

Egyre több önkormányzat dönt úgy, hogy a felügyeletük alatt működő idősotthonok lakóin és dolgozóin elvégeztetik a koronavírus-tesztet. Egerben pénteken kezdték meg a gyorstesztelést, ami eddig négy esetben hozott pozitív eredményt. Pécsett is ellenőrizték az idősotthonokban élőket. Itt az önkormányzat nem csak a saját intézetében, hanem más otthonokban is teszteltet. Az eredmények szerint nincs fertőzött lakó egyik intézményben sem.

Saját költségen tesztelnek a vidéki önkormányzatok

 

Eger polgármestere összesen 6000 gyorstesztet rendelt, amelyből az első száz pénteken érkezett meg a városba. Ezekkel azonnal az idős otthonokban élőket és az őket gondozó személyzetet ellenőrizték.

„Nagyságrendileg mintegy 50 idős ellátottról beszélünk és mintegy harminc dolgozóról. Mindenkin, száz százalékban megcsinálták a tesztet az ottani ellátó orvos és ebből a nyolcvanból négy esetben mutatott pozitivitást a teszt.”

-mondta el Mirkóczki Ádám, polgármester.

Az egri otthon három lakója és egy dolgozója fertőződött meg a koronavírussal. A négy érintettet elkülönítették és rajtuk a kórházi tesztet is el fogják végezni. Mirkóczki azt is hozzátette, hogy a beérkező tesztekkel azokat kívánják majd ellenőrizni, akik sok emberrel találkoznak munkájuk során.

Pécs polgármestere Péterffy Attila arról döntött, hogy a város kezelésben levő otthonok mellet még másik két időseket ellátó intézetben is elvégeztetik a teszteket.

„Tényleg zárt közösségben kerülnek gondozásra. Az egyik telephelyünkön a gondozónők be is költöztek és gyakorlatilag váltásban gondozzák az ápoltakat, Úgyhogy azt gondoljuk, hogy tényleg nagyon indokolt volt mind a két intézetünkben ezeknek a teszteknek az elvégzése.„

-mondta a polgármester.

Az önkormányzat által végeztetett vizsgálatok eredménye meg is érkezett. 136 embert vizsgáltak, mindenkinek negatív lett a tesztje.

A teszteket az önkormányzatok saját költségükön, központi támogatás nélkül finanszírozták. ezek drága vizsgálatok, de ennek ellenére azokat szeretnék ellenőrizni, akik a legjobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink