Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-08 17:22:00

Minisztérium: Büszkék vagyunk a magyar munkaadókra

A kormány szerint nem "fékezett habzású", hanem arányos a kormány intézkedéscsomagja. Májustól jár a bérkiegészítés.

Háborús időkhöz hasonlította a koronavírus okozta károkat Palkovics László. Az éjjel megjelent kormányrendelet három alapot állít fel a központi költségvetésben. A járvány elleni védekezési alap számára 633 milliárd, a gazdaságvédelmi alap számára 1345 milliárd forintot különítettek el. Az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapja egyelőre nem rendelkezik keretösszeggel. Az innovációs miniszter bejelentette továbbá, hogy három hónapra 70 százalékban átvállalják a rövidített munkaidőben dolgozók bérét.

Az ATV Start vendége volt szerda reggel György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Elmondta, hogy a bérkiegészítés május elsejétől fog járni. Azokra az ellenzéki kritikákra, amelyek szerint "fékezett habzású" a kormány intézkedéscsomagja úgy válaszolt: nem fékezett habzású, hanem arányos. Hozzátette: büszkék a magyar munkaadókra, mert – úgy látják – azok mindent megtesznek, hogy megtartsák a munkavállalóikat.

„Ezt mutatják a foglalkoztatási adatok és az álláskeresők számának az alakulása. Ezek a visszajelzések érkeznek a munkavállalóktól is. Büszkék vagyunk a munkavállalóinkra és a munkaadóinkra, mert keresik a megoldási lehetőségeket. Ezekhez szeretnénk mi is hozzájárulni, a magunk arányos eszközeivel” – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette ugyanakkor, nem szabad elfelejteni, hogy amikor az adófizetők pénzét költik, akkor is a magyar emberek pénzét költik, ezért van szükség arányos beavatkozásokra, amik egyrészt segítenek a munkahelyek megőrzésében, másrészt új munkahelyek teremtésében. Ennek részeként a munkájukat elvesztőknek olyan képzéseket – informatikai, fejlesztői stb. – fognak nyújtani, ami után a magyar átlagbér akár másfélszeresét is meg tudják majd keresni. György László elmondta, hogy akik turizmusból éltek, és elvesztették a munkájukat, ingyen tudnak majd szakmát váltani.

Ajánlom

További belföldi híreink