Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-06 19:48:00

Gyakorolják a koronavírusos betegek gyógyítását és ellátását a Debreceni Egyetem szakdolgozói

Egy szimulációs szobában gyakorolják a Debreceni Egyetem orvosai, rezidensei és szakdolgozói, hogyan kell ellátni a koronavírus-fertőzötteket. A lélegeztető-gép használata mellett az oktatás része a védőfelszerelések használata.

 

A Koronavírusos betegek ellátása közben szükséges speciális tudást szerezhetik meg azok az orvosok, nővérek, ápolók akikre bármikor szükség lehet. Olyan aneszteziológiai tudást is kapnak, amelyre egyébként nem intezíves szakemberként eddig nem volt szükségük.

"Kulcslépése a fertőzés megelőzésnek a légútbiztosítás megfelelő környezetének kialakítása és azt egészségügyi személyzet védőfelszerelésének használata. a védőfelszerelés levételének a megfelelő oktatása, hiszen ezek mind olyanok, amelyek a fertőzés terjedését megállítani hivatottak"

- nyilatkozta Fülesdi Béla, Aneszteziológiai Klinika igazgatója.

Az oktatásban részt vevő szakorvos azt mondta, hogy azoknak, akik ilyen intenzív osztályon dolgoznak, azoknak a mindennapi munkájától nem nagyon tér el, az amit oktatnak, csak fel kell eleveníteni annak egyes elemeit.

"Az aneszteziológiai tanszéknek a központi intenzív osztályán, itt a tizenkét ágyas részlegen kezdtük el ezt az oktatást, két helyen, egyszerre párhuzamosan blokkonként oktatni, de ilyen szempontból, ha jól tudom, akkor a többi klinika, illetőleg egyetem is megkezdte a saját oktatási programját"

- mondta László István, az Aneszteziológiai Tanszék oktatója.

A képzést olyan egészségügyi dolgozóknak szervezték, akik nincsenek napi kapcsolatban az intenzív ellátással, de a járvány miatt bármikor az első vonalba kerülhetnek egy-egy csoport tagjaiként.

"Fókuszált a célra, és használható minden egyes betegellátó egység számára és megkönnyíti a feladatoknak a helyes és pontos végrehajtását és eredményesen, magunkat is védve tudjuk ezt véghez vinni" - véli Maros Tamás, szívsebészeti szakorvos.

A képzés egy hete indult és olyan népszerű, hogy már hetekre előre megvan a következő tanfolyamok beosztása. A Debreceni Egyetem egyébként felkészült a koronavírusos betegek fogadására és ellátására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink