Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-26 05:10:00

Közgazdász: szinte biztos, hogy brutálisan bezuhan a magyar GDP

Kevésnek találja a magyar gazdasági válságkezelés terén hozott intézkedéseket Pogátsa Zoltán. A közgazdász az ATV Start című műsorban elmondta, hogy a bérek pótlását kellene megoldani, illetve azt, hogy a munkanélküli járulék idejét meghosszabbítsák.

Újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

 

Megalapozottnak gondolja Pogátsa Zoltán azokat a kritikákat, amelyek a magyar kormány gazdasági intézkedéseit érik. A közgazdász az ATV Start című műsorban kifejtette, hogy a jelenlegi válságintézkedések a magyar GDP 0,5 – 1 %-át teszik ki. Mint mondta, olyan becslések hangzanak el, hogy pluszban vagy enyhe csökkenésben lesz a GDP, miközben szerinte minden bizonnyal brutális visszaesés következik be.  
 
Megemlítette a turizmust, ami a magyar GDP 7%-át teszi ki, és nagyjából 420 ezer embert foglalkoztat az ágazat. Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy ez „kampó", és ha csak ez esne ki, az is önmagában mínusz 7 százalék, emellett azonban megemlítette a szállítmányozást, a közlekedést, amiből arra következtet, hogy nagyobb lesz a visszaesés. Ebből kiindulva a közgazdász szerint kevés az a válságkezelés, amely a cégekre koncentrál, a munkavállalókra azonban nem.
 
Pogátsa Zoltán úgy véli: a bérek pótlását kellene megoldani. Majd Hollandiát és Dániát hozta fel példának, ahol a kormány megállapodott a szakszervezetekkel és munkavállalókkal arról, hogy nagyjából az eddigi bérek 70 százalékát állja a kormányzat, ha elbocsátanak valakit. Szerinte itthon is elkerülhetetlen lesz az, hogy a bérek egy részét itthon is átvállalja a kabinet.
 
A közgazdász abban is egészen biztos, hogy szükséges lesz a munkanélküli juttatás idejének meghosszabbítása, amely jelenleg három hónap, merthogy szerinte tömegek veszítik majd el a munkájukat. Ha a családok nem fogyasztanak, akkor pedig a kis- és középvállalkozások is bajba kerülhetnek.
 
atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink