Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 20:00:00

"Reméljük, hogy ezzel véget ért Orbán Viktor pávatánca" - így reagáltak az Európai Bíróság döntésére

Magyarország elvesztette a kvótapert, négy és fél év után döntött úgy az Európai Bíróság, hogy Magyarország megszegte uniós kötelezettségeit, amikor a migrációs válság csúcspontján nem vett át menekülteket a túlzsúfolt olasz és görög menekülttáborokból. Az ítéletet egyébként lehetetlen végrehajtani, hiszen az érintett menekülteket azóta vagy befogadta más tagállam vagy visszatértek szülőföldjükre. A kormány szerint az ítéletnek semmi értelme, a DK viszont úgy látja: "kvótaügyben véget ért Orbán Viktor pávatánca".

 

Menekültek 2015-ben a keleti pályaudvarnál, ez volt a tetőpontja a menekültválságnak, innen tömegek mentek tovább Ausztria és Németország felé. Ezért is döntöttek 2015 szeptemberében úgy az uniós belügyminiszterek, hogy minden tagállamnak be kell segítenie a helyzet kezelésébe, így a kötelező kvótákról hozott döntés alapján Magyarországnak összesen 1294 menekültet kellett volna ideiglenesen befogadnia, de erről mindig a magyar hatóságok dönthettek volna.

A kormány 2016 őszén egy kvótanépszavazást is kezdeményezett. amely az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett, de a voksolók több mint 90 százaléka nemet mondott a kvótára. Ezután az alkotmányt is módosították. Közben a döntést Magyarország és Szlovákia együtt támadta meg, azt kérték, hogy az Európai Bíróság mondja ki az uniós kvótadöntés érvénytelenségét. Ekkor vesztette el először Magyarország a kvótapert.

Most Magyarország mellett Lengyelországot és Csehországot is elmarasztalta az Európai Bíróság, az ítélet szerint ezek az országok megsértették az uniós jogból eredő kötelezettségeiket. A magyar kormány értelmetlennek tartja a döntést.

„A Bizottságnak nem kellett volna a bírósághoz fordulni, ráadásul 2015-ben megállítottuk a migrációt. Innentől kezdve igazságtalan is a döntés”

- mondta Völner Pál, AZ Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A DK szerint az üggyel egy többéves pávatánc ért véget.

"Reméljük, hogy ezzel véget ért Orbán Viktor pávatánca hiszen ezt a kvótát előtte Brüsszelben maga is megszavazta. Reméljük, hogy ennek vége és a kormány mostmár a vírus és válságkezeléssel foglalkozik” - húzta alá Barkóczi Balázs, a párt szóvivője.

A híradónk által megkérdezett nemzetközi jogász szerint az ítéletet lehetetlen végrehajtani hiszen az érintett menekülteket azóta vagy befogadta más tagállam vagy visszatértek szülőföldjükre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink