Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-26 10:48:00

IDEA: a magyarok többsége szerint nem kap az egészségügy kellő támogatást a koronavírussal szembeni küzdelemhez

Az IDEA Intézet 2020. március 17–20. között 2000 fős reprezentatív kutatásában többek között az egészségügy helyzete és a koronavírus kontextusában is kíváncsi volt a megkérdezettek véleményére.

 IDEA: a magyarok többsége szerint nem kap az egészségügy kellő támogatást a koronavírussal szembeni küzdelemhez
Forrás: IDEA Intézet

Az IDEA Intézet 2020. március 17–20. közötti adatfelvétele vizsgálta a magyar egészségügy, valamint a kormányzati tájékoztatás társadalmi megítélését a koronavírus-járvány tükrében. A vizsgálat megerősítette a „két Magyarország” narratívát, vagyis a pártos polarizáció mindenre kiterjedő jelenségét. A Fidesz–KDNP-szavazói ugyanis – szemben az összes választói csoporttal – felkészültnek látják az egészségügyet a koronavírus-járvány kezelésére, úgy gondolják, hogy az egészségügy elég kormányzati támogatást kap, továbbá a kormányzati tájékoztatási politikát is megfelelőnek találják.

Az összes megkérdezett átlagosan rossznak értékeli azt, ahogy a magyar egészségügy a COVID járványra fel van készülve (0: se nem rossz, se nem jó, -100: mindenki rossznak, +100: mindenki jónak ítéli).

[Az adatfelvétel során a fenti kérdésre a válaszadóknak egy 1–7-ig terjedő skálán kellett értékelniük a helyzetet, mely pontszámoknak -100 és +100 közti intervallumra transzformált átlagát közöljük.] A hazai választói magatartás ismeretéből nem meglepő módon következik, hogy a kormánypártok szavazói összességében inkább felkészültnek ítélik meg az egészségügyet a járványkezelésre. Mivel az egészségügy helyzete és fejlesztése egyértelműen kormányzati kompetencia kérdése, így értelemszerűen az egyébként is elkötelezett Fidesz–KDNP-szavazók az egészségügy felkészültségét inkább megfelelőnek tartják. Ahogyan az összes megkérdezett, úgy az ellenzéki szavazók is felkészületlennek ítélik az egészségügyet, és a pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok is hasonló véleményen vannak.

forrás: idea intézetForrás: IDEA Intézet

Március 17–20. között az összes megkérdezett 58%-a százaléka van azon a véleményen, hogy a magyar egészségügy egyáltalán nem kap elégséges támogatást a koronavírus-járvány megfékezésére, ezzel szemben 18 százalék úgy ítéli meg, hogy elégséges a kapott támogatás. A pártpolitikai polarizáció itt is érvényesül, azaz a Fidesz–KDNP-szavazók vélemény-magányossága. Utóbbiak majdnem többsége (49%) szerint az egészségügy elégséges kormányzati támogatást kap. A bizonytalanok 67%-a szerint viszont támogatáshiányban szenved az egészségügyi rendszer a koronavírus kezeléséhez.​

forrás: idea intézetForrás: IDEA Intézetforrás: idea intézetForrás: IDEA Intézet

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink