Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-09 11:28:00

A Pesti úti idősotthonban több mint 100-an koronavírusosak

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkára beszámolt az oktatási akciócsoport munkájáról, amiben szerepel az érettségi megszervezése is. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján bejelentette, hogy a Pesti úti Idősek Otthonában több mint 100-an koronavírusosak.

Maruzsa Zoltán az EMMI köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatója előtt arról beszélt, hogy az érettségit úgy kell megszervezni, hogy az a járványügyi helyzetnek, és a felsőoktatás korrekt lebonyolításnak is megfeleljen. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy vagy technikailag rövidítik a vizsgákat vagy pedig átlagot vonnak a jegyekből.

Szóbeli érettségi felfüggesztését javasolják

Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent – folytatta az államtitkár. Azt javasolták a kormánynak, hogy érdemes az érettségit megszervezni. Javaslatuk szerint az érettségi bizonyítvány előtti szintfelmérő vizsgákat törölni érdemes. Aki nem felvételizik idén, az vissza tud lépni a felvételitől. Amennyiben fizetett a felvételiért, visszakapja a pénzt. Azok számára, akik szeretnének érettségizni számukra a lehető legrövidebb vizsgákat ajánlják.

Csak írásbeli érettségi vizsga szervezését javasolják.

Az írásbeli vizsga ilyen módon való megszervezésénél is betartatnák a másfél méteres távolságot, és egy teremben csak 10 fő lehet. Ha írásbeli vizsgát szerveznek csak, akkor 10 nap alatt lebonyolítható az érettségi.

Nem reális egy októberi érettségi vizsga, mert a felkészülés már hónapok óta tart. A tervekben az szerepel, hogy szeptemberben elindítják a megszokott ütemben a tanévet. Most arra készülnek, hogy május 4-én írásbeli vizsgákkal elindítják az érettségit. A kormány erről még nem döntött, ez a javaslatuk.

Több mint 100 koronavírusos beteg van a Pestu úti Idősek Otthonában

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján bejelentette, hogy a Pesti úti Idősek Otthonában több mint 100-an koronavírusosak.

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint olyan nagy az intézmény, hogy a teszteket nem tudták egy körben megtenni. Tudják azt, hogy sérülékenyebb csoportot jelentenek az idősek. További kockázatot jelent számukra az, hogy az idősek otthona egy zárt közösség.

A feltételeket a fenntartónak kell megteremtenie, és mindenki köteles a szabályokat betartani – fogalmazott. Müller Cecília maga is el fog menni a Pesti úti Idősek Otthonába, mert látni akarja, hogy az az intenzív munka folyik-e ott, ami a járványt megakadályozza.

A tisztifőorvos megerősítette, hogy 980 koronavírus-fertőzött van itthon. 96-an idős, krónikus, többfajta megbetegedésben szenvedő ember halt meg itthon. A 96 áldozat között egy fiatal, 48 éves ember van.

96 gyógyultról számolt be. Öt főt vettek le lélegeztetőgépről, hárman a Szent László Kórházban vannak, és már az intenzív osztályt is elhagyhatták. 58-an vannak lélegeztetőgépen, több intézményben – folytatta.

Egyéni védőeszközökkel is segítik az intézmény fenntartóik munkáját. A következő napokban a kormányhivatalokon keresztül 2 millió sebészi maszkot, és 300 ezer kesztyűt kapnak az intézmények. A Rózsa utcai idősek otthonában 10 alatti fertőzöttről tudnak. Egy-egy fertőzésről más intézményben is van információjuk.

Húsvéti javaslatok

Ez a húsvét más lesz, mint a többi – folytatja az országos tiszti főorvos. Úgy gondolja, hogy ebben a nehéz helyzetben mindannyiunknak szüksége van a külső, belső megtisztulásra.

Azt ajánlja a húsvéti nagytakarításra, hogy portalanítás során is viseljünk maszkot, valamint, amit lehet hipóval fertőtlenítsünk, hiszen az megöli a baktériumokat.

Külön kitért arra is, hogy a nők a rúzsok, szemceruzák külső részét is töröljék át fertőtlenítővel.

A konyhában a legszennyezettebb a vágódeszka és a mosórongy, ezeket most hanyagoljuk inkább- mondta Müller.

A belső megtisztulás nehéz lesz, mert szükség lesz arra, hogy valahogy kifejezzük a szeretetünket a család iránt – mondta Müller. Mindezt ölelések nélkül kell megtenni, ami számunkra egy kevésbé ismert helyzet - fogalmaz. Értékes, minőségi időt szánjunk egymásra, amitől érezheti a másik, hogy fontos nekünk. Készítsük el azokat az ételeket, amiket szoktunk, gondoljunk a szomszédasszonyra is – tette hozzá.

Egyre több a szabályszegő

Lakatos Tibor bejelentette, hogy ma 32 további kórházba juttatnak el védőfelszereléseket.

Az ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy a tegnapi napon is 4 repülővel érkezett védőfelszerelés-szállítmány: egy Hong Kongból és még 3 gép érkezett Kínából. A határokon továbbra is nyugodt a helyzet.

A határátkelőhelyekről az elmúlt 24 órában 860 ember került házikaranténba, 16 006-an vannak jelenleg házikaranténban. Már 71 esetben figyelmeztették azokat, akik megszegték a hatósági házikarantén szabályait, 541 főt jelentettek fel. A kijárási tilalmat megszegők esetében továbbra is a figyelmeztetést tartják az elsődleges eljárásnak, 1218 alkalommal feljelentéssel éltek.

Lakatos hozzátette: a miniszterelnök ma délután tesz bejelentést a kijárási korlátozás további intézkedéseiről.

 

Lakatos Tibor szerint a jó idő kicsalogatja az embereket a szabadba. Míg tegnapelőtt 317 intézkedést, tegnap már 449 ilyen intézkedést hajtottak végre a kijárási korlátozással kapcsolatban. 308 főnél figyelmeztetéssel éltek Budapesten tegnap, 85 főt jelentettek fel szabálysértés miatt a fővárosban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy baráti összejövetelt sem lehet szervezni a járványhelyzetben. Mint mondta: nem tudják elfogadni a kijárási korlátozás megszegésére „a barátomnak születésnapja van” indokokat.

Nincs megerősített pozitív koronavírusfertőzött a büntetésvégrehajtási intézményekben, illetve olyan sincs, aki tüneteket produkálni – árulta el újságírói kérdésre Lakatos.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink