Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 20:21:00

Karácsony: A Liget-projekt már szimbólummá vált, az álláspontok nem közelednek

A főpolgármester az Egyenes beszédben azt mondta: a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett törvényjavaslat kinyit egy jogi kiskaput, amellyel felülírható a fővárosi önkormányzat változtatási tilalomról szóló rendelete.

Karácsony: A Liget-projekt már szimbólummá vált, az álláspontok nem közelednek

Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott: Budapesten semmi nem épül meg, amit a fővárosiak nem akarnak. Karácsony Gergely szerint a törvényjavaslat - amely szerint „ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható” - önmagában nem hazudtolja meg a miniszterelnök szavait, de kinyitja azt a bizonyos kiskaput.

Karácsony azt mondta: a Liget-projekt már szimbólummá vált, de bármennyire is igyekeznek, az önkormányzat és a kormány álláspontját nem sikerül közelíteni az ügyben.

A salátatörvény-tervezetnek része volt az is, hogy a kormányzat a veszélyhelyzet idejére elvenné a polgármesterek döntési jogát. Nem sokkal később azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: ettől a módosítástól eltekintenek. Karácsony azt mondta: biztos volt abban, hogy ez a javaslat ebben a formában nem valósul meg, hiszen ez nem csak az önkormányzatok életét változtatta volna meg, de rengeteg pluszmunkát adott volna a helyi védelmi bizottságoknak, amelyeknek csak a fővárosban heti több ezer döntést kellett volna elbírálniuk.

A BKK sokak által kritizált járatritkításával kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: jelenleg is folyamatosan figyelik az utasszámokat. Karácsony szerint múlt hét végén egy olyan döntés született, amelynek értelmében a reggeli csúcsidőt nem befolyásoló módon kell ritkítani a járatokat, a BKK azonban ezt nem így hajtotta végre.

"Ez egy helyes döntés rossz végrehajtása volt"

- foglalta össze a főpolgármester. Karácsony Gergely emiatt elnézést kért.

A parkolás ingyenessé tételéről azt mondta: ha a fővárosban ingyenes lenne a parkolás, az sokak életét tenné pokollá, hiszen már most is csak a belvárosban másfélszer, kétszer annyi ingyenes parkolási engedély van kidava, mint ahány parkolóhely egyáltalán létezik. Hozzátette: több plázával is sikerült megállapodniuk, amelyek ingyenessé tették a parkolást a lakosság számára, és közben folyamatosan figyelik a telítettségi adatokat. Karácsony szerint elérkezhet az a pont, amikor az ingyenes parkolás bevezetése indokolttá válik.

l

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink