Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-01 18:57:00

Már működnie kellene a Járási Alapellátási Központnak

Már működnie kellene az összevont alapellátási központoknak, azonban még csak a kialakításuk zajlik. Ráadásul a háziorvosokhoz továbbra sem érkezett elegendő védőfelszerelés a biztonságos munkához. Az országos tiszti főorvos a maszkok megérkezéséig türelmet kért a háziorvosoktól.

 

 

Ebbe a háziorvosi rendelőbe egymás után érkeznek a betegek. A jelenlegi rendszer viszont már nem tart sokáig. Kásler Miklós, az EMMI minisztere azt kérte az országos tiszti főorvostól, hogy vonják össze a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet és helyette hozzanak létre akut betegellátó központokat, ahol elkülönítve lehet fogadni a légúti és a nem légúti panaszokkal küzdő pácienseket.

Komáromi Zoltán szerint néhány nap alatt nem tud felállni az új rendszer. A DK szakpolitikusa úgy gondolja, a legjobb az lenne, ha mindenki maradhatna saját rendelőjében. „Egy orvos 4-6 óra alatt szerintem nem tud 100 beteget megvizsgálni és dönteni a sorsáról. Másik pedig, hogy a krónikus betegek, hogyha rosszabbul lesznek, állapotromlás vagy bármilyen új betegség jöhet be, akkor nem lesz olyan orvos hadra fogható, aki meg tudja vizsgálni és el tudja látni” - fogalmazott Komáromi.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint gyerekeknél külön akut légúti ellátó helyek létrehozásának lenne létjogosultsága. „Ahol csak olyan kollégák és munkatársak dolgozhatnak, akik 65 alattiak és nem szenvednek semmilyen krónikus alapbetegségben és ezeken a helyeken, mint mindenütt máshol, biztosítani kellene a személyek védelmét ellátó eszközöket” – mondta Póta György.

A háziorvosok online szervezete felmérést végzett. A kérdésekre 1789-en válaszoltak, a válaszadók 50 %-a biztonságosnak tartja a jelenlegi rendszert, sőt megfelelő védőfelszerelés mellett fizikális vizsgálatok elvégzését is vállalják. A háziorvosok szerint ugyanakkor nincs elegendő védőfelszerelésük.

Müller Cecíliai viszont azt mondta a védőfelszerelések kiosztása folyamatos. Az országos tisztifőorvos szerint az a legfontosabb, hogy a háziorvosokat megvédjék a légúton terjedő cseppfertőzéstől, erre pedig alkalmas a sebészeti szájmaszk. A maszkok megérkezéséig Müller Cecília az orvosok türelmét kérte.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink