Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 21:09:00

Így zajlanak a koronavírustesztek a magánlaborokban

Naponta több mint 1000 ember jelentkezik magánlaboratóriumokban végzett koronavírustesztre, pedig a vizsgálat nem olcsó. Az egyik laborban 1500 tesztből 30 darab lett pozitív.

Több tünete is volt mégsem küldte el háziorvosa koronavírus tesztre neve elhallgatását kérő nézőnket. A középkorú hölgy különösen veszélyeztetett, gyakran jár kórházba daganatos megbetegedése miatt.

"A biztonság kedvéért úgy döntöttem, hogy én magánúton mégis elvégeztetem".

Kedden késő délután írtam nekik emailt, szerdán reggel már hívtak is és ma délelőtt már meg is történt a mintavétel. Ők 4 nap után ígérnek választ.

Egyre többen végeztetik el magánlaborokban a koronavírus tesztjüket.

A Mikromed laboratórium igazgatója szerint a mintavételt végző partnerükhöz naponta több mint 1000 ember jelentkezik tesztre.

Kolléganőnk egy másik magánlaboratóriumot keresett telefonon és a mintavétel feltételeiről érdeklődött.

"Mindenféleképpen első körben egy online konzultációra van szükség. Ennek is van konzultációs díja attól függ, hogy mennyire összetett a probléma. 12-18 vagy 25 ezer forint lehet és utána kimennek önhöz házhoz és megcsinálják a tesztet aminek a díja forint 15 ezer forint kiszállási díj"

- mondta a Rózsakert Medical Center egyik munkatársa.

Labortól és a teszt fajtájától függően változnak az árak, illetve attól, hogy a potenciális fertőzött igényli-e, hogy otthon vagy inkább a magánintézményben végezzék el a vizsgálatot.

Van ahol már csak kiszállással vállalják a mintavételt.

A legolcsóbb helyen kiszállással együtt 43 a legdrágább helyen 80 ezer forint a vizsgálat ára.

Többféle teszt létezik. Az úgynevzett PCR tesztekhez megfelelő felszerelés és szaktudás szükséges. Itt a nyálkahártyából történik a mintavétel és a tünetmentes betegeknél is megállapítható, hogy fertőznek-e. Illetve vannak a gyorstesztek. Itt a páciens vérét vizsgálják, és az is kideríthető, hogy valaki átesett-e a fertőzésen. Megkérdeztük az egyik legtöbb tesztet végző magánlabor tulajdonosat, hogy hány darab elvégzett teszt lett idáig pozitív.

"Három hete végezzük ezeket a vizsgálatokat, túl vagyunk az 1500. mérésen és olyan 30 fölötti pozitív"

- mesélte Széll András, ügyvezető igazgató.

Ha a PCR teszt eredmény pozitív azt a magánlaboratóriumnak azonnal közölni kell Tisztiorvosi Szolgálattal. Ilyenkor a mintát azonnal továbbítják NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába megerősítő vizsgálat céljából.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink