Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-27 07:46:00

Orbán bejelentette: kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

Szokásos pénteki rádióinterjúját adta Orbán Viktor, ahol a miniszterelnök először arról beszélt, hogy az Operatív Törzs reggel is ülésezett. Rendeletet hoztak arról, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére.

A korlátozás március 28-a és április 11-e között lesz érvényben.

Ebbe az időben az otthonokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni, de a korlátozás Orbán szerint arányos és szükséges, megfelel a külföldi mintáknak. Hozzátette, a szociális távolság (másfél méter) megtartásával az egészségügyi sétát lehetővé tették, de bekerült egy olyan korlátozás is, hogy az idősek és a fiatalok külön idősávban mehetnek boltba.

Orbán a döntéstől azt várja, a kontaktusok száma lecsökken, így a járvány terjedési sebessége is. A magánéletet tiszteletben kell tartani, mondta, de folyamatos kérdőívezéssel monitorozzák, hogy mit gondolnak a magyarok az eddig meghozott intézkedésekről.

Egytizedére esett a kontaktusok, a kijárási korlátozásnak pedig most volt itt az ideje – mondta.

A gyermekeket továbbra is be lehet vinni kis csoportokba, akik otthon nem tudják ellátni, ahogy az óvodákat sem zárták be, ugyanilyen céllal. A szabadba is ki lehet menni, mondta el újra a kormányfő. Hozzátette, a rendőröknek nem kikényszeríteni kell a szabályokat, hanem segíteni, hogy betartsák, együtt kell működniük az emberekkel.

"Szanckiók lesznek? Igen. Szabálysértés, ha valaki megszegi a korlátozást, helyszíni bírságolás lehet, a minimumtétele ennek 5000 forint" - mondta Orbán.

A miniszterelnök erről a közösségi oldalán is megosztott egy videót.

atv.hu/hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink