Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-25 15:56:00

Újabb 11 halálos áldozata van a járványnak, 210-zel nőtt a fertőzöttek száma

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte átlépte az 1,5 milliót, a halálos áldozatok száma 95 ezer felett van, viszont több mint 355 ezren meggyógyultak. A járvány 184 országot ért el. Magyarországon 1190 fertőzöttről tudni, de már van 112 gyógyult magyar beteg is, több mint 16 ezren vannak hatósági házi karanténban. 77-en vesztették életüket itthon a vírusban. Folyamatosan frissülő hírfolyam.

 • A Times Square-ről üzennek

  április 10.péntek 10:56

  A Times Squaren, a legendás szilveszteri gömb alatt üzennek az egészségügyben dolgozóknak: "Mindazoknak, akik az életünkért küzdenek, köszönjük."

  fotó: reutersFotó: Reuters

   

 • Nem nyugszik a helyzet a Nyugat-Balkánon

  április 10.péntek 10:43

  Kijárási tilalommal törekednek a nyugat-balkáni országok arra, hogy lassítsák a koronavírus-járvány terjedését, közben pedig már a járvány utáni időszak gazdaságélénkítő lépéseiről gondolkodnak. Szerbiában egy nap alatt 2666-ról 2867-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A szerb kormány legújabb intézkedése, a teljes hétvégi kijárási tilalom nagy felháborodást keltett az országban. A rendelet szerint péntek 17 óra és hétfő reggel 5 óra között tilos az utcára lépni. A döntés azok körében is méltatlankodást keltett, akik a hétvégén ünnepelik a húsvétot, de a szerb ortodox hívők sem örültek neki, hiszen ők ugyan csak a jövő hét végén ünnepelnének, a szép tavaszi időt azonban kirándulásra használnák.  

  A vajdasági magyarok felháborodására reagált Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és parlamenti frakcióvezetője . Mint mondta, a döntés népszerűtlen, ám elkerülhetetlen volt. A Magyar Szó című újvidéki napilapban azt is kifejtette, hogy ugyan most nem lehet a megszokott módon ünnepelni, de "fontos tiszteletben tartani a rendelkezést, hogy ne növekedjen robbanásszerűen a fertőzöttek száma, és ne hunyjanak el még többen a betegség következtében". "Biztos vagyok abban, hogy az előttünk álló hétvégéken is szükség lesz erre az intézkedésre, vagyis a kormánynak nem az volt a célja, hogy ellehetetlenítse az ünneplést azok számára, akik most ünneplik a húsvétot. Mindannyiunk biztonságának, gyermekeink, szüleink és nagyszüleink egészségének a megőrzése teszi szükségessé ennek a népszerűtlen intézkedésnek a foganatosítását" - húzta alá.

  Az 1,8 milliós Koszovóban kis mértékben nő csak az igazolt fertőzöttek száma, ezért a kormány nem is akar újabb szigorításokat bevezetni. Az országban az utóbbi 24 órában hárommal, 224-ről 227-re növekedett a regisztrált fertőzöttek száma. Oroszország három repülőgépnyi egészségügyi felszerelést, valamint orvosokat küldött Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak segítségként a járvány elleni küzdelemben.

  Bosznia-Hercegovinában péntekre 806-ról 859-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és  35-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A boszniai belügyminisztérium közlése szerint az intézkedések foganatosítása közben több rendőr is megfertőződött, egyelőre azonban egyikük állapota sem súlyos.

  A montenegrói kormány gazdasági mentőcsomagot állított össze, amelyről pénteken kezd egyeztetést a parlamenti pártokkal és a gazdasági szereplőkkel. A tervek szerint támogatnák azokat a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek felfüggesztették, vagy jelentős mértékben csökkentették tevékenységüket az új típusú koronavírus-járvány miatt, valamint létrehoznának egy alapot a foglalkoztatás növelésére, új munkahelyek teremtésére a járvány után. Az Adria-parti államban 252 igazolt fertőzött van, néggyel több, mint egy nappal korábban.

  Észak-Macedóniában péntekre 617-ről 663-ra növekedett az igazolt fertőzöttek száma. Venko Filipcse egészségügyi miniszter továbbra is úgy gondolja, hogy a járvány végére kétezer fertőzött lesz a kétmilliós országban. Csütörtök esti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az új típusú koronavírus-járvány lecsengését követően, illetve a következő hónapokban csak nagyon lassan, fokozatosan lehet enyhíteni az elővigyázatossági intézkedéseken, az élet csak sokára térhet vissza a normál kerékvágásba.

 • Orbán a Türk Tanács csúcsértekezletén vett részt

  április 10.péntek 10:38

  Videokonferenciát tartottak pénteken a Türk Tanács tagállamainak vezetői, köztük a megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök; a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezés - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A csúcstalálkozón az államok vezetői - köztük Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ilham Alijev azeri elnök - tapasztalatot cseréltek a fertőzés ellen nemzeti szinten megtett intézkedéseikről, és döntöttek a kereskedelmi kapcsolatok és a szállítás folyamatosságának biztosításáról. Áttekintették az együttműködés lehetőségét az egészségügyi ágazatban, és abban is megegyeztek, hogy kölcsönösen segítséget nyújtanak a tagállamok területén ragadt állampolgáraik számára.

  fotó: mtiFotó: MTI

  Orbán Viktor a tanácskozáson elmondta: a közös kulturális örökségből adódóan a magyarok testvérként tekintenek a türk népekre. Kifejezte Magyarország köszönetét az üzbég és azeri partnerektől kapott adományokért. Üzbegisztán 150 ezer egészségügyi maszkot adományozott, Azerbajdzsán pedig 10 ezret. A kormányfő hozzátette: Kazahsztánt is köszönet illeti, amiért lehetővé tette, hogy a Kínából hazatérő, a magyar kormány által megrendelt orvosi eszközöket szállító repülőgépek feltankoljanak a főváros repülőterén.

  Törökország pedig az exportkorlátozások ellenére engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil, valamint kézfertőtlenítő gél Magyarországra szállítását. Ahogy a magyar mondás tartja: bajban ismerszik meg igazán a jóbarát - fogalmazott Orbán Viktor. A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban.

 • Lezárták az óbudai Hajógyári-szigetet is

  április 10.péntek 10:14

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Kötelezően tesztelik a cseh idősotthonokat

  április 10.péntek 09:52

  Péntektől kéthetente kötelezően új koronavírus-teszteknek kell alávetnie magát az idősotthonok és más hasonló intézmények összes alkalmazottjának Csehországban. Az intézetek összes lakójának tesztelését a tárca nem tervezi. A cseh egészségügyi minisztérium péntektől érvénybe lépett rendelete alapján az intézetek vezetőinek nyilvántartást kell vezetniük a tesztek eredményéről, és az esetleg megfertőződött alkalmazottaknak azonnal karanténba kell vonulniuk. A szükséges gyorsteszteket a régiók biztosítják. "A rendkívüli intézkedés célja, hogy a legveszélyeztetettebbek védelme mindenütt biztosítva legyen" - indokolta a rendelet kiadását Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

  Csehországban mintegy 2000 idősotthon és más hasonló intézet van. "A 60 éven felüliek aránya a betegek között 24 százalék, a 75 évnél idősebbeké 7 százalék, és nem tapasztalunk lényegesen emelkedő tendenciákat" - mutatott rá a héten Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója. Csehországban péntek reggel 5589 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 277-tel több, mint szerdán. A csütörtöki növekedés mérsékelten meghaladja a múlt heti 253-as átlagot. A Covid-19 betegségben eddig 113 személy halt meg, míg a gyógyultak száma 309-re emelkedett. A halálesetek száma csütörtökön kilenccel, a gyógyultaké pedig 70-nel emelkedett. Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 114 854 tesztet végeztek. A napi tesztelések száma már meghaladja a nyolcezret. A cseh hatóságok célja a napi legalább tízezer teszt.

 • Így zárják le a Margitszigetet

  április 10.péntek 09:11

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Májusra lehet változás az amerikai gazdaságban

  április 10.péntek 08:50

  Májusra jósolta az amerikai gazdaság újraindítását Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a CNBC televíziónak adott csütörtöki interjújában. A tárcavezető úgy fogalmazott: abban a pillanatban, amikor Donald Trump amerikai elnök úgy ítéli meg, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormányzat készen áll elősegíteni a vállalatok és a dolgozók újbóli munkába állását. A műsorvezető felvetésére, hogy ez vajon már májusban megtörténhet-e, a miniszter egyetértő választ adott. Larry Kudlow, a Fehér Ház országos gazdasági bizottságának igazgatója csütörtökön újságíróknak arról beszélt: Trump elnök nem rejti véka alá, hogy a gazdaság lehető legrövidebb időn belül történő újraindítását szorgalmazza. "Naponta egyeztet erről a tanácsadóival" - mondta Kudlow. A gazdasági tanácsadó úgy fogalmazott: "reménykedjünk, hogy a gazdaság négy-nyolc hét múlva beindulhat".

  Szerda esti, szokásos napi sajtókonferenciáján Trump azt hangoztatta, hogy nem szívesen jósol konkrét időpontokat a gazdasági újrakezdéshez, mert attól tart, nehogy ez túl korán történjék meg, fellobbantva a járvány újabb hullámát. Úgy fogalmazott: a gazdaság sokak által már várt újraindítása "szakaszonként történhet meg", vagyis először azokon a vidékeken, amelyeket kevésbé sújtott a járvány.

  Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, aki egyúttal a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagja is, csütörtökön a CBS televízióban optimistán nyilatkozott. Kifejtette, hogy szerinte az amerikaiak jó része a nyáron már elutazhat vakációzni. Azt hangoztatta, hogy bár jelenleg a kijárási korlátozásokat fenn kell tartani, nyárra ezeken már bőven lehet lazítani. Optimistán nyilatkozott Fauci az NBC televízióban is. Azt mondta: "nemsokára" elérhetőek lesznek az új típusú koronavírus okozta betegség antitestkezeléséhez szükséges szerek. Megismételte, hogy "néhány reménysugár" már látszik, szerinte éppen New Yorkban, ahol stabilizálódott az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. "A járványgörbe laposodni kezd" - fogalmazott a New York államban tapasztalható helyzetről.

  New York államban - amely a járvány amerikai epicentrumainak egyike - több mint 150 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és 7 ezer feletti a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma. A Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök délutáni adatai szerint az Egyesült Államok egészében több mint 454 ezer a regisztrált fertőzöttek és 16 ezernél magasabb a járványban elhunytak száma. Három nagyváros első embere különös aggodalommal nyilatkozott csütörtökön. Jack Young, Baltimore polgármestere, Muriel Bowser, a szövetségi főváros, Washington DC vezetője és Jim Kenney, Philadelphia első embere közölte: a járvány új epicentrumai várhatóan ezeken a településeken alakulnak ki.

 • 500 milliárd eurós mentőcsomag

  április 10.péntek 08:38

  Jelentős, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére csütörtök késő este. Charles Michel, az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben azt írta, hogy a megállapodás, amely a szolidaritás szellemében jött létre, talaja lesz Európa felépülésének. "Az 500 milliárd eurós mentőcsomag a munkavállalókat és vállalatokat fogja támogatni, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is" - hangsúlyozta. Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozásáról kiadott hivatalos nyilatkozat szerint a gazdaságösztönző mentőterv három pillérre épül majd: az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig terjedő megelőző hitelkeretére, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok likviditásának támogatását szolgálja.

  Az eurócsoport egy további egyfajta "helyreállítási alap" elfogadását is javasolni fogja, a recesszió utáni fellendülés elősegítésére, de ennek finanszírozása egyelőre viták tárgyát képezi. Hollandia és Németország továbbra sem támogatja azt az elképzelést, hogy a válságkezelés költségeinek fedezésére az uniós tagállamok közösen bocsássanak ki állampapírt, úgynevezett koronakötvényeket, mivel véleményük szerint Olaszország, Spanyolország és Franciaország "nem megbízható" a költségvetési fegyelem terén. "Ellene vagyunk és leszünk mindig is az eurókötvényeknek. Úgy hisszük, ez nem segít sem az EU-n, sem Hollandián" - hangsúlyozta Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter Twitter-üzenetben. Mario Centeno, az eurócsoport elnöke ugyanakkor türelemre intett a koronakötvényekkel kapcsolatban. "Nem szűkíthetjük le a vitát csak erre, de még ne vonjunk le ezzel kapcsolatban végső következtetéseket" - nyilatkozta.

 • Lezárták Málta kikötőit

  április 10.péntek 08:24

  A koronavírus-járvány miatt Málta nem fogad kikötőiben menedékkérőkkel érkező hajókat - közölte a vallettai kormány csütörtökön. "A máltai partok többé nincsenek abban a helyzetben, hogy biztonságos menedéket nyújtsanak a partra szálló migránsoknak" - áll a közleményben. "Emellett nem tudjuk biztosítani a hajókon tartózkodó illegális bevándorlók megsegítéséhez szükséges eszközöket" - tette hozzá közleményében a máltai kabinet, amely szerint minden helyi erőforrást a Covid-19 járvány megfékezésére fordítanak, s a menedékkérők partra szállása csak hátráltatná ezeket az erőfeszítéseket. "Ezeknek az embereknek a felelőssége és egyben érdeke, hogy ne veszélyeztessék magukat a kockázatos úton egy olyan ország felé, amely nem képes biztos menedéket nyújtani nekik" - hangsúlyozta a máltai vezetés. Valletta közölte azt is, hogy a döntésről tájékoztatják az Európai Bizottságot.

  Málta egy nappal azt követően határozott kikötőinek lezárásáról, hogy Olaszország hasonló lépésre szánta el magát. Ennek ellenére továbbra is indulnak Európába tartó, menedékkérőkkel teli hajók az észak-afrikai partokról. A máltai haditengerészet csütörtökön is feltartóztatott egy ilyen bárkát. A fedélzeten lévőket Máltára szállították, ahol kötelező karanténba kerültek. Máltán eddig 337 koronavírus-fertőzöttet és 2 halálesetet jelentettek. Közben továbbra is kikötési engedélyre vár a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) által üzemeltett Alan Kurdi hajó 150 migránssal a fedélzetén, akiket hétfőn vett fel. Az Alan Kurdi jelenleg az egyetlen magánkézben lévő hajó, amely Líbia partjainál járőröz.

  védőfelszerelésbe öltözött rendőrök fogadják a hajón érkezetteket - még utoljára /fotó: reuters/Védőfelszerelésbe öltözött rendőrök fogadják a hajón érkezetteket - még utoljára /Fotó: Reuters/

 • Berobbant a járvány egy chicagói börtönben

  április 10.péntek 07:56

  Mintegy 450 fogoly és börtönőr koronavírus-fertőzöttségét állapították meg Chicago legnagyobb börtönében - közölte csütörtökön a megyei büntetés-végrehajtási hatóság, a világjárványt okozó Covid-19 betegség egyik legnagyobb egyesült államokbeli gócáról adva számot. A közép-nyugati metropoliszt, Chicagót is magába foglaló Cook megye börtöne a legutóbbi azok közül a járványgócok közül, amelyek az Egyesült Államok számos nagyvárosi börtönében keletkeztek, ahol a foglyok gyakran egymással szűken összezárva élnek.

  A chicagói helyzet a hét elején került az országos figyelem középpontjába, miután a foglyok saját készítésű jelekkel kértek segítséget celláik utcára néző ablakaiból. A Cook megyei serif (rendőrfőnök) hivatala csütörtökön nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy tisztségviselőik "és a megye egészségügyi szakemberei minden erejükkel, éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy felvegyék a harcot a koronavírus okozta példátlan világjárvánnyal".

  A hatóságok egyebek közt azon dolgoznak, hogy megnyissanak egy 500 férőhelyes külső karanténlétesítményt a börtön foglyai számára, a lehető legtöbb foglyot kétszemélyesből egyéni cellába helyezzék át, és létrehozzanak egy vírustesztelésre alkalmas helyiséget a büntetés-végrehajtási intézetben. Jelenleg már a "frontvonalban" dolgozó börtönőröknél minden műszakkezdéskor lázat mérnek, és védőfelszereléssel látták el őket azokra a helyzetekre, amikor közvetlenül együtt kell lenniük a foglyokkal - fűzte hozzá közleményében a megyei serif hivatala. Az Egyesült Államokban a csütörtök esti adatok szerint 468 703-an fertőződtek meg a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírussal, és 16 679-en hunytak el a betegség következtében, a legtöbb szövetségi államban már bevezetett kijárási korlátozások ellenére.

  ez az a börtön, ahol mintegy 450 fogoly és börtönőr koronavírus-fertőzöttségét állapították meg /fotó: reuters/Ez az a börtön, ahol mintegy 450 fogoly és börtönőr koronavírus-fertőzöttségét állapították meg /Fotó: Reuters/

 • Orbán: Még nem látom a fényt az alagút végén

  április 10.péntek 07:53

  A miniszterelnök ma is kórházakat fog látogatni – jelentette be a Kossut Rádióban, ahol úgy fogalmazott: az ellenzék még egy idősotthon fenntartásával sem tud megbirkózni.

  Orbán Viktor péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak, ahol elmondta, haladunk a tömeges fertőzés irányába, és azért vártak a kijárási korlátozás meghosszabbításának bejelentésével, mert elképzelhető volt a szigorítás. Hozzátette: jobb lett volna pénteken bejelenteni, de a húsvét miatt nem várhatott.

  Azzal kapcsolatban, hogy miért nem hoztak szigorúbb döntést elmondta: bár látja, mi folyik a Pesti úti idősotthonnál, vidéken egészen más a helyzet. Hozzátette: a legerősebb fegyverünk a fegyelem, ami működik, ha tudunk távolságot tartani. Arról is beszélt, hogy egyelőre nem látja a fényt az alagút végén, de Ausztriára „laboratóriumként” tekint, és figyelik az ottani döntéseket.

  Részletek itt.

 • Átlépte a másfél milliót a fertőzöttek száma

  április 10.péntek 07:25

  Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre több mint 117 ezerrel, 1 601 984-re nőtt a világon. A Covid-19 nevű betegségben 95 731-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 355 066 - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A csütörtök reggeli adatsorban 1 484 811 fertőzött, 88 538 halott és 329 876 gyógyult szerepelt. A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

 • 1190 fertőzött van Magyarországon

  április 10.péntek 07:02

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1190 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős, krónikus beteg. Ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma - írja a koronavirus.gov.hu. 112 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. A Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van és 7 elhunyt. A fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz a több mint ötszáz fős idősotthonban, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak.

   

 • A 65 év felettiek piacra járását is szigoríthatják

  április 10.péntek 06:16

  Éjszaka megjelent a kormányrendelet a kijárási korlátozásról: saját hatáskörben szigoríthatják a polgármesterek a piacok nyitvatartását, és a 65 év felettiek piacra járását is. Nagypéntektől húsvét hétfőig pedig a kijárási korlátozást is szigoríthatják a saját településükön.

  Éjszaka, még éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által aláirt kormányrendelet a kijárási korlátozás meghosszabbításáról meghatározatlan időre, amit az Operatív Törzs jelentésének a figyelembe vételével hetente felülvizsgálnak.

  Piacok, 65 év felettiek - önkormányzati hatáskör

  Minden rendelkezést az eddigiek szerint kell alkalmazni. Viszont azt külön pontban kimondja a rendelet, hogy a településen, illetve a fővárosi kerületben működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési – Budapest Főváros esetében a kerületi – önkormányzat a Rendeletben foglaltaktól eltérően rendelkezhet.


  “A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják”.

  Bővebben itt olvashat.

 • Tombol a koronavírus az idősotthonokban

  április 10.péntek 06:03

  Minden önkormányzat igyekszik elejét venni annak, hogy az általa fenntartott szociális intézményekbe bekerüljön a koronavírus-fertőzés, a fővárosi önkormányzat mindent megtett azért, hogy az általa fenntartott intézményeket megvédje a fertőzéstől. Erről Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

  Az operatív törzs intézkedései az intézményekkel kapcsolatban – mint a látogatási és kijárási tilalom – helyesek voltak, tette hozzá Köves Ferenc. Ám hozzátette: az intézmények dolgozói nem rendőrök, nem tudják erővel megakadályozni, ha valaki a tilalom ellenére el akarja hagyni az intézmény területét. Részletek itt.

   

   

 • 150-en koronavírusosak a Pesti úti idősotthonban

  április 10.péntek 06:00

  Az idősotthonban több mint ötszázan élnek, az M1 csütörtök esti Facebook-posztja szerint eddig csaknem 150-en fertőződtek meg koronavírussal, és 5-en életüket vesztették. Részletek itt.

 • Lezárják többek között a Margitszigetet

  április 10.péntek 05:55

  A főpolgármester elrendelte péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását. A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg, a főpolgármester elrendelte péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását. Részletek itt.

  Tervezik-e Budapesten a kijárási tilalmat?

   

 • Üresek a szállodák a hosszú hétvégén

  április 10.péntek 05:40

  Minden bezárt, nem csak a hotelek: az éttermek és a fürdők is. A járvány miatt az utcán is alig lehet látni embereket Hévízen vagy éppen Hajdúszoboszlón. A szállodák munkatársai azt mondják: korábban el sem tudták képzelni, hogy ez megtörténhet.

  Üresek a szállodák az országban

   

 • Franciaországban 12 ezer fölött a halottak száma

  április 09.csütörtök 21:48

  Franciaországban több mint 12 ezerre emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma, az áldozatok több mint harmada az idősotthonokban vesztette életét - közölte csütörtök esti sajtótájékoztatóján a francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Jérome Salomon ugyanakkor kiemelte, hogy a járvány kezdete óta az elmúlt 24 órában először csökkent az intenzív osztályon ápoltak szám: a 7066 beteg 82-vel kevesebb, mint az előző nap.

  A kórházban elhunytak száma szerda óta 424-gyel 8044-ra emelkedett, ami valamivel alacsonyabb, mint az előző nap, az idősotthonokban március 1. óta viszont 4166 áldozatot szedett a járvány, így Franciaországban eddig 12 210-en haltak meg a fertőzésben.

  A regisztrált betegek száma az előző napi 82 048-ről 86 334-re nőtt. Kórházban 30 767 fertőzöttet ápoltak, ami 392-vel több, mint szerdán, de 1952-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 23 206-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

 • Kikerült az intenzívről Boris Johnson

  április 09.csütörtök 20:56

  Tovább javult a koronavírus okozta betegség miatt kórházban kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök állapota. Csütörtök este kikerült az intenzív osztályról Boris Johnson brit miniszterelnök, azonban továbbra is kórházban kezelik.

  Az 55 éves Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, miután megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, és betegségének egyes tünetei tíz nap elkülönítés után sem múltak.

 • Törökországban ismét 4000-nél többel nőtt az igazolt fertőzöttek száma

  április 09.csütörtök 20:28

  Törökországban csütörtökön második napja 4000 feletti értékkel, 4056-tal nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így átlépve a 40 ezret, 42 282-re emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter által megosztott adatokból.

  Fahrettin Koca a Twitter-fiókján arról ugyancsak tájékoztatott, hogy a fertőzés okozta napi halálesetek száma szerda után most is rekordmértékben nőtt, 96-tal összesen 908-ra emelkedett. A napi elhalálozások száma április első hetében 63 és 79 között mozogva  még viszonylagos stabilitást mutatott,  mostanra viszont jelentősen emelkedett.  

 • Szarvason nem lesz extra szigorítás húsvétra

  április 09.csütörtök 19:39
  Nem szigorít Babák Mihály, Szarvas polgármestere húsvétra a kijárási korlátozáson. Orbán Viktor bejelentését a kijárási korlátozás meghosszabbításáról értelmesnek és okosnak nevezte. 

  „Se hadseregem, se rendőrségem”, semmilyen extra jogosítvánnyal, szigorítással nem élek húsvétkor. A megyei rendőrfőkapitány pedig megígérte, hogy biztosítják húsvétkor a közterületeken a fokozott ellenőrzést – nyilatkozta az atv.hu-nak Babák Mihály szarvasi polgármester, aki a napokban az oda áramló víkendezők miatt aggódott.

 • Viszik a betegeket a Pesti úti otthonból

  április 09.csütörtök 19:05

 • Karácsony: elképzelhető a szigorítás Budapesten, de a hermetikus lezárás nem alternatíva

  április 09.csütörtök 18:58

  Karácsony Gergely főpolgármester magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét.

  A városvezető csütörtökön a Facebook-oldalán közölte ezt a kijárási korlátozás meghosszabbítására reagálva. Hozzátette: ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozza.

  Karácsony Gergely kiemelte: fontos a korlátozások betartása. "Én bízom a budapestiekben. Tudom, hogy tisztában vannak a téttel" - fogalmazott, megjegyezve: Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva.

 • Egy 107 éves holland nő lehet a legidősebb gyógyult

  április 09.csütörtök 18:17

  Egy 107 éves holland nőnek is sikerült legyőznie a koronavírust, feltehetőleg ő a legidősebb páciens, aki kigyógyult a Covid-19-betegségből.

  A délnyugat-hollandiai Goeree-Overflakkee sziget egyik idősotthonában élő Cornelia Ras március 17-én esett ágynak, egy nappal a 107. születésnapja után, előzőleg az intézmény több másik lakójával együtt részt vett egy istentiszteleten.

  Rasszal a hét elején azt közölték az orvosai, hogy sikerült legyőznie a betegséget.

 • Karácsony: nem tudjuk, hogyan került a fertőzés a Pesti úti idősotthonba

  április 09.csütörtök 17:29

  Portálunk is beszámolt róla, hogy az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília bejelentette, hogy a Pesti úti Idősek Otthonában több mint 100-an koronavírussal fertőződtek és öten meghaltak. Az országos tisztifőorvos kiemelte a fenntartó fővárosi önkormányzat felelősségét is.

  „Nagyon aggódtunk azzal kapcsolatban, hogy a járvány megtalálja ezeket az intézményeket, ezért nagyon sokszor korábban kértük a kormányt, hogy legyenek szűrővizsgálatok, hogy minél előbb be tudjuk azonosítani ezeket a megbetegedéseket" – mondta az ATV Híradójának Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette, hogy a főváros nem várt a kormányra, maguk tették meg az első szűréseket.

  Gulyás Eszter kérdésére a főpolgármester elmondta: azt nem tudják, hogy került be a fertőzés az otthonba. Azt viszont leszögezte, hogy az intézmény semmilyen hibát nem követett el.

 • Határidő nélkül meghosszabbítják a kijárási korlátozást

  április 09.csütörtök 17:25

  Határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást, ezt hetente felülvizsgálják, a polgármesterek saját hatáskörben szigoríthatnak húshét hétfő éjfélig - ezt jelentette be Orbán Viktor.

  A miniszterelnök azt kérte továbbá: fogadjuk el, hogy ez a Húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek az eddigi Húsvétjaink voltak. Azt kéri az állampolgároktól, kerüljék a csoportosulást, és vigyázzanak az idősekre. Vigyázzunk egymásra! – zárta szavait a miniszterelnök.

 • Újabb hírek érkeztek Boris Johnson állapotáról

  április 09.csütörtök 16:35

  A Downing Street szóvivőjének rövid nyilatkozata szerint Johnson jól töltötte az éjszakát, állapota az intenzív kezelés hatására folyamatosan javul.

  Az intenzív kezelés kezdete óta elhangzott hivatalos tájékoztatások rendre hangsúlyozták, hogy Johnson a rutinszerűen adott oxigénen kívül nem szorul semmiféle légzéssegítő eljárásra, így lélegeztetőgépre sem, és nincs tüdőgyulladása.

  Az azonban a Downing Street szerda esti tájékoztatóján hangzott el először, hogy a miniszterelnök állapota javulásnak indult.

 • Vége a hazai kéziszezonnak, nem hirdetnek bajnokot

  április 09.csütörtök 16:30

  A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat.

  Az egyhangúlag meghozott döntés része, hogy a helyezéseket nem osztják ki és nem lesznek kiesők, illetve feljutók. A nemzetközi kupákban azok a csapatok indulhatnak, amelyek a 2018/19-es idény alapján jogosultak voltak.

 • Fontos bejelentést tesz Orbán Viktor

  április 09.csütörtök 15:46

  Ma kiderül, hogy szigorítják-e a kijárási szabályokat. Kovács Zoltán újabb Facebook posztban erősíti meg: a miniszterelnök délután bejelenti a vírus elleni védekezés további lépéseit. “Az utóbbi napokban fellazult a kijárási korlátozás betartásával kapcsolatos rend” - írja az államtitkár.

 • Legjobb esetben már ősszel elkészülhet a védőoltás

  április 09.csütörtök 15:02

  Júniusban kezdhetik el tesztelni embereken az új tipusú koronavírus ellen Németországban kifejlesztett védőoltást a feladaton dolgozó biotechnológiai cég csütörtökön ismertetett tervei szerint.

  Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.

  A társaság korábban ismertetett tervei szerint a legjobb esetben már ősszel elkészülhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás.

 • Már a kormány is súlyos recesszióval számol

  április 09.csütörtök 14:31

  A kormány 3 százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2020-ban – árulta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjúban, amit a Portfolio szemlézett.

  Varga Mihály elmondta: a kormány kész igénybe venni az Európai Unió koronavírus elleni alapját, ha további gazdaságösztönzésre lenne szükség. Emellett a kormány akár a múlt héten bejelentett 2,7%-os GDP-arányos deficitcélt is túllépheti, ha nem lesznek elegendők az eddigi intézkedések.

 • Áder János beszédet mond holnap

  április 09.csütörtök 14:25

  Húsvét előtt, holnap délelőtt beszédet mond Áder János a Sándor palotában.

  Az államfő újévi köszöntőt szokott mondani, de idén március 15-én is beszélt, azt mondta: a szabadság és a hűség adja március 15. erejét. Áder János kitért a koronavírus-járványra is, arra kért mindenkit, hogy otthonában emlékezzen.

  A holnapi nagypénteki beszédének minden bizonnyal hangsúlyos eleme lesz a járvány elleni közös védekezés.

 • Orbán Viktor virológusokkal egyeztetett

  április 09.csütörtök 13:54

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Magyar beszámoló Vuhanból

  április 09.csütörtök 13:31
  Gumikesztyű, maszk, és nejlon a lábra – csak így lehet kilépni a vesztegzár feloldása után is Vuhanban az utcára, aki ezt nem tartja be, börtönbüntetésre is számíthat.
  Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat Vuhanban

   

 • Az MSZP elégedetlen

  április 09.csütörtök 13:25

  A kormány állításával szemben nem érik el a GDP három százalékát sem a koronavírus-járvány miatt bejelentett gazdaságpolitikai intézkedések - mondta az MSZP elnökhelyettese csütörtökön. Szakács László a pártja Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón azt mondta, elégtelen a kormány gazdaságpolitikai csomagja, nem vonatkozik például a nyugdíjasokra és a munkanélküliekre sem. Az MSZP azt javasolja, hogy a nyugdíjprémium kifizetését most tavaszra hozza előre a kormány és biztosítson 6,5 százalékos nyugdíjemelést. A munkanélküli ellátás három helyett kilenc hónap legyen, az összege pedig ne legyen százezer forintnál kevesebb. A kormány a munkabér 80 százalékát fizesse ki közvetlenül a munkavállalóknak, ahogy ezt teszik a környező országok - sorolta.

  Ez az a mentőcsomag, amely segíteni tudná a magyar gazdaság talpon maradását - tette hozzá. Az ellenzéki képviselő elmondta, a kormány azt állítja, hogy a GDP 18-20 százalékát, 9200 milliárd forintot tesz ki történelmi léptékű gazdaságélénkítő csomagja. Az eddig ismertetett intézkedések alapján azonban csak 1300 milliárd forintot, a GDP 3 százalékát fordítják a gazdaság megsegítésére - közölte. Szakács László egyszerű szemfényvesztésnek nevezte a 13. havi nyugdíjat, hiszen csak jövő februárban kapnak egy heti nyugdíj-kiegészítést az idősek.

  A szocialista képviselő szerint a kormányzati állításokkal szemben a béreknek legfeljebb a 35 százalékát fizeti ki a kormány, bizonyos feltételek mellett, és ez egyetlen munkavállaló esetén sem haladja meg a 75 ezer forintot. Megjegyezte, Romániában a munkavállaló bérének 75, Ausztriában a 80-90, Szlovákiában a 80 százalékát fizeti ki a kormány.
      Hozzátette: csak egymillió munkavállaló lesz Magyarországon, akire vonatkozhat ez a bértámogatás.
      Szakács László arra kért mindenkit, hogy húsvét idején is tartsa be a járványügyi intézkedéseket.

 • Újabb számok a Benelux-országokból

  április 09.csütörtök 13:20

  Jelentősen, 1580-nal emelkedett a fertőzöttek száma, valamint 283-an haltak meg egy nap alatt Belgiumban a koronavírussal összefüggésben. Hollandiában újabb 1102 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ahol átlépve a húszezret, 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett már jelentés. Luxemburgban háromezer fölé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

  Belgiumban a csütörtöki adatok szerint 24 983-ra növekedett a fertőzöttek száma. Noha az 1580 új eset nem számít rekordnagyságúnak, a járványgörbe továbbra is meredek emelkedést mutat. Az elmúlt 24 órában újabb 283 ember halt meg a koronavírussal összefüggésben. Ez az adat szerdán 205, kedden pedig rekordnak számító 403 volt. A fertőzésben elhunytak száma Belgiumban 2523.

  Egymást követő második napon érkezett jelentés arról, hogy magasabb a gyógyultak száma a kórházba szállított fertőzöttekénél. Amíg a szerdai híradás szerint az egy nappal korábbihoz képest 150-nel többet, 487 embert szállítottak kórházba, addig a csütörtökön közzétett adatok szerint számuk 459-vol. A belga kórházak 9432 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5559-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek, 98-cal kevesebbet, mint tegnap. Az elmúlt 24 órában 483 ember hagyta el a kórházakat - eddig összesen 5164-en -, ezzel tovább csökkent a kórházi ápolásban részesülők száma március 15. óta, mikor az első fertőzött felgyógyult. A kórházban ápoltak közül 1285 embert részesítenek intenzív ellátásban, kilenccel többet, mint szerdán. Lélegeztetőgépet 992 embernél kell alkalmazni, 16-tal kevesebb esetben, mint előző nap.

  Belgium a tízedik helyen áll a világ országai között a regisztrált fertőzéseket illetően. A belga kormány arra szólította fel a lakosságot, hogy a hirtelen érkezett napos tavaszi időjárás ellenére "a nyár megmentése érdekében" maradjanak otthon a négynapos húsvéti hétvégén. Szabadlevegőn csak indokolt estben, bevásárlás és testmozgás végett tartózkodjanak a megfelelő távolság betartása mellett.

  Hollandiában, amíg az elmúlt napokban nyolcszáz és kilencszáz környékén mozgott az újonnan igazolt fertőzöttek száma, a járványgörbe csütörtökön újabb emelkedést mutatott. A koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt újabb 1102-vel emelkedett, ezzel 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett jelentés Hollandiából. A friss adatok szerint a kedden közölt 101, valamint a szerdán közzétett 234 halálesthez képest csütörtökre további 147 ember halt meg az országban, ezzel 2248-ra nőtt a járványban elhunytak száma. Az elmúlt egy hétben rögzített, 100 és 120 között mozgó napi adatokhoz képest a szerdán közölt elhalálozási szám kiugrónak, a csütörtöki adat pedig várakozáson felülinek számít - közölték. A betegségből ez idáig 272-en gyógyultak fel.

  Luxemburgban az új fertőzések száma továbbra is magas. Csütörtökre 64 új esettel háromezer fölé, 3034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A friss jelentés szerint 46-an haltak meg, ez két új halálesetet jelent 24 óra leforgása alatt. A hét elején közölt adatokhoz képest azonban megkettőződött, csütörtökre 500-ra emelkedett azok száma, akik gyógyultan távozhattak a kórházakból.

  A kormány továbbra is szájmaszkok viselésére és szükség esetén otthoni elkészítésére buzdítja az embereket. Mint közölték, nem elsősorban azért, hogy önmagukat védjék, hanem azért, hogy elkerüljék a vírus terjesztését különösen olyan helyeken, ahol nehéz a szükséges távolságot megtartani.

   

 • Javítani kell az építőipari vállalkozásokon is

  április 09.csütörtök 12:53

  Kormányzati intézkedésekre van szükség az építőipari vállalkozások finanszírozási helyzetének javítása érdekében, részben a határidőn túli számlafizetések, az árfolyamváltozások, részben pedig az új projektek lassulása miatt - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csütörtökön az MTI-vel. A szakszövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak és a Pénzügyminisztériumnak is eljuttatta a javaslatait, azért, hogy meglátásaikkal ki tudják egészíteni a kormány újabb gazdaságvédelmi programját.

  Az ÉVOSZ számításai szerint a márciusban kötött új szerződések volumene, a szokásos vagy várt volumennek csak mintegy 65 százalékát érhette el. Amennyiben az ágazat nem kap jelentős megrendeléseket állami, önkormányzati oldalról, akkor megrendelési állománya zuhanás szerűen csökkenhet. A kormány javaslatcsomagjában szerepel egy "előrehozott" beruházási csomag, közlekedési-, infrastrukturális és szállodai építési, rekonstrukciós feladatok finanszírozására, az ÉVOSZ most azt kéri a kormánytól, hogy ezt a csomagot minél előbb indítsa el, nevezze meg az egyes intézményeket, ahol a fejlesztések szükségesek és írják ki a közbeszerzési ajánlat kérést, hogy az építőipari cégek le tudjanak szerződni.

  Hozzátették, rohamosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete, ráadásul azt tapasztalják, hogy elsődlegesen az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál egyre több a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. Mindezek miatt az ÉVOSZ szerint fel kell gyorsítani a számlakifizetéseket, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a gyorsított számlakifizetések szükségességét a kormány is felismeri és beépíti azt legújabb gazdaságvédelmi programjába. Másrészt a finanszírozási, likviditási helyzet javítása érdekében az ÉVOSZ továbbra is javasolja, hogy az állami, önkormányzati valamint a támogatásban részesült megrendelők részére végzett munkáknál 50 százalékra emelkedjen a kifizethető előleg mértéke, a jelenlegi 25 százalékról.

  A forint-euró árfolyam alakulása miatt az import termékek beszerzésénél nő a vállalkozások előre nem látott költsége, ami azért jelent problémát, mert az árfolyam jelentős változásából adódó plusz költségek nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba. Ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél azt javasolja, hogy a 2020. március 31. előtt kötött támogatási és vállalkozási szerződéseknél az import termékek költségét a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el. Közölték, a járványhelyzet miatt több létesítménynek az átadása 2021-re fog áthúzódni, ezek azonban nem fognak megfelelni a jövőre életbe lépő szigorúbb energetikai előírásoknak. Ezért az ÉVOSZ szerint az ilyen típusú épületeknél lehetővé kellene tenni, hogy 2021-ben is még a 2020-ban érvényes épületenergetikai előírásokat fogadják el és ennek megfelelően állítsák ki a használatba vételi engedélyeket.

 • Turisztikai korlátozások országszerte

  április 09.csütörtök 12:16

  További korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az önkormányzatok országszerte, így a Balaton-parti városokban is. A Velencei-tó és a Dunakanyar települései is azt kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon. Balatonfüreden csütörtök délben, Visegrádon péntek reggel lépnek életbe új rendelkezések.

  Balatonfüreden csütörtök déltől vezetnek be korlátozásokat  - tájékoztatta Bóka István polgármester az MTI-t. Lezárják a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját. Nem lehet majd megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Lezárják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand a hosszú hétvégén nem látogatható. Erre az időszakra a város közterületeire fokozott rendőri jelenlétet kért az önkormányzat és minden közterület-felügyelő is szolgálatban lesz. Az intézkedések a tervek szerint kedd reggel 8 óráig lesznek érvényben.     

  Balatonalmádiban péntektől lezárják a Szent Erzsébet ligetet, az Óvári kilátót és környezetét, a főtéren található szökőkút előtti teret és parkolót, a Pannónia kulturális központ parkolóját, a strandok parkolóit, a játszótereket és a kültéri fitneszparkokat. Aki megszegi a szabályt, az 10 ezertől 200 ezer forintig terjedő bírságot fizet. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező - közölte Kepli Lajos polgármester.

  Keszthelyen kordonokkal lezárják a Balaton-partot, a rendőrség ellenőrzi, hogy megszegi-e valaki a lezárást - közölte a város polgármestere csütörtökön a közösségi oldalán. Nagy Bálint úgy fogalmazott: arra kérik a kirándulást tervezőket, hogy valamennyiünk egészsége védelmében ne menjenek Keszthelyre, a keszthelyieket pedig arra, hogy most ők se sétáljanak a Balaton-parton.

  Gárdony polgármestere, Tóth István a város közösségi oldalán látható videointerjúban jelezte: a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. Mint mondta, erre azért van szükség, mert múlt hétvégén nagyon sokan érkeztek Budapestről Gárdonyba, a tóparton és a közparkokban sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt pedig sorban álltak ételért az emberek.

  Visegrádon pénteken 8 órakor lakosságvédelmi intézkedések lépnek életbe. Az önkormányzat a honlapján azt közölte: a város belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúak lesznek, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztetve pedig lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat. Az átmenő forgalom a 11-es főúton haladhat Esztergom és Budapest között, a főúton útbaigazító táblákat helyeznek ki. Az intézkedéseket elsődlegesen hétvégékre szólnak.

  A Pest megyei Zebegény honlapján az olvasható: "Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!". A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.
      
  Korábban közös felhívást adott ki a békésszentandrási és a szarvasi polgármester, hogy a közelgő ünnep idejére a települések szállásadói függesszék fel tevékenységüket, a veszélyhelyzet idején ne fogadjanak vendégeket.

  Babák Mihály szarvasi településvezető emellett levelet írt az operatív törzsnek, amelyben azt kérdezi, jól értelmezik-e, hogy a víkendezés nem tartozik a lakóhely elhagyásának kormányrendeletben megfogalmazott alapos indokai közé, és hogy kérhetnek-e ezért intézkedést a rendőrségtől. Írt egy levelet a helyi rendőrkapitánynak is, ebben azt kéri, a járőrök fokozottan figyeljenek a szabályok betartására. Leveleiben azt írta, a szarvasi Körös-holtág mellett több mint ezer kis üdülőt emeltek a telektulajdonosok, akik között dunántúli és budapesti lakosok is vannak. Ők a jó idő beköszöntével nagy számban megjelentek a telkeken.

  A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének 58 tagegyesülete határozatlan időre megszüntette a napijegyek és a horgászengedélyek értékesítését - mondta Zoltai Dániel, a szövetség elnöke az MTI-nek. A megye 19 ezer aktív horgászát arra kérik, szüneteltessék tevékenységüket. A korlátozások betartását halőrök felügyelik.

  Kecskeméten átmenetileg lezárják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot, az arborétumot és a Szent Hubertus Parkerdőt, közismert nevén a Nyíri erdőt - erről a helyi operatív törzs döntött szerdán. A szervezet tagjai abban állapodtak meg, hogy felkérik a Hírös Sport Kft. ügyvezetőjét és a KEFAG Zrt. vezérigazgatóját, hogy a közkedvelt kirándulóhelyek április 10-étől ne legyenek látogathatók. A csoportosulások megakadályozása érdekében felkérik a városrendészet és a városban működő polgárőr-egyesületek vezetőit, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a játszóterekre, a parkokra, a lakótelepek környékére, a Csalánosi Parkerdőre és Csalánosi Erdőre.     Csongrádon csütörtöktől lezárják a népszerű nyaralóhelyen, a Körös-toroknál található sportpályákat.

  Az elmúlt napokban Tihany polgármestere, majd Hollókő, Szentendre, Tokaj és Velence vezetői is kérték a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el a népszerű kirándulóhelyekre. Szentendrén az ünnepekre elrendelték a belváros részleges lezárását.

 • A Szent János Kórházba látogatott Orbán Viktor

  április 09.csütörtök 12:12

 • Maruzsa Zoltán az érettségikről

  április 09.csütörtök 12:02

  Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkára beszámolt az oktatási akciócsoport munkájáról, amiben szerepel az érettségi megszervezése is. Maruzsa elmondta, hogy a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy vagy technikailag rövidítik a vizsgákat vagy pedig átlagot vonnak a jegyekből.

  Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent – folytatta az államtitkár. Azt javasolták a kormánynak, hogy érdemes az érettségit megszervezni. Javaslatuk szerint az érettségi bizonyítvány előtti szintfelmérő vizsgákat törölni érdemes. Aki nem felvételizik idén, az vissza tud lépni a felvételitől. Amennyiben fizetett a felvételiért, visszakapja a pénzt. Azok számára, akik szeretnének érettségizni számukra a lehető legrövidebb vizsgákat ajánlják. Csak írásbeli érettségi vizsga szervezését javasolják.

  Részletek itt.

 • Védőfelszerléseket pakolnak - képek

  április 09.csütörtök 11:45

  Egészségügyi védőfelszerelések érkeztek az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelőbe. A beérkezett újabb egészségügyi védőfelszerelésekből álló szállítmányt a kiszállítást lebonyolító Wabere's-Szemerey Logisztika Kft. teherautójáról pakolják le a fővárosi Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő udvarán.

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Japánban több mint ötezer eset van

  április 09.csütörtök 11:40

  Japánban elérte az ötezret a fertőzöttek, és a 110-et a halálos áldozatok száma - számolt be a Jiji Press japán hírügynökség csütörtökön. Abe Sindzó kedden hét prefektúrában rendkívüli állapotot hirdetett, köztük Tokióban és Oszakában. A legtöbb fertőzöttet a fővárosból és környékéről jelentették. Az esetek növekvő száma miatt Aicsi vezetője csütörtökön azt kérte a központi kormánytól, hogy ott is hirdessék ki a rendkívüli állapotot. A helyi kormányzat pénteken fel fogja szólítani a prefektúrában élőket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon - tájékoztattak.

  Az új koronavírus miatti szigorítások miatt a maláj vállalkozók fele és a halászok harmada maradt munka nélkül - derült ki egy hivatalos felmérésből csütörtökön.

  Malajziában március 18-án kijárási korlátozásokat vezettek be, csak a bankok, élelmiszerüzletek és közszolgáltatók vannak nyitva. Malajziában 4119-en fertőződtek meg, és 65-en haltak meg az új koronavírusban.

 • Mélyponton az új fertőzések száma Dél-Koreában

  április 09.csütörtök 11:27

  A dél-koreai egészségügyi hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy hét hete nem volt ilyen alacsony a koronavírus új fertőzöttjeinek száma, miközben Japánban már több mint ötezer eset van. Szerdán 39 új fertőzöttet regisztráltak a dél-koreai betegségmegelőző központ szerint. Február 20. óta először csökkent az új esetek száma 40 alá. A járvány február végén tetőzött Dél-Koreában napi több mint 900 fertőzöttel. A hatóságok felszólították a helyieket, hogy a csökkenő számok ellenére tartsák a távolságot másoktól, ha kimennek az utcára. Az ázsiai országban eddig 10 423 fertőzöttről és 204 halálesetről tudni.

  Szöul hétfőtől 90 ország - köztük Olaszország, Németország, Hollandia, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és több ázsiai ország - számára törli el a vízummentességet, hogy csökkentse a behurcolt fertőzések számát. Kivételt csak azok az országok képeznek, amelyek beengedik a dél-koreai állampolgárokat területükre. Ilyen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország és Mexikó. Emellett az április 5-e előtt kiadott 90 napos vízumokat is érvénytelenítették.

  cseresznyefa virágzás szöulban, szigorú szabályok az utakon /fotó: reuters/Cseresznyefa virágzás Szöulban, szigorú szabályok az utakon /Fotó: Reuters/

 • Szigorít-e a miniszterelnök ?

  április 09.csütörtök 11:19

 • Meggyógyult a hétéves kislány

  április 09.csütörtök 11:14

  Gyógyultan hagyta el a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját az a 7 éves kislány, aki március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a klinika intenzív osztályára, ahol koronavírus tesztet végeztek nála pozitív eredménnyel - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel. A kislány epilepsziája miatt január óta áll a klinika gondozásában. Március 22-én alapbetegsége miatt került az intézménybe, ahol állapota miatt altatásra és lélegeztetésre szorult.

  A kislány állapotában korábban nem utalt semmi koronavírus fertőzésre, de a felvétele utáni harmadik napon, a megismételt mellkasröntgen során tüdőgyulladásra utaló jeleket észleltek nála az orvosok. A beteget a kezdetektől megfelelő védőfelszerelésben ellátott egészségügyi dolgozók kezelték, ennek ellenére a klinika valamennyi munkatársánál és az érintett gyerek családtagjainál is elvégezték a koronavírus tesztet, mely negatívnak bizonyult.

 • Oroszországban tízezer felett a fertőzöttek száma

  április 09.csütörtök 11:01

  Oroszországban egy nap alatt 1459 fővel, 10 131-re emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 16,8 százalékos növekedést jelent. Moszkvában 6698 esetet tartanak nyilván. Az elmúlt nap alatt 13-an hunytak el az országban, ezzel a halottak száma 76-ra emelkedett. A gyógyultak száma 698, 118 fős napi növekmény mellett. Az országban a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint eddig több mint egymillió új koronavírus-vizsgálatot végeztek el, és több mint 171 ezer embert tartanak megfigyelés alatt koronavírus-fertőzés gyanújával.

  Az OMI ügynökség és a Platforma társadalmi előrejelző központ felmérése szerint a 100 ezresnél népesebb orosz városok lakóinak csak 41 százaléka támogatná a keményebb, az éjszakai kijárási tilalomra is kiterjedő járványellenes intézkedések bevezetését. 53 százalék egyetért a kijárási korlátozások megsértőinek videomegfigyelésével. A megkérdezettek 85 százaléka egyetért a nyilvános rendezvények betiltásával, 62 százalék pedig az önizolálás (az önkéntes házi karantén) rendszerével.

  A koronavírus elleni védekezés terheiből a Vedomosztyi című lap összesítése szerint az orosz nagyvállalkozók is kiveszik a részüket. Aliser Uszmanov USM holdingjának részvényesei 2 milliárd rubellel (a rubel jelenleg mintegy 4,40 forintot ér) támogatják az orosz operatív törzs munkáját. Az összeget védőfelszerelésre és az egészségügyi szakemberek szállítására fordítják. Vlagyimir Potanyin jótékonysági alapja 1 milliárd rubelt folyósított a legvédtelenebbeket támogató civil szervezeteknek. A Mihail Fridman, German Han és Alekszej Kuzmicsov által jegyzett Alfa-grupp közölte, hogy az általa birtokolt A1 befektetési cég éves nyereségét - mintegy 1 milliárd rubelt - az operatív törzsnek fogja átutalni.

  Oleg Gyeripaszka UC Rusal és En+ cége három reanimobil (újraélesztési berendezésekkel és műszerekkel felszerelt mentőautó) megvásárlására és három Irkutszk megyei reanimációs klinika megépítésére különített el pénzt. A Kommerszant című napilap idézte Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki szerint az Oroszországgal államszövetségben lévő Fehéroroszország az unióhoz fordult pénzügyi támogatásért az új koronavírus-világjárvány elleni harchoz. A tisztségviselő azt mondta, hogy a Minszknek nyújtandó támogatás összege, amelyről még nem döntöttek Brüsszelben, mintegy 60 millió euró lehet majd.

 • Félmilliárddal nőhet a szegények száma

  április 09.csütörtök 09:22

  Világszerte félmilliárddal nőhet a szegények száma a koronavírus-járvány miatt - figyelmeztetett a nagy-britanniai székhelyű Oxfam segélyszervezet csütörtökön. Az Oxfam felszólította a világ vezetőit, hogy hozzanak létre egy gazdasági mentőcsomagot a fejlődő országok és közösségeik felszínen tartására. A kérés aktualitását a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a G20 pénzügyminisztereinek jövő heti találkozója adja. A segélyszervezet megbízására készült jelentés szerint 6-8 százalékkal emelkedhet a szegénységi ráta a 2018-as szinthez képest a koronavírus-járványt övező gazdasági intézkedések miatt.

  "Mindez egy évtizeddel visszavetheti a szegénység elleni harcot, sőt, Fekete-Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes régióiban akár 30 évvel is" - áll a londoni King's College és az Ausztrál Nemzeti Egyetem által készített jelentésben. Ha a járvány miatti gazdasági visszaesés következtében 20 százalékkal csökkennek a jövedelmek, azzal további 548 millió ember kerülhet a napi 5,5 dolláros (1815 forintos) küszöb alá.

  Az Oxfam azt javasolja, hogy pénzügyi segélyekkel, a kisvállalkozások támogatásával és szegény országok tartozásainak felfüggesztésével kezeljék a nehézségeket. A szervezet szerint emellett az IMF-nek egy ezermilliárd dolláros pénzügyi ösztönzővel kellene hozzájárulnia a problémák megoldásához. Az Oxfam felszólította a gazdag országokat, hogy azonnal növeljék a legszegényebb államok támogatását célzó segélyeket, és vezessenek be rendkívüli szolidaritási adókat.

 • Másfélmillióra nőtt a fertőzöttek száma a világban

  április 09.csütörtök 09:05

  Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggel fél kilencre 53 ezerrel, 1 484 811-re nőtt a világon. A Covid-19 nevű betegségben 88 538-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 6393-an, a gyógyultak száma 329 876, ami 28 459-cel több, mint egy nappal korábban - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

  Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 867 esetet tartottak nyilván csütörtökön reggel, 84-gyel többet, mint szerdán reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3339-en haltak meg, az utóbbi egy napban ketten. A meggyógyultak száma 77 639, egy nappal ezelőtt ez a szám 114-gyel kevesebb volt.

  A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 432 132, ami 32 246-tal több, mint szerdán, a halálos áldozatok száma 14 817, számuk 1910-zel nőtt egy nap alatt. A meggyógyultak száma 23 906, ami 1445-tel több, mint szerdán.

  Spanyolországban 148 220-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, ami 6278-cal több, mint egy nappal korábban, 14 792-re emelkedett a halottaké, egy nap alatt 747 ember vesztette életét, és 48 021-re nőtt a gyógyultaké, ami 4813-mal több, mint szerdán.

  Olaszországban 139 422 regisztrált fertőzött van, 3836-tal több egy nap alatt, 17 669 halálos áldozat - 542-vel több, mint szerdán -, és 24 392 gyógyult, ami 2099-cel több.

  Németországban 113 296 fertőzöttet regisztráltak eddig, ami 5633-mal több az egy nappal korábbinál, 2349 elhunytat, 333-mal többet, mint szerdán, és 46 300 meggyógyultat, ami 10 219-cel több, mint egy nappal korábban.

  Franciaországban 83 080 fertőzött szerepelt csütörtökön reggel a nyilvántartásban, 10 887 halott, 544-gyel több, mint egy nappal korábban, és 21 461 gyógyult, 1938-cal több.

  Iránban 64 586 volt a regisztrált fertőzöttek száma csütörtökön, 1997-tel több, mint egy nappal korábban, 3993 az elhunytaké, 121-gyel több, mint egy nappal korábban, és 29 812 a gyógyultaké, 2773-mal több, mint szerdán.

  Az Egyesült Királyságban 61 474 feljegyzett fertőzött volt csütörtökig, 5525-tel több, mint egy napja, 7111 halálos áldozat, 940-nel több, és 325 gyógyult, 20-szal több.

 • Segélyszállítmány érkezett Venezuelába

  április 09.csütörtök 08:07

  Az ENSZ 90 tonnányi segélyt küldött Venezuelának szerdán, hogy segítse a koronavíus-járvány elleni küzdelmet a latin-amerikai országban. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) tájékoztatása szerint a szállítmányban 28 ezer egészségügyi védőfelszerelés kapott helyet, sok lélegeztetőgép és víztisztításra szolgáló eszköz mellett. A segélyt nemzetközi adományozók és az ENSZ ügynökségei finanszírozták.

  Az egykor az olajjövedelmekből meggazdagodott Venezuela mára súlyos gazdasági válságba jutott. Krízisbe került az egészségügyi rendszere is: komoly a gyógyszerhiány, nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből. Nicolás Maduro államfő szerdán azt mondta, hogy az országban 167 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, míg sajtójelentések szerint 9-en haltak meg a kórban.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink