Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-09 12:42:00

Varga Mihály bejelentette: A bankok 55 milliárdos különadója egyszeri, és visszakapják

A kormány döntött arról, hogy a pénzintézeti szektor 55 milliárdos hozzájárulása a járvány elleni védekezéshez egyszeri befizetés lesz, 5 év alatt visszakapják, tekintsék előrehozott adóbefizetésnek - ezt Varga Mihály jelentette be mai sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály bejelentette: A bankok 55 milliárdos különadója egyszeri, és visszakapják
Fotó: MTI

A pénzügyminiszter a Facebook oldalára feltöltött videóban azt mondta: a kormány többször is konzultált a Bankszövetséggel arról, hogy a járványügyi alap javára egyszeri adót vet ki idén a kormány a hitelintézeti szektorra. Az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka. Így a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni - jelentette be Varga Mihály.

A kötelezettséget a pénzintézeteknek - az átláthatóság érdekében - külön bevallással kell majd teljesíteniük és június 10-ig, szeptember 10-ig és december 10-ig. Az erről szóló kormányrendelet megszületett, de a “különadóval” kapcsolatos törvényjavaslatot is benyújtják a parlamentnek.

5 év alatt visszakapják

Varga Mihály azt is bejelentette: a bankrendszer a következő 5 évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, “azaz egy egyszeri, előrehozott adóbefizetésről van szó”.

A pénzügyminiszter előtte arról beszélt, hogy a magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, 2019 pedig az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek. Ez megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetben a bankszektor is részt vállaljon a rendkívüli terhekből.

Ajánlom

További belföldi híreink