Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 18:04:00

Megvan a 13 aláírás, Tusk napirendre tűzheti a Fidesz kizárását a Néppártból

Megvan a 13 aláírás, Donald Tusk napirendre tűzheti a Fidesz kizárását az Európai Néppártból - a “felhatalmazási törvény” verte ki a biztosítékot. A kormányoldalon azt mondják: jelenleg nincs meg a Néppártban a többség számításaik szerint a kizáráshoz.

Megvan a 13 aláírás, Tusk napirendre tűzheti a Fidesz kizárását a Néppártból

Tegnap Donald Tusk a járványveszélyről szólva lényegében a koronavírushoz hasonlította Orbán Viktor miniszterelnököt (Kaczynskit és Trumpot is), délután pedig már arról beszélt, hogy a járványveszély elmúltával újra napirendre kell venni a Fidesz kizárásának a kérdését a Néppártból. 

A Politico ma délutáni cikke szerint az Európai Néppárt (EPP) 13 tagpártjának a vezetői egy Tusknak írt levélben már kezdeményezték is a Fidesz kizárását.

A 13 tagpárt indítványa elegendő ahhoz, hogy Tusk hivatalosan napirendre tűzze a kérdést. A Tusknak címzett levelében a 13 nemzeti tagpárt vezetõi, köztük Mitsotakis görög, Solberg norvég miniszterelnök, Petteri Orpo a Finn Nemzeti Koalíciós Pártból és Rutger Ploum a Holland Kereszténydemokraták vezetői szerint a felhatalmazási törvény miatt indokolt a Fidesz kitárása "a liberális demokrácia és az európai értékek alapértékek” védelme érdekében.

Egyérteműen a “felhatalmazási törvény” verte ki náluk a biztosítékot, félőnek nevezik, hogy a magyar kormány korlátlan időre kiterjesztheti a veszélyhelyzetet, Orbán Viktor rendeletekkel kormányozhat. Az aláírók szerint az olyan nehéz időkben, mint amilyen előtt most állunk, „mindannyiunk érdeke egy erős és egységes Európa, amely elkötelezett a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartása iránt” - írják. Félőnek nevezik azt is, hogy a magyar miniszterelnök a hatalmát arra használná fel, hogy a kormány még jobban rátelepedjen a civil szférára.

A 13-ak teljes támogatásukról biztosították Donald Tusk elnököt és a pártcsalád integritása melletti kiállásukat hangsúlyozták a levélben. A Tuskhoz intézett levelet az EPP legnagyobb nemzeti pártjának vezetői, a német Kereszténydemokraták (CDU), a francia Republikánusok és a Spanyol Néppárt nem írta alá.

A közgyűlés következő ülését júniusra tervezik, de az EPP tisztviselői azt mondták a Politico-nak, hogy a kezdeményezés miatt felgyorsulhatnak.

Novák Katalin tegnap azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy károd és megalapozatlan, hogy a Dán Konzervatív Néppárt a Fidesz azonnali kizárását kezdeményezte a “felhatalmazási” törvény miatt. De meg is lepte “hogy most, amikor Dániában is közel 3000 koronavírusos és majdnem 100 halott van, éppen a Fidesztől féltik a magyar embereket” - mondta a Fidesz alelnöke.

Arra pedig, hogy Tusk azt nyilatkozta, hogy “ha a brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl", és lényegében Orbánt is a koronavírushoz hasonlította a Néppárt elnöke, Novák Katalin úgy reagált: “Nem mi jelentünk a veszélyt az Unióra, hanem azok, akik elfedik az igazságot, és akkor is feszültséget szítanak, amikor az egységre és a járvány legyőzésére kellene törekedni". Mint mondta, őt meglepi, Tusk, hogy éppen Donald Tusk az, aki már az Európai Uniót temeti".

Tegnap kormányzati források az atv.hu-nak nyilatkozva cáfolták, “nevetségesnek” nevezték, a “felhatalmazási törvény” brüsszeli bírálata miatt vagy azért vonták volna vissza a polgármesterek jogait korlátozó Semjén-javaslatot, mert az már túl sok lett volna a Néppártnak is, és amiért Tusk felvetette a Fidesz kizárásának napirendre tűzését a járvány elmúlta után. „Soha nem zsenírozott minket Brüsszel ilyen ügyekben” - fogalmaztak munkatársunknak. Már tegnap is utaltak rá, hogy a miniszterelnök levelet írt a CDU ( távozó) elnökének március végén, és abban Orbán Viktor Tuskot támadta, egységbontónak nevezte, pont a járvány ideje alatt.

Most a kormányoldalon azt mondják: a Néppártban számításaik szerint nincs meg a többség a Fidesz kizárásához.

Dobrev Klára az Egynes Beszédben erről így nyilatkozott:

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink