Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 12:06:00

Súlyos figyelmeztetés: Karácsony Gergely intézkedése “közvetlen veszélyt jelent a budapestiek egészségére”

A BKK igazgatóságának haladéktalan összehívását kezdeményezi Wintermantel Zsolt fideszes képviselő Karácsony Gergelynél, azt posztolta: félő, hogy a budapesti járatokon tapasztalható zsúfoltság miatt jelentősen meg fog ugrani a megbetegedések száma.

Súlyos figyelmeztetés: Karácsony Gergely intézkedése “közvetlen veszélyt jelent a budapestiek egészségére”

A budapesti közösségi közlekedésben kialakult elfogadhatatlan, az utasok egészségét közvetlenül fenyegető veszély miatt ma ismét kezdeményeztem a BKK igazgatóságának haladéktalan összehívását - ezt posztolta Wintermantel Zsolt fideszes fővárosi képviselő, megjegyezve: 9 évig volt polgármester az újpestiek bizalmából. Szakmája szerint közlekedésmérnök, és jelenleg a BKK - Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági tagja.

Mivel Karácsony Gergely főpolgármester gyakorolja a BKK tulajdonosi jogait és ő felel a város működéséért, így feltétlenül szükséges, hogy részt vegyen az ülésen. Mondja el, hogy a Fővárosi Operatív törzsben hogyan alakulhatott ki ez, a járvány terjedését nemhogy gátló, hanem felgyorsító álláspont? - kérdezi Wintermantel, nyilván arra célozva, hogy a BKK járatai tegnap reggeltől már a szombati menetrend szerint közlekedtek, ami miatt sorok, és zsúfoltság alakult ki egyes járatokon.

“Tisztelettel kérem a Főpolgármestert: ezúttal ne panaszkodjon, ne hárítsák másra a felelősséget, ne kibúvókat keressen, ne okolja se a Kormányt, se Tarlós Istvánt, se a budapestieket, hanem adjon egyenes válaszokat a jogos kérdésekre!”

Wintermantel Zsolt posztjából kiderül: tegnap a kezdeményezése ellenére a BKK Igazgatótanácsa csak informális értekezletet tartott, ahol tájékoztatást kaptak a mára tervezett intézkedésekről. ”Erről már a Főpolgármester is beismerte, hogy hibás, és kevés! Nincs idő további próbálgatásokra. Ezért kezdeményeztem, hogy haladéktalanul tartson formális ülést a BKK Igazgatósága, melyen vegyen részt a teljes közgyűlési jogkörrel rendelkező Főpolgármester is!” - írja.

Karácsony személyesen ellenőrizte

Karácsony Gergely főpolgármester ma reggel a kabinetfőnökével személyesen ellenőrizte a járatok zsúfoltságát, és még nem elégedett teljesen, erről itt írtunk.

Tegnap írtunk arról, hogy a Budapestért felelős államtitkár levelet írt Karácsony Gergelynek, a főpolgármester pedig elfogadta Fürjes Balázs és Vitézy Dávid javaslatát, hogy ne a szombati menetrend szerint közlekedjenek hétköznap a BKK járatai, mert sok tízezren háborodtak fel emiatt tegnap reggel. Fürjes Balázs tegnap azt nyilatkozta az atv.hu-nak: a főpolgármester megígérte, sűríteni fognak bizonyos járatokat.

Világjárvány, kötelező távolság

Most Wintermantel Zsolt a Facebook oldalán azt írta: az elmúlt hetekben az állampolgárok felelős viselkedésének köszönhetően sikerült szabályozott keretek között tartani a Koronavírus járványt. Pár napja a tömeges fertőzések szakaszába léptünk, de továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a fertőzés görbéjét minél inkább ellaposítsuk. Ebbe rondított bele Karácsony Gergely a tegnapi napon bevezetett járatritkításokkal. Tegnapi és ma reggeli posztja sokat elárul tájékozatlanságáról. 10 százalékos kihasználtságot emleget, csakhogy ez akkor lenne igaz, ha normál helyzet lenne. Akkor egy jármű kapacitását a szabványok szerint úgy számítják, hogy egy négyzetméteren 4 utas utazik. De most világjárvány van és ha legalább 1 méter távolságot akarnánk tartani, akkor négyzetméterenként 1 fő lehetne maximum a 4 helyett! Így az a 10 százalék máris 40 százalék! Ha pedig azt vesszük, hogy az ideális két méter távolság lenne, akkor ez még jóval magasabb arany lenne, csúcsidőben a normál menetrendet kellene tartani”.

Wintermantel úgy fogalmaz: “a helyzet komoly. Világjárvány idején nem lehet a polgárokkal kísérletezni. Félő, hogy a tegnapi és mai zsúfoltságok miatt jelentősen meg fog ugrani a megbetegedések száma, hisz hiába próbálnak megfelelő távolságot tartani az utasok egymástól, a ritkán közlekedő, ezért tömöttebb járműveken erre nincs lehetőségük!“

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink