Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 12:21:00

Koronavírus: Szijjártó ma még elismerést is kapott az ellenzéktől

Nem volt vérre menő vita a parlamenti ülés elején. Több mint 10 millió maszk érkezik a héten, 2,5 millió gyorsteszt és 2000-nél is több lélegeztetőgép - sorolta a napirend előtt Szijjártó Péter külügyminiszter. Az ellenzéktől, az MSZP-től és az LMP-től dicséretet is kapott a külügyminiszter.

Koronavírus: Szijjártó ma még elismerést is kapott az ellenzéktől
Fotó: MTI

Le kell számolni az illúziókkal, a G7-ek, a világ legerősebb gazdasággal rendelkező országai is elképesztő kihívásokkal néznek szembe a világjárvány miatt. Hosszú és nehéz védekezésre kell berendezkedni több területen is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt a parlamenti felszólalásában. A külügyminiszter első helyen említette, hogy meg kell védeni a magyar emberek egészségét és életét, aztán azt, hogy haza kell hozni a külföldön rekedt magyarokat, és újra kell indítani a magyar gazdaságot.

A világ országai Kína ajtaján kopogtatnak, dörömbölnek. Mi időben léptünk, hogy az egészségügyi védekezéshez az eszközök megérkezzenek, a szállítások megindultak- mondta a miniszter. Az elmúlt héten 7 gép érkezett. Ezen a héten 20 repülőgépnyi, több száz tonnányi szállítmányt várunk, több mint 10 millió maszk érkezik, 2,5 millió gyorsteszt, 100 ezer ruha, 300 ezer pár kesztyű és 2000-nél is több lélegeztetőgép - sorolta Szijjártó Péter.

Arról is beszámolt, hogy minden idők legnagyobb “repatriálási akciója“ zajlik, 5583 önhibáján kívül külföldön maradt magyar állampolgárt hazahoztak már, jelenleg még 2026 magyar állampolgár hazahozatalán dolgozik a KKM: 477-en rekedtek Kanadában és az USA-ban, két repülő megy értük holnap. De 243 magyart a karibi térségből, Latin-Amerikából is haza segítenek.

Az EU koordinációja elkésett, “jelentéktelen” e tekintetben - mondta Szijjártó Péter, aki arról is beszámolt, hogy Indiából a lengyelek segítségével hozzák haza a magyarokat, a Kazahsztánban rekedteken is segítenek, ők több mint 200-an vannak.

De koncentrál a kormány a gazdaság újra indítására is - hangoztatta Szijjártó Péter.

Jobbik: Legyen kötelező a maszk!

Lukács László György (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy rövidtávon indokolt a “nemzeti bezárkózás”, de a járvány után szükség lesz a nemzetközi együttműködés. Vezessék be a kötelező maszkviselést ! - követelte a jobbikos képviselő, azt kérte, hogy az állam biztosítsa a maszkokat, ez ne az önkormányzatokra háruljon.

Párbeszéd: miért WizzAir gépek?

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arra kérte, hogy a kínai szállítmányokat vessék minőségellenőrzés alá. Miért Wizz Air gépek hozzák a szállítmányokat, mi a szerepe a kormánygépeknek? - kérdezte. Azt is felvetette: a 3 millió maszk mikor érkezik meg a frontvonalba, az egészségügyi dolgozókhoz?

KDNP: mindenben egyetért, de az ellenzék...

Vejkey Imre (KDNP) mindenben egyetértett Szijjártó Péterrel. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-s 2000 milliárd nem jelent segítséget, mert már itt van. Az ellenzéktől pedig nem segítséget kapnak, hanem “beakasztást” - állította. 2015-ben is rosszul döntött az ellenzék, “most is csak a politikai haszonszerzés érdekli őket, nem látnak tisztán”, pedig emberéleteket kell menteni - hangoztatta.

MSZP: “horror maszk árak”, hatósági ár legyen!

Mesterházy Attila (MSZP) megköszönte, amit a határon túl rekedt magyarokért tett ( meg is tapsolták). A politikus a gazdaságvédelmi javaslatok fontosságát hangsúlyozta, és a bérek 80 százalékának a kifizetését kérte az állam részéről. A kormánynak a hatósági árat be kellene vezetni, mert “horror áron” árulják a maszkokat is a nyerészkedők.

DK: “Szabadrablás”

Varjú László (DK) is a “szabadrablásra”, az  eszközbeszerzésre hívta fel a figyelmet, és kormányközeli körökre is utalt. Szerinte is jó eszközöket kell beszerezni, figyelni kell a minőségre.

LMP: Munkahelyek védelme

Keresztes László Lóránt (LMP) is megköszönte a magyarok hazahozatalát, és elismerését fejezte ki Szijjártó Péternek. Azt mondta, hogy a munkahelyek megvédése a legfontosabb, az emberek tragikus helyzetbe kerültek - erre több forrás kell, és a munkanélkülieket is foglalkoztatni kellene. Abba nem ment bele, hogy “új pénz vagy nem” az EU-s forrás.

Ajánlom

További belföldi híreink