Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-28 13:56:00

Látványosan csökkennek a lakásárak a koronavírus miatt

Csökkennek a lakásárak a koronavírus miatt. A legnagyobb mintegy 9 százalékos esést Békés, Heves és Nógrád megyében regisztrálták. Budapesten az egyébként is túlárazott kerületekben hirdetik olcsóbban a lakásokat. Pesten az ötödik kerületben, a budai oldalon a Vár, a Rózsadomb környékén és Óbudán csökkentek látványosan az árak.

Még mindig több százezer lakás és ház keresi új tulajdonosát a különböző hirdetési oldalakon. A hirdetések száma nem csökkent, a hirdetők viszont a járvány terjedése óta önként mérsékelték lakásuk eladási árát. Ennek oka, hogy a koronavírus megjelenése előtti időszakhoz viszonyítva 30-40 százalékkal csökkent az ingatlanok iránti kereslet.

Az ingatlan.com felmérése szerint a megyék közül leginkább Békésben faragták le áraikat a hírdetők, ez jóval 9 százalék felett van, de majdnem ugyanennyivel estek az árak Hevesben, Nógrádban és a Balaton déli partját is magába foglaló Somogy megyében is.

Budapesten az amúgy is túlárazott kerületekben döntöttek úgy a hirdetők még a vevő jelentkezése előtt, hogy olcsóbban adják el lakásukat. Az 5. kerületben 8,4 százalékos a csökkenés, de hasonló mértékű a 6. kerületben is. Budán az első,a második és a harmadik kerületben is visszavettek a hirdetési árakból. A szakemberek szerint aki most teheti, elhalasztja az ingatlaneladást, ugyanis még további visszaesésre lehet számítani.

"A koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozásba nem nagyon fér bele, hogy valaki ingatlannézőbe menjen. De ez meghosszabbítható. Kritikus lesz ez a korlátozás, ameddig ez itt tart." - mondta Balogh László.

A Magyar Ingatlanszövetségnél is visszaeséssel számolnak, de ők aggódnak azért a többezer szakemberért, értékesítőért is, akik az ingatlanpiacból élnek.

"A munkájuk lényegesen lecsökkent az utóbbi időben. Az ingatlan iparágban közel 10 ezren dolgoznak. A szolgáltató részében. És ezeknek a munkája most abszolút veszélyben van." - nyilatkozta Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke.

Folyamatosan vizsgálják a cégek az ingatlanos apróhirdetési oldalak látogatottságát, van olyan portál, ahol több mint 40 százalékkal csappant meg az érdeklődés.

A szakemberek szerint azért az ingatlan piac nem állt le teljesen, számos adás-vételi szerződést kötöttek az elmúlt napokban is. Egy azonban biztos: minél jobban elnyúlik a járvány, annál jobban visszaeshet a magyar gazdaság, ezen belül pedig az ingatlanpiac is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink