Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-14 16:36:00

“Karácsony vegye fel a cselekvés gúnyáját!” - indulatos felszólalások, viták a parlamentben

Karácsony vegye fel “a cselekvés gúnyáját!”, ”Mozdítsák el Káslert!”, “Mi a búbánatnak a kormánynak a rendkívüli felhatalmazás?” - Dömötör Csaba államtitkárral a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio, Szijjártó Péter külügyminiszterrel pedig az MSZP-s Harangozó Tamás és a párbeszédes Szabó Tímea csapott ma össze a parlamentben.

“Karácsony vegye fel a cselekvés gúnyáját!” - indulatos felszólalások, viták a parlamentben

A parlamentben napirend előtt Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azzal kezdte, hogy most a járvány idején kevés lesz az a fideszes politika, hogy a kormány gazdasági akciótervének szűk körét támogatja, az ellenzéket meg támadja. “Nem az ellenzéket kell legyőzni, hanem a vírust” - hangoztatta. Mint mondta, “fel fog állni egy államtitkár, és Karácsony Gergőt fogja támadni...” Kocsis-Cake emlékeztetett, hogy a fideszes frakcióvezető, de (közvetve) a miniszterelnök is Karácsonyt bírálta a Pesti úti idősotthonban történt fertőzések miatt. De mint mondta, nehéz elfogadni kritikát attól a kormánytól, melynek az egészségügyért is felelős minisztere nem megy be a parlamentbe.

“Hol van az egészségügyi miniszter a járvány alatt, azontúl, hogy kórházigazgatókat rúg ki?”

- kérdezte az ellenzéki képviselő. Mint mondta, nem tudja hogyan jutottak el odáig, hogy Karácsony Gergely a felelős, holott a főpolgármester már március 20-ai levelében tesztelést kért a kórházakba, és elkülönítést kért.

De arról is beszélt, a három hónapos munkanélküli segély meghosszabbítására a kormány azt mondja, “ráér” – az ellenzéki politikus szerint azonban kilenc hónap biztonság minden magyar embernek jár. A 2008-as válság más típusú volt, mint a mostani, és „ha a járvány elmúlik, beindul a gazdaság, ezért kell pénzt adni az embereknek” - hangoztatta.

Dömötör: Karácsony vegye fel a cselekvés gúnyáját!

A felszólalására reagálva Dömötör Csaba államtitkár azt mondta: nem igaz, hogy szűk kört támogat a kormány programja. Felsorolta, hogy a hiteltörlesztést december 31-ig nem kell törleszteni annak, aki nem akarja, de a kedvezményben részesítettek között van 80 ezer kata-adózó, „a munkáltatók, akiknek kevesebb munkaadói adót kell fizetniük júliustól”, és a nyugdíjasok, a családosok.

Dömötör Csaba komoly eredménynek nevezte, hogy sikerült lelassítani a járvány terjedését. A neheze még hátravan, hamarosan a tömeges megbetegedés szakaszába lép az ország – tette hozzá, ezért volt szükség a kijárási korlátozás meghosszabbítására. Az államtitkár köszönetet mondott azoknak, akik betartották a távolságtartási szabályokat és az egészségügyi, rendvédelmi dolgozóknak, akik a járvány elleni küzdelem frontvonalában voltak.

“Kérdés, hogy a főváros mindent megtett-e az idősotthonban lakók érdekében, folyamatos volt-e az orvosi ellátás az idősotthonban”

- tért rá Dömötör Csaba a Pesti úton történtekre, és azt üzente: ne bújjon Facebook-posztok mögé a főpolgármester, ne mutogasson másokra, hanem éljen a felelősséggel, amelyet megkapott a választóktól. “Vegye fel végre a cselekvés gúnyáját!”

A kormány minden segítséget meg fog adni - hangoztatta.

Harangozó: Mi a bánatnak kellett korlátlan hatalom?

Az azonnali kérdések órájában Harangozó Tamás (MSZP  azt kérdezte: „Mi a bánatnak kellett korlátlan hatalom, ha bajba jutottak tízezrein még csak nem is akar segíteni a kormány? Nem szégyellik magukat?” - kérdezte, és a "galaxison minden idők legnagyobb gazdasági mentőcsomagjaként" beharangozott csomagról, kiderült: a munkahelyek megtartása érdekében csak a bajbajutott cégek egy részének segítenek, nem 70 százalékot vállalnak át a részmunkaidősök esetében, hanem a fizetéseknek körülbelül az egyharmadát, míg a munkanélkülivé váltaknak semmilyen segítséget nem nyújtanak. Magyarországon 35 százalékot sem vállal a bérből az állam" Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában 60-70 százalékát a teljes bérnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre azt válaszolta, hogy ez gazdaságfilozófiai vita, a kormány munkahelyteremtésben gondolkodik, nem pedig segélyekben. Felsorolta a kormány által már bejelentett segítséget, amit a vállalkozások széles körére vonatkozik a hitelfelvételnél, exporttevékenységnél halasztott fizetésnél. A miniszter azt is mondta, hogy a felhozott román, szlovák cseh intézkedések valójában nem olyan kedvezők, mint szövegezésük alapján első látásra tűnnek.

Szijjártó Péter szerint nem igaz, hogy a koronavírustörvény korlátlan felhatalmazást a rendeleti kormányzáshoz. Ez nem magyar specifikum, hanem világgyakorlat - jelentette ki.

Szabó Tímea: Mozdítsák el Káslert!

Szabó Tímea a miniszterelnök távollétében, a “vészterhes időkre” tekintettel Szijjártó Pétertől kérdezte meg: “mi folyik az egészségügyben, miért hagyják Kásler Miklós ámokfutását?” Elképesztőnek nevezte, hogy 36 ezer ágyat úgy akar az EMMI minisztere felszabadítani, hogy “végstádiumban lévő”, daganatos betegeket is hazaküldenek a kórházakból. Szabó Tímea azt mondta, a Fideszben sem értenek ezzel egyet. De szívbetegek, mozgásterápiás betegeket is haza kell vinni - állította.

Szijjártó Péter az EMMI hivatalos válaszát idézte, kijelentette: az EMMI tájékoztatása alapján nem szólítottak fel távozásra olyan betegeket kórházakból, akik ellátásra, kezelésre szorulnak. Ezzel ellentétes hírről nem hallott, ezért "elfogadjuk az EMMI tájékoztatását - jelentette ki. Azt is hozzátette, hogy sikeres a járvány lassítása, ezzel elkerülhető az egészségügyi rendszer túlterhelése.

Szabó Tímea állította: "igenis, hazaküldik a betegeket", ha nem jön értük senki, mentő szállítja el őket a megadott címre. Azt is megkérdezte a 36 ezer felszabadítandó kórházi ágy kapcsán, hogy miért ennyivel számolnak, ha csak 34 ezer tesztet végeztek?” Mozdítsák el Káslert, mert életveszélyes, amit ez az ember művel!” - hangoztatta.
Szijjártó Péter visszautasította ezt, a miniszter azt mondta, ki se ejtette a teszt szót a száján. Mint mondta, nem indulatokra van szükség, hanem józan észen alapuló párbeszédre. Aztán Szabó Tímeának is elmondta, mennyi egészségügyi védőfelszerelés érkezett már meg, és mennyit várnak még.

Ajánlom

További belföldi híreink