Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-25 15:56:00

Itthon 817 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte átlépte az 1,3 milliót, a halálos áldozatok száma 74 ezer felett van, viszont több mint 277 ezren meggyógyultak. A járvány 181 országot ért el. Magyarországon 817 fertőzöttről tudni, de már van 71 gyógyult magyar beteg is, több mint 10 ezren vannak hatósági házi karanténban. 47-en vesztették életüket itthon a vírusban. Folyamatosan frissülő hírfolyam.

 • Törökország: csaknem 4000-en fertőzödtek meg egy nap alatt

  április 07.kedd 21:22

  Törökországban kedden rekordmértékben, egy nap alatt 3892-vel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így a járvány helyi megjelenés óta 34 109-re emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból.

  Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szombattól hétfőig napi 3000 és 3150 között viszonylagos stabilitást mutatott, most azonban először négyezer közelébe ugrott.

  Fahrettin Koca ismertette, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta halálesetek száma 76-tal 725-re emelkedett. A napi elhalálozások száma már április 1. óta 63 és 79 között mozog.

 • Ukrajnában a tetőpontjához közelíthet a fertőzés

  április 07.kedd 20:42

  A tetőpontjához közelít Ukrajnában a koronavírus-betegség terjedése - jelentette ki Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter kedden a Telegram üzenetküldő csatornán közzétett videoüzenetében hozzátéve, hogy éppen ezért korai még az országos karantén feloldásáról beszélni.

  "A világjárvány aktív fázisaiban a betegek száma drámaian növekszik, ami drámai terhelést jelent az orvosi rendszerre nézve" - magyarázta. Szavai szerint a COVID-19-ben szenvedő betegek száma olyan gyorsan növekszik, hogy nincs elegendő orvos, sem gyógyszer, sem kórházi férőhely, hogy segítséget nyújtsanak nekik. Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy sok más országban is ilyen helyzet alakult ki, ezért korai még Ukrajnában a korlátozó intézkedések feloldásáról beszélni.

 • Kásler: Megvan a szükséges humánerőforrás a járvány kezeléséhez

  április 07.kedd 20:15

  Ha tartható a kormányzat határozott és gyors intézkedései nyomán kialakult kedvező járványhelyzet, elegendő humánerőforrással, ápolókkal, orvosokkal, rezidensekkel rendelkezik az ország a vírus leküzdéséhez - jelentette ki Kásler Miklós a köztévében.

  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője emlékeztetett: a tárca és háttérintézményei már január 25-én megkezdték a járvány esetére érvényes eljárásrend kidolgozását, egy nappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadta a koronavírusra vonatkozó figyelmeztetését.

  Ennek az eredménye, hogy - a világ bármely országának adataival összevetve - a többi között a fertőzöttek, az intenzív ellátásban részesülők száma tekintetében Magyarországon pozitív a helyzet - fogalmazott.

 • Újabb vakcinát kezdenek el embereken tesztelni

  április 07.kedd 20:00

  Már három olyan koronavírus elleni vakcina létezik a világban, amely a klinikai tesztek szakaszában jár. A TechCrunch cikke szerint ezúttal az Inovio nevű amerikai cég fejlesztése kapott engedélyt rá, hogy embereknek beadva vizsgálják, alkalmas-e a kór kezelésére. Az INO-4800 nevű szer ehhez az amerikai gyógyszerészeti hatóságtól (FDA) kapott jóváhagyást. A vakcinával kapcsolatos munkát Bill Gates alapítványa is támogatja.

  A vakcinát első körben 40 egészséges önkéntesnek fogják beadni, elsősorban Amerikában.

 • Tizenhétezer fölött a halottak száma Olaszországban

  április 07.kedd 18:51

  Hatszázhattal nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely elérte a 17 127-et - közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 880-nal emelkedett, amely a legalacsonyabb adat március 10. óta.

  A halottak száma csökkent a hétfői 636-hoz képest, de magasabb a vasárnap mért 525-nél.

  Az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt a felére csökkent a korábbi 1941-hez képest. A tájékoztatón elhangzott, hogy a járványgörbe elkezdett lefele ívelni. A Közegészségügyi Hivatal (Iss) mégis óvatosságra intett, hangsúlyozva, hogy ennek megerősítéséhez a következő napok adatai is szükségesek.

 • Rémhírterjesztőket állítottak elő a rendőrök

  április 07.kedd 18:26

  Rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy 54 éves férfival, és 15 éves lányával szemben. A gyanúsítottak az egyik legnagyobb videómegosztó oldalon 2020. április 4-én tettek közzé egy felvételt, melyet rövid időn belül több mint ezerötszázan tekintettek meg. 

  A videófelvételen a férfi az embereket arra buzdította, hogy a kijárási korlátozások ellenére menjenek ki az utcára, mert koronavírus nem létezik, és nem igaz, hogy koronavírus-járvány van. A felvételt a beszédet mondó férfi gyermeke rögzítette és tette közzé.

  A rendőrök a nyomozás során azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőket.

 • WHO: Világszerte 5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik

  április 07.kedd 17:55

  Világszerte 5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik az ellátórendszerből - derült ki az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az egészségügyi világnap alkalmából kedden Genfben közzétett jelentéséből.

  A WHO szerint globálisan 27,9 millió ember dolgozik ápolóként, de közülük csak 19,3 millióan rendelkeznek ehhez szakképesítéssel. Az ápolók 90 százaléka nő. A WHO jelentéséből kitűnik, hogy valamelyest csökkent 2016 és 2018 között globálisan az ápolószemélyzet hiánya.

 • Norvégia több korlátozáson enyhítene

  április 07.kedd 17:39

  Norvégia enyhítene néhány, az új típusú koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozáson - jelentette be Erna Solberg, a skandináv ország miniszterelnöke kedden újságírók előtt.

  "Sikerült együtt úrrá lennünk a vírus fölött, ezért most már lépésről lépésre megnyithatjuk a társadalmat" - fogalmazott Solberg.

  A tervek szerint április 27-ig kinyitnának az óvodák, 27-től pedig az általános iskolák alsó tagozatai is. A miniszterelnök hozzátette azonban, hogy folytatódna az otthoni munkavégzés, egyúttal leszögezte: a norvégoknak még hosszú ideig együtt kell élniük a fertőzés megelőzése érdekében hozott intézkedésekkel.

  Hétfői sajtótájékoztatóján Bent Höie norvég egészségügyi miniszter szintén ama véleményének adott hangot, miszerint az országban úrrá lettek a víruson, ám nem tanácsolta a korlátozások idő előtti feloldását sem. A norvég kormány szerdán határoz a jelenleg április közepéig érvényben lévő korlátozások lehetséges meghosszabbításáról.

 • Nem fogad betegeket a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztálya

  április 07.kedd 17:27

  "Az új kihívásokkal járó időszakban sem szeretnénk magukra hagyni volt klienseinket, és a potenciális új páciensek, valamint a hozzátartozóik dolgát is szeretnénk megkönnyíteni a felépülés megkezdésében. Ennek érdekében osztályunk dolgozói ezentúl online segítenek a felépüléssel és visszaeséssel kapcsolatos kérdésekben és elakadásokban" – írta közleményében az intézmény.

  A közlemény szerint rosszullét esetén a +36 1 452 9460-as vagy +36 1 236 0787-es telefonszámon lehet elérni a Nyírő Gyula OPAI Drogambulanciáját hétfőtől csütörtökig 9.00-12.00 óra között.

 • Párizsban ezentúl tilos napközben sporttevékenységet végezni

  április 07.kedd 17:05

  Betiltotta Párizsban az önkormányzat a lakhelyhez közeli egyénileg végzett sporttevékenységet délelőtt 10 és este 7 óra között, jóllehet a koronavírus-járvány miatt Franciaország teljes területén három héttel ezelőtt életbe lépett kijárási korlátozások értelmében ez eddig bármikor lehetséges volt a lakhely körüli egy kilométeres távolságban  naponta egyszer egy órán át.

  A párizsi prefektúra keddi bejelentése szerint a rendőrség a párizsi főpolgármesterrel egyetértésben korlátozza a napközbeni kijárást, s szerdától az egyéni sporttevékenység végzése napközben tilos lesz a fővárosban, este 7 óra és reggel 10 óra között viszont, amikor kevesebben vannak az utcákon, továbbra is engedélyezett marad. A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy a napközben az utcán sportolókat szigorúan meg fogják bírságolni.  

 • Átmenetileg új helyre költözött a SOTE ortopédiai klinikája

  április 07.kedd 16:52

  Keddtől új helyszínen, a I. sz. sebészeti klinika épületében működik a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikája. Az ideiglenes áthelyezésre a járványügyi helyzet miatt, a koronavírusos betegek ellátására való felkészülés keretében került sor - tájékoztatta a fővárosi intézmény kedden az MTI-t.

  Mindkét klinika az I. sz. sebészeti klinika Üllői úti főbejáratán keresztül közelíthető meg gyalogosan; ott történik meg az előzetes, a koronavírus-gyanút kiszűrő állapotfelmérés és a beléptetés.

  A mozgásukban jelentősen korlátozott betegek autóval a tűzoltókapun (Szigony utca-Apáthy utca sarok) vihetők be, az ő állapotuk felmérése a központi betegellátó épület portáján történik, onnan kísérik át a őket a klinika új helyszínére.

 • Egy nap alatt 758 halott Angliában

  április 07.kedd 15:50

  További 758-cal emelkedett a járvány miatti elhalálozások száma, ezzel összesen 5655-re emelkedett az elhunytak száma az országban, írja a Sky News.

  Skóciában közben már 296-an haltak meg a vírus miatt, ezt Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon közölte. Viszonylag sok, 74 fővel emelkedett legutóbb az elhunytak száma, ami elég jelentősnek számít. Skóciában 4229 főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, kórházban azonban mindössze 1751 főt kezelnek, közülük 199-et intenzív osztályon. 

 • Maszkok és fertőtlenítőszerek tűnnek el a magyar kórházakból

  április 07.kedd 15:20

  Feljelentést tett több kórházvezető amiatt, hogy egészségügyi készletek tűntek el a kórházakból - mondta a koronavírus-járvány miatt kirendelt országos kórházfőparancsnok, Halmosi Zsolt, aki szerint több büntetőeljárás is folyamatban van. A Kossuth rádiónak nyilatkozó vezérőrnagy szerint sokszor nem lehet követni a kórházi szájmaszkok, fertőtlenítőszerek útját.

 • Meghalt egy újabb középkorú, korábban egészséges fertőzött Horvátországban

  április 07.kedd 15:10

  Egy újabb, korábban egészséges középkorú ember halt bele a Covid-19 szövődményeibe Horvátországban.

  Horvátországban az eddigi utolsó közlések szerint egy nap alatt 60-nal, 1282-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 18 halálos áldozata van a járványnak. A kedden bejelentett egyik halálos áldozat 92 éves, a másik 46 éves volt, utóbbi nem szenvedett más betegségben. Hétfőn szintén egy korábban teljesen egészséges középkorú férfi halt bele a Covid-19 szövődményeibe.

 • Szóvivő: Nincs lélegeztetőgépen a brit miniszterelnök

  április 07.kedd 14:55

  A brit miniszterelnök az intenzív osztályon töltötte az éjszakát, miután koronavírusos tünetei rosszabbodtak, de szóvivője szerint csak elővigyázatosságból került az osztályra, miután légzési nehézségei támadtak. Hozzátette: Boris Johnson nincs lélegeztetőgépen.

  Sky News azt írja, Johnsont vasárnap este vitték kórházba, állapota hétfőn kezdett romlani. Az őt kezelő orvoscsapat döntött úgy, hogy elővigyázatosságból átszállítják az intenzív osztályra. A cikk szerint a miniszterelnök végig eszméleténél volt.

 • Spanyolország: 140 ezer felett a fertőzöttek száma

  április 07.kedd 14:41

  Spanyolországban meghaladta a 140 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké közelít a 14 ezerhez - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium.

  A legutóbbi adatközlés óta eltelt 24 órában 5478 pozitív tesztet jelentettek, a hétfői 4273 és a vasárnapi 6023 után. Eddig 140 510 fertőzöttet szűrtek ki az országban az első, január 31-én azonosított eset óta. A halálos áldozatok száma 743-mal emelkedett, hétfőn 637-tel, vasárnap 674-gyel nőtt, összesen pedig elérte a 13 798-at.

  Ez elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzés miatt 3431 új pácienst kezeltek az egészségügyi intézményekben, hétfőn 918-an, vasárnap 1132-en szorultak ellátásra, míg összesen 63 093-an.

 • Szijjártó: 116 millió maszkot rendeltek, Karácsonyéknak 165 ezret hoztak

  április 07.kedd 13:36

  Több mint 116 millió maszkot rendelt a magyar kormány, ebből 31 millió már megérkezett. Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatásából az is kiderült: segítettek Karácsony Gergelyéknek is 65 ezer maszkkal, és az ellenzéki fővárosi kerületeknek is.

  Szijjártó Péter a parlamentben napirend előtt, de a mai külügyi bizottsági meghallgatásán is elmondta a járvány elleni védekezésről: 116 258 940 darab maszkra van szerződésünk, és ebből már 30 960 096 darab már meg is érkezett. Még ezen a héten érkezik 8 millió 860 ezer maszk Magyarországra.

 • Brutális adatok derültek ki a fővárosi fenntartású idősek otthonáról

  április 07.kedd 12:28

  A Pesti úti idősek otthonában 53 ápoltnak és 12 ápolónak lett pozitív a koronavírustesztje. Müller Cecília elmondta, hogy nagy számban folynak az otthonban a mintavételek - mondta Müller Cecília.

  Pénteken Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be: koronavírusos lett a Pesti Úti Idősek Otthona öt lakója is. A főpolgármester arról számolt be, hogy további 13 lakó került kórházba a vírusra jellemző tünetekkel.

 • Müller Cecília: Budapest góccá válhat

  április 07.kedd 11:38

  Új intézkedésekre és fegyelemre van szükség ahhoz, hogy ne forduljon rosszabbra a helyzet Magyarországon - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos kedd délelőtt Budapesten.

  Felhívta a figyelmet Budapest helyzetére. Mint mondta, a járvány terjedését mutató térképen jól látható, hogy a fertőzöttek 40 százaléka a fővárosban van, ha az agglomerációt is nézzük, akkor már 60 százalékról beszélhetünk, de már az egész országban jelen van a vírus.

 • 80 százalékkal esett vissza az utasszám az előző évhez képest a MÁV-nál

  április 07.kedd 10:37

  A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

  Elmondta, a nemzetközi forgalomban még ennél is nagyobb a visszaesés: az utasok 97-98 százaléka hiányzik. Ez azt jelenti, hogy szinte csak Ausztria és Németország felé van naponta pár vonat - tette hozzá.

  A hazai adatokra kitérve közölte, a távolsági járatokon az átlagosnál is nagyobb most a visszaesés, ami eléri a 90 százalékot.

 • Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén

  április 07.kedd 10:18

  Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére - jelentette a helyi média.

  Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében bejelentette, hogy kedd délután négytől tilos lesz elhagyni a településeket egészen szombat estig, és szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalmat rendelnek el a pészah első napján tartott széder este miatt, amikor az emberek otthonaikat sem hagyhatják el.

 • A nyugdíjasoknak fenntartott idősávban akart vásárolni egy férfi, verekedés lett belőle

  április 07.kedd 09:46

  Gyorsított eljárásban ítélték el azt a 30 éves újpesti hajléktalan férfit, aki a nyugdíjasoknak fenntartott idősávban akart vásárolni, s amikor nem szolgálták ki, bántalmazta az egyik idős vásárlót és a bolti eladót is - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

 • Tíz újszülött koronavírusos a temesvári kórházban

  április 07.kedd 09:22

  Tíz újszülöttnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét a temesvári kórházban – írta a Stratégiai Kommunikációs Csoportra hivatkozva a Maszol.ro.

  Az első jelentések szerint április 1-jén 49 kismamától és ugyanennyi újszülöttől vettek mintát. A teszteket április 5-én és 6-án dolgozták fel. Tíz újszülöttnél pozitív eredményt kaptak. Az összes kismama teszteredméney negatív volt.

 • 1,3 millióra nőtt a regisztrált koronavírus fertőzöttek száma a világon

  április 07.kedd 08:43

  Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma kedd reggelre 72 ezerrel, 1 347 892-re nőtt a világon. A Covid-19 betegségben 74 808-an vesztették életüket, az utóbbi egy napon 5310-en, a gyógyultak száma 284 802, ami 22 ezerrel több, mint egy nappal korábban - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 184 országban van jelen.

  A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

 • Megjelent az Orbán Viktor által bejelentett költségvetés-módosítást tartalmazó rendelet

  április 07.kedd 08:25

  Megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök által hétfőn bejelentett költségvetést érintő módosításokról szóló kormányrendelet, amelynek nyomán három új, a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő, illetve a járvány gazdasági hatásait orvosló alap jön létre.

 • A járvány kezdete óta először egyetlen újabb halálozást sem jelentettek Kínában

  április 07.kedd 07:44

  Az új koronavírus járványának kezdete óta először egyetlen újabb halálozást sem jelentettek Kínában kedden, a hivatalos adatok alapján ráadásul ismét csökkent a napi megbetegedések száma.

  A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden 32 újonnan diagnosztizált betegről adott hírt, szemben az egy nappal korábban jelentett 39-cel. A hétfőn azonosított páciensek mindegyike külföldről érkezett az országba. A külföldről behozott esetek száma ezzel 983-ra emelkedett.

 • 817 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és további 9 személy hunyt el

  április 07.kedd 07:20

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 817 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg, ezzel 47 főre emelkedett az elhunytak száma. 71 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

 • Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma

  április 07.kedd 06:50

  Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma, New Yorkban csúcspontján van a koronavírus-járvány - jelentette a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő délután.

  Az intézmény adatai szerint az országban 356 942 amerikainál állapították meg a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, és 10 524-re emelkedett az általa okozott betegségben meghaltak száma.

 • Újabb hírek érkeztek Boris Johnson állapotáról

  április 07.kedd 06:27

  A londoni miniszterelnöki hivatal hétfő esti tájékoztatása szerint az új koronavírus okozta betegség miatt kórházban kezelt Boris Johnson kormányfőt elővigyázatosságból vitték át az intenzív osztályra, és jelenleg nem szorul művi lélegeztetésreA londoni miniszterelnöki hivatal hétfő esti tájékoztatása szerint az új koronavírus okozta betegség miatt kórházban kezelt Boris Johnson kormányfőt elővigyázatosságból vitték át az intenzív osztályra, és jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre

  A szóvivő hangsúlyozta, hogy a konzervatív párti miniszterelnök eszméleténél van, és személyesen kérte meg Dominic Raab külügyminisztert, hogy gyógykezelésének idejére vegye át a miniszterelnöki feladatok ellátását.

 • Trump: a Fehér Ház felvette a kapcsolatot Boris Johnson orvosaival

  április 07.kedd 06:25

  Donald Trump Boris Johnson brit kormányfőnek címzett jókívánságokkal kezdte beszédét. Azt mondta: az amerikaiak imádkoznak a politikus felépüléséért, a Fehér Ház pedig felvette a kapcsolatot a miniszterelnök orvosaival.

  Közölte: a fertőzés elleni terápiákon dolgozó két amerikai céget is felkért, hogy működjék együtt Johnson orvosaival.

 • Több mint 55 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt világszerte

  április 06.hétfő 21:27

  Több mint 55 ezerrel nőtt az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek és több mint 3500-zal a halottak száma az elmúlt 24 órában világszerte: a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint hétfő este összesen 1 292 56-en fertőződtek meg, a halálesetek száma 70 798, a gyógyultaké pedig 271 013 volt, 18 ezerrel több, mint előző este.

 • Intenzívre került Boris Johnson

  április 06.hétfő 21:22

  A Sky News arról ír, hogy az intenzív osztályra került Boris Johnson. A brit miniszterelnöknél tíz napja derült ki, hogy koronavírusos, vasárnap pedig kórházba szállították.

 • Fokozatosan lazítja a szigorításokat a cseh kormány

  április 06.hétfő 20:05

  Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke a hétfői kormányülés után elmondta: keddtől engedélyezve lesz néhány fajta szabadtéri sportolás arcmaszkok használata nélkül, de csak bizonyos szabályok betartása mellett. Arcmaszkok nélkül lehet majd futni vagy kerékpározni az erdőben, a határban. Például lehet teniszezni is, de tilos lesz az öltözők és a mosdók használata.

  Bővítik a nyitva tartott üzletek sorát is - mondta Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter. Csütörtökön megnyílnak egyebek között a hobbi-üzletek, a papírboltok, a ruhaboltok, a vaskereskedések vagy a kerékpárokat árusító üzletek és a javító műhelyek. Húsvét után könnyítik a cseh állampolgárok utazását is. Meghatározott és indokolt esetekben már lehetséges lesz kiutazni külföldre, de a hazatérés után ezekre a személyekre kötelező karantén vár.

  Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a korlátozások feloldásának feltétele, hogy a járványhelyzet a következő napokban se romoljon.

 • Lady Gaga 35 millió dollárt gyűjtött a koronavírus-járvány elleni harcra

  április 06.hétfő 19:37

  Lady Gaga jótékonysági szervezete, a Global Citizen 35 millió dollárt gyűjtött össze a koronavírus-járvány elleni harc támogatására és bejelentette egy nagyszabású televíziós est megrendezését Paul McCartney, Stevie Wonder,  Billie Eilish és más sztárok részvételével.

  A szervezet hét nap alatt gyűjtötte össze a 35 millió dollárt, amellyel az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) támogatják.

  A One World: Together At Home, című műsort április 18-án fogják sugározni közép-európai idő szerint éjjel két órakor az ABC, az NBC, a CBS, az iHeartMedia és a Bell Media hálózatok.

  "Be akarjuk mutatni ezt a páratlan kulturális mozgalmat, és meg akarjuk ünnepelni, bátorítani akarjuk az emberi szellem hatalmát" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Lady Gaga.

 • Emelkedett a halottak, csökkent az új fertőzöttek száma Olaszországban

  április 06.hétfő 19:21

  Hatszázharminchattal nőtt az elmúlt egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely a járvány helyi kitörése óta elérte a 16523-at - közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma mintegy ezerrel kevesebb volt, mint egy nappal korábban.

 • Egyszerűbb eljárással engedélyezhetik a hétvégén érkezett kínai gyógyszereket

  április 06.hétfő 18:59

  A koronavírus-betegek kezelésénél hatásos, a hétvégén Kínából érkezett gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van, de a jelenlegi veszélyhelyzetben egyszerűsített eljárásrend van érvényben - írta a koronavirus.gov.hu hétfőn.

  Emlékeztettek, a hétvégén az egészségügyi védőeszközök mellett gyógyszer is érkezett Kínából. Összesen négy ország, köztük Magyarország kapott vásárlási lehetőséget a favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer vásárlására, amely a kínai és japán adatok alapján jelentősen csökkenti a koronavírus-betegség (Covid-fertőzés) időtartamát, javítja a vírus által megtámadott tüdő állapotát.

 • Merkel: Németországban még nem lehet kijelölni a korlátozások visszavonásának kezdetét

  április 06.hétfő 18:18

  Németországban még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások visszavonásának elkezdésére - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

  A kancellár osztrák kollégája, Sebastian Kurz azon hétfői bejelentésével kapcsolatban, hogy április 14-étől megkezdik a korlátozások visszavonását, tájékoztatóján elmondta, hogy Ausztria a járvány egy másik szakaszában tart, az óvintézkedéseket is korábban vezették be, Németországban pedig továbbra is elemezni kell a folyamatokat, és egyelőre csak az biztos, hogy április 19-éig valamennyi korlátozást maradéktalanul be kell tartani.

 • Gyorshitel-programmal egészítik ki Németországban a kormány válságkezelő csomagját

  április 06.hétfő 17:07

  Részletes banki hitelbírálat nélkül és 100 százalékos állami garanciavállalás mellett napokon belül akár 800 ezer euró (290 millió forint) áthidaló kölcsönhöz juthatnak a közepes méretű vállalkozások Németországban a koronavírus-járvány miatt indított kormányzati válságkezelő csomag részeként - jelentették be hétfőn Berlinben.

  Az úgynevezett gyorshitel célja, hogy az életképes kis- és középvállalkozások "átvészeljék a nehéz időket, és még meglegyenek, amikor elkezdődik a fellendülés" - fogalmazott Olaf Scholz pénzügyminiszter Peter Altmaier gazdasági miniszterrel tartott tájékoztatóján.

  A támogatás feltétele, hogy a cég legalább egy éve működjön, nyereséget tudjon felmutatni és rendezett pénzügyi-gazdasági helyzetben legyen, vagyis például ne álljon felszámolás vagy egyéb, a működés megszűnésének lehetőségével járó eljárás alatt.

   A hitel összege legfeljebb háromhavi árbevételnek felelhet meg. A kisebb - 11-től 49 főig terjedő alkalmazotti létszámmal működő - cégek maximum 500 ezer euróhoz, a legalább 50 embert foglalkoztató középvállalatok 800 ezer euróhoz juthatnak.

 • Europol: letartóztattak egy maszkokkal és fertőtlenítőkkel üzletelő csalót

  április 06.hétfő 16:54

  Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) segítségével Szingapúrban letartóztattak egy  férfit, aki a 6 millió euró értékben csalt ki pénzt gyógyszeripari cégektől, amelyeknek szájmaszkokat és kézfertőtlenítőket kínált eladásra - írja a hágai székhelyű hivatal sajtóközleménye.

  A 39 éves férfi egy létező cég üzleti emailcímének jogtalan felhasználása segítségével reklámozott maszkokat és fertőtlenítőket különböző gyógyszeripari cégeknek gyors kiszállítási időt ígérve. A cégek a termékekért cserébe kért pénzösszeget egy szingapúri bankszámlára utalták, viszont a kifizetett termékek nem érkeztek meg.  Az esetre az egyik uniós tagállam hatósága hívta fel az Europol munkatársainak figyelmét, akik azonnal felvették a kapcsolatot a szingapúri hatóságokkal. A férfit végül nem sokkal később letartóztatták.

 • Két szingapúri kollégiumban karanténba helyeztek húszezer vendégmunkást

  április 06.hétfő 14:32

  Két hatalmas kollégiumban helyeztek karanténba Szingapúrban mintegy húszezer vendégmunkást, akik attól tartanak, hogy a szűkös és koszos szálláshelyük hamarosan a koronavírus-járvány melegágyává válik.

  A helyi hatóságok vasárnap szigetelték el a külvilágtól a jobbára Bangladesből és más dél-ázsiai országokból is származó munkásokat, miután legalább 90 fertőzéses esetet velük hoztak összefüggésbe. A kormány indoklása szerint erre azért volt szükség, hogy megakadályozzák a vírus még nagyobb elterjedését a városállamban, ahol a héten iskolákat és hivatalokat zárnak be a fertőzések megugrása miatt. A hatóságok azt állítják, intézkedtek, hogy a bentlakók között minél kevesebb legyen az érintkezés, megkapják a fizetésüket, kapjanak ételt és orvosi ellátást.

 • Romániában második napja csökken az új fertőzések száma

  április 06.hétfő 14:18

  Romániában második napja csökken az új koronavírusos fertőzések száma - olvasható a stratégiai kommunikációs törzs által hétfőn kora délután közzétett napi összesítésben.

  Hétfőre csupán 193-mal nőtt az újonnan jegyzett fertőzések száma, mely immár 4057-re emelkedett. Az egynapi esetszám jelentős visszaesést jelent az elmúlt három napban jegyzett új esetekhez képest, azonban az is megállapítható, hogy míg múlt pénteken 3174 elvégzett teszt eredményeképpen diagnosztizálták 445 személynél a fertőzést, szombaton pedig 4435 teszt mutatott ki 430 új fertőzést, vasárnap csak 2531 teszt jelezte a 251, hétfőn pedig 2364 teszt a 193 új megbetegedést.

 • Húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában

  április 06.hétfő 13:49

  Húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn, a koronavírus-helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekről tartott bécsi sajtótájékoztatón.

  "Ausztriában gyorsabban és határozottabban reagáltunk, mint más országok, így lehetőségünk van arra, hogy gyorsabban kilábaljunk a válságból" - szögezte le Kurz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a húsvét hete döntő lesz abból a szempontból, hogy azt követően fokozatosan visszatérhet-e az élet a normális kerékvágásba.

  A kancellár kifejtette: a tervek szerint nyolc nap múlva, április 14-étől ismét kinyitnak a kisebb, 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, a barkácsáruházak és a szabadtéri piacok; szájmaszkot azonban továbbra is viselni kell, és csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat azonos időpontban egy üzlethelyiségben. Május elsejétől valamennyi üzlet kinyithat Ausztriában, így a bevásárlóközpontok és a fodrászüzletek is, ugyancsak az óvintézkedések betartásával - tette hozzá Kurz.  

  Mostantól kötelező a szájmaszk viselése az  üzletekben; jövő hétfőtől pedig a tömegközlekedési eszközökre is kiterjesztik a szájmaszk használatát.

  A vendéglátó-ipari egységek és a szállodák legkorábban május közepétől, fokozatosan nyithatnak ki, ennek részleteiről április végéig döntenek majd. Az iskolák pedig május közepéig folytatják az otthoni, digitális eszközök segítségével történő oktatást.

  A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatási intézményekben továbbra is működik a gyermekfelügyelet, és nem szégyen, ha a szülők igénybe veszik ezt a lehetőséget. A tanulók befejezhetik a tanévet, az érettségi előtt állók pedig letehetik az érettségi vizsgákat. Az egyetemeken, főiskolákon is  digitálisan folytatódik az oktatás, a vizsgákat a lehető leghamarabb meg kell tartani. Kurz arról is beszélt, hogy rendezvényeket június végéig biztosan nem tartanak. A nyári szabályozásról április végéig döntenek majd.

  A kijárási korlátozásokat április végéig meghosszabbítják, így továbbra is négy okból lehet elhagyni a lakást: munkavégzés, bevásárlás céljából, mások segítésére vagy  rövid sétára.

  Kurz egyben arra kérte a lakosságot, tartsák be következetesen az óvintézkedéseket, kerüljék a társadalmi érintkezést, tartsák be az előírt legfeljebb egyméteres távolságot, és mindenekelőtt ne ünnepeljék a húsvétot családtagjaikkal, barátaikkal, ahelyett maradjanak otthon azokkal, akikkel együtt élnek. "Ha a számok rosszabbodnának, akkor eljátszhatjuk, amit eddig elértünk" - figyelmeztetett Sebastian Kurz.

 • Gyurcsány kegyetlenül beleszállt Orbánba: “Ebből nagy baj lesz"

  április 06.hétfő 13:06

  "A kormányfő által bejelentett mai gazdasági csomag mentőöv helyett fullasztó hullámokat kínál. Menekülés helyett süllyedést." - írja Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Facebook oldalán.

  Mint írja:

  "Legyen világos: a befagyott gazdaságban pótlólagos keresletet kell teremteni és újra kell szervezni a vállalati szférát.

  A kormányfő csomagja a nemzeti jövedelem 1,8 százalékával egyenlő pótlólagos keresletet teremt. Az eddig bejelentett intézkedésekkel együtt. Ez bizony halottnak a csók.

  Nem kezeli a munka nélkül maradt növekvő tömegek gondját, az elbocsátással fenyegetett százezrek reménytelenségét, a gyerekekkel otthon maradt szülők nyavalyáit, a kisvállalkozók félelmeit. A nyugdíjasok idén, amikor a leginkább kellene a segítség, egy fityinget sem kapnak.
  A kormányfő érzéketlen vagy tudatlan, esetleg cinikus szédelgő.

  Ebből nagy baj lesz.
  A kormányfő szociális, gazdasági válságnak engedett ma utat.
  Az Isten legyen hozzánk kegyes!"

 • Csaknem félmillió kínai vállalat szűnt meg az első negyedévben

  április 06.hétfő 12:57

  Csaknem félmillió kínai vállalat szűnt meg véglegesen első negyedévben, miután az új koronavírus-járvány térdre kényszerítette a világ második legnagyobb gazdaságát - írta internetes oldalán egy hétfőn megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

  Cégbejegyzési adatok szerint több mint 460 ezer kínai vállalat szűnt meg az év első három hónapjában. Az összesítés magában foglalja azokat a vállalatokat, amelyeknek bevonták a működési engedélyét, valamint azokat is, amelyek maguktól szüntették be a tevékenységüket. Az export szektorban 26 ezer vállalat szűnt meg.

  Ugyanebben az időszakban jelentősen lelassult az új cégalapítások üteme: mintegy 3,2 millió új céget jegyeztek be januártól márciusig, ami 29 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben. A legtöbb új vállalkozást Kína hagyományos gazdasági központjaiban - köztük a dél-kínai Kuangtung tartományban - alapították, csaknem felük áruforgalommal vagy kiskereskedelemmel foglalkozik.

  A kínai központi vezetés ugyan kitart amellett, hogy el kívánja érni az idei évre kitűzött gazdasági célokat, de elemzők attól tartanak, hogy az első negyedévben a kínai gazdaság visszaeséssel zárhat. Ez első alkalommal fordulna elő 1976 óta. Emiatt közgazdászok vitatkoznak azon, hogy volna-e értelme célt kitűznie Kínának 2020-as bruttó hazai terméket (GDP) illetően.

  Ma Csün, a kínai jegybank monetáris politikáért felelős bizottságának szakértője szerint Pekingnek a járvány okozta bizonytalanság tükrében le kellene tennie a cél megjelöléséről. Ma úgy vélekedett: még a 4 és 5 százalék közötti GDP növekedés is nehezen lenne teljesíthető, miközben a járvány az Egyesült Államokban és Európában tombol.

  Jü Jung-ting, a Kínai Tudományos Akadémia közgazdásza ezzel szemben a gazdasági növekedés szükséges feltételének tartja a cél meghatározását, bár hozzáteszi: annak realisztikusnak kell lennie - írta a SCMP a Caixin kínai pénzügyi hírportálra hivatkozva.

  A Világbank március végén a korábbi 6,1 százalékról 2,3 százalékra csökkentette előrejelzését az idei kínai gazdasági növekedést illetően.

  A célszámokat a kínai vezetés az eredetileg március elejére tervezett, éves parlamenti ülésen határozta volna meg, ám a járványra való tekintettel az ülést elnapolták, és máig sem tűztek ki újabb időpontot a megtartására.

 • Orbán bejelentette a gazdaságvédelmi akcióterv következő ütemét

  április 06.hétfő 12:26

  A kormány gazdasági akciótervet dolgozott ki, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a vírus elpusztít. Ez az akcióterv második szakaszának kezdete, amely a GDP 18-22 százalékát csoportosítja át – mondta a miniszterelnök.

  A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik, és 5 programot hirdetnek. Ezek a következők:

  1. munkahelymegőrzés: átvállalják a munkavállalók fizetésének egy részét a munkáltatóktól

  2. munkahelyteremtés

  3. kiemelt ágazatok: turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, közlekedés, film és kreatívipar

  4. kedvezményes hitelek magyar vállalkozásoknak

  5. család- és nyugdíjasvédelem, amelynek keretében visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

 • Négy idős embert vittek kórházba egy budapesti idősek otthonából

  április 06.hétfő 12:19

  "Négy idős embert vittek kórházba egy VI. kerületi idősek otthonából koronavírus gyanúja miatt" - írja a Főpolgármesteri Hivatal szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

  "A hétvégén négy gondozott kórházba került a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona VI. kerületi, Rózsa utcai telephelyéről, koronavírus gyanújával. A négy idős közül 2 esetben pozitív eredménye lett a – kórházban elvégzett – koronavírus tesztnek, egyikük közben életét vesztette, 2 esetben még várnak a tesztek eredményeire. Az intézményt járványügyi megfigyelés alá helyezte a VI. kerületi tisztifőorvos. A határozat 2020 április 5-én kelt, a megfigyelés ideje április 4-től az intézkedés feloldásáig tart. A lakók a járványügyi megfigyelés időtartama alatt a szobáikat nem hagyhatják el." - írja közleményben Főpolgármesteri Hivatal.

 • DK: Haladéktalanul kezdjék meg minden egészségügyi dolgozó tesztelését

  április 06.hétfő 11:51

  "Haladéktalanul kezdjék meg minden egészségügyi dolgozó tesztelését!" - írja közleményben a DK.

  Mint írják:

  "A koronavírus-járvány egyre erősebben terjed már Magyarországon is, mára újabb négy fertőzött hunyt el a betegség miatt. A frontvonalban dolgozó egészségügyisek, orvosok, nővérek azonban sokáig nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, így napról napra több közöttük is a vírusos.

  A Demokratikus Koalíció ezért sürgeti kormányt, hogy haladéktalanul kezdjék meg minden egészségügyi dolgozó tesztelését! Az emberi élet nem játék, a nővérek, orvosok, ápolók, minden egészségügyi dolgozó fokozott veszélynek van kitéve, nap mint nap beteg emberek között, gyakran a kimerültség határán dolgoznak. Kötelességünk vigyázni rájuk is, ehhez pedig többek között szükség van a tesztelésre, mert ezzel nem csupán őket védenénk meg."

 • Orvosnak áll az ír miniszterelnök

  április 06.hétfő 11:04

  Leo Varadkar hét évig praktizált orvosként, mielőtt politikus lett.

  Írország miniszterelnöke nem csak politikai és gazdasági intézkedésekkel veszi fel a harcot a koronavírus ellen, hanem a saját orvosi tapasztalatával is. Leo Varadkar a járvány idejére visszatér az eredeti szakmájához, és orvosként fog dolgozni hetente egyszer, hogy ezzel is segítsen a leterhelt egészségügynek és a betegeknek.

  Varadkar hét évig volt orvos, mielőtt 2013-ban politikusnak állt. Most telefonos vizsgálatokban fog részt venni, a betegekkel a tüneteikről egyeztet, mielőtt kórházba vinnék őket. A miniszterelnök szóvivője szerint Varadkar családjában és a barátai között is vannak egészségügyi dolgozók, ő maga pedig ki akarta venni a részét a járvány elleni harcból – még ha csak ennyivel is. Varadka apja orvos, az anyja ápoló volt, a partnere pedig kardiológus.

  Az ír egészségügyi miniszter még márciusban elkezdte visszahívni az egykori egészségügyi dolgozókat, mintegy hetvenezren jelentkeztek is.

 • Bálint gazda és barátai drámai felhívása: „Karolj fel egy szegény családot!”

  április 06.hétfő 10:55
  Bálint gazda és barátai drámai felhívása: „Karolj fel egy szegény családot!” 

  A felhívás szerint mindannyian részesei, elszenvedői vagyunk a világjárványnak és következményeinek, a nehézségeket és a bajt csak együtt tudjuk leküzdeni. A felhívás szerint az az igazi embertárs, aki személyesen segít egy másik emberen, aki valamiben hiányt szenved.

  Az aláírók arra kérnek mindenkit, hogy keressen valakit, aki most különösen bajban van, akár egy magányos embert, akár bajba jutott családot, és ez ügyben kérjen tanácsot egyházi és más karitatív szervezetektől vagy családsegítő szolgálatoktól.

  A felhívás aláírói tisztában vannak azzal, hogy eddig is sokan tartották fontosnak a jótékonykodást, de kiemelik: még nagyobb dolog, ha ezt elkötelezetten, személyesen tesszük, egymás szemébe nézve, egy-egy jó szó kíséretében.

  A teljes felhívást itt tekinthetik meg:

 • 954-gyel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma Oroszországban

  április 06.hétfő 10:45

  Oroszországban 954-gyel nőtt egy nap alatt, és elérte a 6243-at a koronavírus-fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

  A halottak száma 47 (az elmúlt nap alatt hárman hunytak el), a meggyógyult pácienseké pedig összesen 406 a hétfői adatok szerint. A fővárosban 4484, Moszkva megyében 82, Szentpéterváron pedig 35 fertőzött embert ápolnak. A Covid-19-fertőzést a 85 orosz régióból 80-ban észlelték.

  Három szibériai régióban, Irkutszk, Tomszk és Krasznojarszk megyében elrendelték a Moszkvából és Szentpétervárról érkezett utasok kéthetes otthoni karanténját.

  A Vlagyimir megyei Generium cég hétfőn közölte, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelettől (Roszpotrebnadzor) alkalmazási engedélyt kapott koronavírus-gyorstesztje, amely 40 perc alatt 94 százalékos pontossággal állapítja meg a fertőzöttséget.  

  Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az orosz gazdaság lassan és szakaszosan fog helyreállni. Meglátása szerint ennek sebessége nagyban függ a most elfogadott belső intézkedésektől és a külső konjunktúrától is.

  Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint Oroszország felkészült "az új realitásra", amelynek kezeléséhez a márciusi adatok szerint 551,2 milliárd dollárnyi deviza- és aranytartaléka van.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink