Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-08 09:11:00

Karácsony: a kormány már eldöntötte, hogy meg fogják hosszabbítani a kijárási korlátozásokat

Karácsony Gergely főpolgármester is részt vesz a mai kormányülésen, amelynek többek között a kijárási korlátozás is témája lesz. Az ATV Start című műsorában a főpolgármester elmondta, hogy a kormány jelenleg az önkormányzati rendszer kivéreztetésén dolgozik.

Karácsony: a kormány már eldöntötte, hogy meg fogják hosszabbítani a kijárási korlátozásokat
Karácsony Gergely főpolgármester, fotó: MTI

Karácsony szerint az önkormányzati jogkörök és különböző adók, bevételek elvonásával az önkormányzatok mozgásköre folyamatosan csökken, miközben a terheik nőnek. Úgy érzi, jeleznie kell, hogy csődbe fog menni a magyar önkormányzati rendszer.

A főpolgármester elmondta, hogy nem kapnak semmilyen információt, ő is az operatív törzs napi tájékoztatóiból informálódik, nincsenek bevonva a döntésekbe sem. A kormány, amikor a gazdasági válságból való kilábalásról beszélget az érintettekkel, rendre nem beszél az önkormányzatokkal- állítja Karácsony.

A főpolgármester úgy látja, hogy a kieső bevételek sokkal jobban érintik az önkormányzatokat, mint a központi kormányzatot. Szerinte, ha igazságos lenne a teherviselés, akkor az állam segítené az önkormányzatokat.

"A válság után teljesen legatyásodott önkormányzatokat fogunk kapni, amelyek nem tudják ellátni a feladataikat"

- mondta Karácsony.

Muszáj szóvá tennie, hogy a válságot a kormány arra használja, hogy szűkítse az önkormányzatok jogkörét.

Arra a felvetésre, miszerint Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint Budapest gócponttá válhat, Karácsony hangsúlyozta, hogy a nagyvárosokat találja meg a járvány, ebben nincsen semmilyen egyedi.

A fővárosi önkormányzat minden lépést az előtt meglépett, ahogy a kormány kérte volna. Az idősek otthonába is hamarabb rendeltek el látogatási tilalmat. Karácsony elmondta, négyszer írt a minisztériumnak levelet, hogy az idősek otthonai kockázatot jelentenek, mivel gyakran kerülnek kórházba a bent lakók. Karácsony szerint az otthonokba a betegség az egészségügyi rendszerből került be, bár ezt nem tudja bizonyítani.

A főváros elkezdett tesztelni, ez is magyarázhatja a magasabb arányokat Budapesten, ahol nem tesztelnek, ott nincsenek betegek sem - magyarázta a főpolgármester.
Úgy véli: sokkal nagyobb átláthatóság kellene. A főváros minden információt megoszt, de Budapesten rengeteg magán és egyházi fenntartású idősek otthona van, Karácsonyék azt kérték, hogy ezeket is teszteljék.

Karácsony szerint a kormány eldöntötte, hogy meg fogják hosszabbítani a kijárási korlátozásokat, ő ezt támogatja is. Muszáj fenntartani a korlátázásokat, indokoltnak látná, ha betartatnák az intézkedéseket, szerinte fellazultak a betartási szabályok, ezen változtatni kell.
 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink