Itthon

Újabb 11 halálos áldozata van a járványnak, 210-zel nőtt a fertőzöttek száma

A Times Square-ről üzennek
április. 10. péntek 10:56

A Times Squaren, a legendás szilveszteri gömb alatt üzennek az egészségügyben dolgozóknak: "Mindazoknak, akik az életünkért küzdenek, köszönjük."

Fotó: Reuters

 

Nem nyugszik a helyzet a Nyugat-Balkánon
április. 10. péntek 10:43

Kijárási tilalommal törekednek a nyugat-balkáni országok arra, hogy lassítsák a koronavírus-járvány terjedését, közben pedig már a járvány utáni időszak gazdaságélénkítő lépéseiről gondolkodnak. Szerbiában egy nap alatt 2666-ról 2867-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A szerb kormány legújabb intézkedése, a teljes hétvégi kijárási tilalom nagy felháborodást keltett az országban. A rendelet szerint péntek 17 óra és hétfő reggel 5 óra között tilos az utcára lépni. A döntés azok körében is méltatlankodást keltett, akik a hétvégén ünnepelik a húsvétot, de a szerb ortodox hívők sem örültek neki, hiszen ők ugyan csak a jövő hét végén ünnepelnének, a szép tavaszi időt azonban kirándulásra használnák.  

A vajdasági magyarok felháborodására reagált Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és parlamenti frakcióvezetője . Mint mondta, a döntés népszerűtlen, ám elkerülhetetlen volt. A Magyar Szó című újvidéki napilapban azt is kifejtette, hogy ugyan most nem lehet a megszokott módon ünnepelni, de "fontos tiszteletben tartani a rendelkezést, hogy ne növekedjen robbanásszerűen a fertőzöttek száma, és ne hunyjanak el még többen a betegség következtében". "Biztos vagyok abban, hogy az előttünk álló hétvégéken is szükség lesz erre az intézkedésre, vagyis a kormánynak nem az volt a célja, hogy ellehetetlenítse az ünneplést azok számára, akik most ünneplik a húsvétot. Mindannyiunk biztonságának, gyermekeink, szüleink és nagyszüleink egészségének a megőrzése teszi szükségessé ennek a népszerűtlen intézkedésnek a foganatosítását" - húzta alá.

Az 1,8 milliós Koszovóban kis mértékben nő csak az igazolt fertőzöttek száma, ezért a kormány nem is akar újabb szigorításokat bevezetni. Az országban az utóbbi 24 órában hárommal, 224-ről 227-re növekedett a regisztrált fertőzöttek száma. Oroszország három repülőgépnyi egészségügyi felszerelést, valamint orvosokat küldött Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak segítségként a járvány elleni küzdelemben.

Bosznia-Hercegovinában péntekre 806-ról 859-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és  35-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A boszniai belügyminisztérium közlése szerint az intézkedések foganatosítása közben több rendőr is megfertőződött, egyelőre azonban egyikük állapota sem súlyos.

A montenegrói kormány gazdasági mentőcsomagot állított össze, amelyről pénteken kezd egyeztetést a parlamenti pártokkal és a gazdasági szereplőkkel. A tervek szerint támogatnák azokat a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek felfüggesztették, vagy jelentős mértékben csökkentették tevékenységüket az új típusú koronavírus-járvány miatt, valamint létrehoznának egy alapot a foglalkoztatás növelésére, új munkahelyek teremtésére a járvány után. Az Adria-parti államban 252 igazolt fertőzött van, néggyel több, mint egy nappal korábban.

Észak-Macedóniában péntekre 617-ről 663-ra növekedett az igazolt fertőzöttek száma. Venko Filipcse egészségügyi miniszter továbbra is úgy gondolja, hogy a járvány végére kétezer fertőzött lesz a kétmilliós országban. Csütörtök esti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az új típusú koronavírus-járvány lecsengését követően, illetve a következő hónapokban csak nagyon lassan, fokozatosan lehet enyhíteni az elővigyázatossági intézkedéseken, az élet csak sokára térhet vissza a normál kerékvágásba.

Orbán a Türk Tanács csúcsértekezletén vett részt
április. 10. péntek 10:38

Videokonferenciát tartottak pénteken a Türk Tanács tagállamainak vezetői, köztük a megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök; a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezés - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A csúcstalálkozón az államok vezetői - köztük Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ilham Alijev azeri elnök - tapasztalatot cseréltek a fertőzés ellen nemzeti szinten megtett intézkedéseikről, és döntöttek a kereskedelmi kapcsolatok és a szállítás folyamatosságának biztosításáról. Áttekintették az együttműködés lehetőségét az egészségügyi ágazatban, és abban is megegyeztek, hogy kölcsönösen segítséget nyújtanak a tagállamok területén ragadt állampolgáraik számára.

Fotó: MTI

Orbán Viktor a tanácskozáson elmondta: a közös kulturális örökségből adódóan a magyarok testvérként tekintenek a türk népekre. Kifejezte Magyarország köszönetét az üzbég és azeri partnerektől kapott adományokért. Üzbegisztán 150 ezer egészségügyi maszkot adományozott, Azerbajdzsán pedig 10 ezret. A kormányfő hozzátette: Kazahsztánt is köszönet illeti, amiért lehetővé tette, hogy a Kínából hazatérő, a magyar kormány által megrendelt orvosi eszközöket szállító repülőgépek feltankoljanak a főváros repülőterén.

Törökország pedig az exportkorlátozások ellenére engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil, valamint kézfertőtlenítő gél Magyarországra szállítását. Ahogy a magyar mondás tartja: bajban ismerszik meg igazán a jóbarát - fogalmazott Orbán Viktor. A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban.

Lezárták az óbudai Hajógyári-szigetet is
április. 10. péntek 10:14

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Kötelezően tesztelik a cseh idősotthonokat
április. 10. péntek 9:52

Péntektől kéthetente kötelezően új koronavírus-teszteknek kell alávetnie magát az idősotthonok és más hasonló intézmények összes alkalmazottjának Csehországban. Az intézetek összes lakójának tesztelését a tárca nem tervezi. A cseh egészségügyi minisztérium péntektől érvénybe lépett rendelete alapján az intézetek vezetőinek nyilvántartást kell vezetniük a tesztek eredményéről, és az esetleg megfertőződött alkalmazottaknak azonnal karanténba kell vonulniuk. A szükséges gyorsteszteket a régiók biztosítják. "A rendkívüli intézkedés célja, hogy a legveszélyeztetettebbek védelme mindenütt biztosítva legyen" - indokolta a rendelet kiadását Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Csehországban mintegy 2000 idősotthon és más hasonló intézet van. "A 60 éven felüliek aránya a betegek között 24 százalék, a 75 évnél idősebbeké 7 százalék, és nem tapasztalunk lényegesen emelkedő tendenciákat" - mutatott rá a héten Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója. Csehországban péntek reggel 5589 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 277-tel több, mint szerdán. A csütörtöki növekedés mérsékelten meghaladja a múlt heti 253-as átlagot. A Covid-19 betegségben eddig 113 személy halt meg, míg a gyógyultak száma 309-re emelkedett. A halálesetek száma csütörtökön kilenccel, a gyógyultaké pedig 70-nel emelkedett. Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 114 854 tesztet végeztek. A napi tesztelések száma már meghaladja a nyolcezret. A cseh hatóságok célja a napi legalább tízezer teszt.

Így zárják le a Margitszigetet
április. 10. péntek 9:11

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Májusra lehet változás az amerikai gazdaságban
április. 10. péntek 8:50

Májusra jósolta az amerikai gazdaság újraindítását Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a CNBC televíziónak adott csütörtöki interjújában. A tárcavezető úgy fogalmazott: abban a pillanatban, amikor Donald Trump amerikai elnök úgy ítéli meg, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormányzat készen áll elősegíteni a vállalatok és a dolgozók újbóli munkába állását. A műsorvezető felvetésére, hogy ez vajon már májusban megtörténhet-e, a miniszter egyetértő választ adott. Larry Kudlow, a Fehér Ház országos gazdasági bizottságának igazgatója csütörtökön újságíróknak arról beszélt: Trump elnök nem rejti véka alá, hogy a gazdaság lehető legrövidebb időn belül történő újraindítását szorgalmazza. "Naponta egyeztet erről a tanácsadóival" - mondta Kudlow. A gazdasági tanácsadó úgy fogalmazott: "reménykedjünk, hogy a gazdaság négy-nyolc hét múlva beindulhat".

Szerda esti, szokásos napi sajtókonferenciáján Trump azt hangoztatta, hogy nem szívesen jósol konkrét időpontokat a gazdasági újrakezdéshez, mert attól tart, nehogy ez túl korán történjék meg, fellobbantva a járvány újabb hullámát. Úgy fogalmazott: a gazdaság sokak által már várt újraindítása "szakaszonként történhet meg", vagyis először azokon a vidékeken, amelyeket kevésbé sújtott a járvány.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, aki egyúttal a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagja is, csütörtökön a CBS televízióban optimistán nyilatkozott. Kifejtette, hogy szerinte az amerikaiak jó része a nyáron már elutazhat vakációzni. Azt hangoztatta, hogy bár jelenleg a kijárási korlátozásokat fenn kell tartani, nyárra ezeken már bőven lehet lazítani. Optimistán nyilatkozott Fauci az NBC televízióban is. Azt mondta: "nemsokára" elérhetőek lesznek az új típusú koronavírus okozta betegség antitestkezeléséhez szükséges szerek. Megismételte, hogy "néhány reménysugár" már látszik, szerinte éppen New Yorkban, ahol stabilizálódott az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. "A járványgörbe laposodni kezd" - fogalmazott a New York államban tapasztalható helyzetről.

New York államban - amely a járvány amerikai epicentrumainak egyike - több mint 150 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és 7 ezer feletti a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma. A Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök délutáni adatai szerint az Egyesült Államok egészében több mint 454 ezer a regisztrált fertőzöttek és 16 ezernél magasabb a járványban elhunytak száma. Három nagyváros első embere különös aggodalommal nyilatkozott csütörtökön. Jack Young, Baltimore polgármestere, Muriel Bowser, a szövetségi főváros, Washington DC vezetője és Jim Kenney, Philadelphia első embere közölte: a járvány új epicentrumai várhatóan ezeken a településeken alakulnak ki.

500 milliárd eurós mentőcsomag
április. 10. péntek 8:38

Jelentős, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére csütörtök késő este. Charles Michel, az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben azt írta, hogy a megállapodás, amely a szolidaritás szellemében jött létre, talaja lesz Európa felépülésének. "Az 500 milliárd eurós mentőcsomag a munkavállalókat és vállalatokat fogja támogatni, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is" - hangsúlyozta. Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozásáról kiadott hivatalos nyilatkozat szerint a gazdaságösztönző mentőterv három pillérre épül majd: az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig terjedő megelőző hitelkeretére, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok likviditásának támogatását szolgálja.

Az eurócsoport egy további egyfajta "helyreállítási alap" elfogadását is javasolni fogja, a recesszió utáni fellendülés elősegítésére, de ennek finanszírozása egyelőre viták tárgyát képezi. Hollandia és Németország továbbra sem támogatja azt az elképzelést, hogy a válságkezelés költségeinek fedezésére az uniós tagállamok közösen bocsássanak ki állampapírt, úgynevezett koronakötvényeket, mivel véleményük szerint Olaszország, Spanyolország és Franciaország "nem megbízható" a költségvetési fegyelem terén. "Ellene vagyunk és leszünk mindig is az eurókötvényeknek. Úgy hisszük, ez nem segít sem az EU-n, sem Hollandián" - hangsúlyozta Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter Twitter-üzenetben. Mario Centeno, az eurócsoport elnöke ugyanakkor türelemre intett a koronakötvényekkel kapcsolatban. "Nem szűkíthetjük le a vitát csak erre, de még ne vonjunk le ezzel kapcsolatban végső következtetéseket" - nyilatkozta.

Lezárták Málta kikötőit
április. 10. péntek 8:24

A koronavírus-járvány miatt Málta nem fogad kikötőiben menedékkérőkkel érkező hajókat - közölte a vallettai kormány csütörtökön. "A máltai partok többé nincsenek abban a helyzetben, hogy biztonságos menedéket nyújtsanak a partra szálló migránsoknak" - áll a közleményben. "Emellett nem tudjuk biztosítani a hajókon tartózkodó illegális bevándorlók megsegítéséhez szükséges eszközöket" - tette hozzá közleményében a máltai kabinet, amely szerint minden helyi erőforrást a Covid-19 járvány megfékezésére fordítanak, s a menedékkérők partra szállása csak hátráltatná ezeket az erőfeszítéseket. "Ezeknek az embereknek a felelőssége és egyben érdeke, hogy ne veszélyeztessék magukat a kockázatos úton egy olyan ország felé, amely nem képes biztos menedéket nyújtani nekik" - hangsúlyozta a máltai vezetés. Valletta közölte azt is, hogy a döntésről tájékoztatják az Európai Bizottságot.

Málta egy nappal azt követően határozott kikötőinek lezárásáról, hogy Olaszország hasonló lépésre szánta el magát. Ennek ellenére továbbra is indulnak Európába tartó, menedékkérőkkel teli hajók az észak-afrikai partokról. A máltai haditengerészet csütörtökön is feltartóztatott egy ilyen bárkát. A fedélzeten lévőket Máltára szállították, ahol kötelező karanténba kerültek. Máltán eddig 337 koronavírus-fertőzöttet és 2 halálesetet jelentettek. Közben továbbra is kikötési engedélyre vár a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) által üzemeltett Alan Kurdi hajó 150 migránssal a fedélzetén, akiket hétfőn vett fel. Az Alan Kurdi jelenleg az egyetlen magánkézben lévő hajó, amely Líbia partjainál járőröz.

Védőfelszerelésbe öltözött rendőrök fogadják a hajón érkezetteket - még utoljára /Fotó: Reuters/

Berobbant a járvány egy chicagói börtönben
április. 10. péntek 7:56

Mintegy 450 fogoly és börtönőr koronavírus-fertőzöttségét állapították meg Chicago legnagyobb börtönében - közölte csütörtökön a megyei büntetés-végrehajtási hatóság, a világjárványt okozó Covid-19 betegség egyik legnagyobb egyesült államokbeli gócáról adva számot. A közép-nyugati metropoliszt, Chicagót is magába foglaló Cook megye börtöne a legutóbbi azok közül a járványgócok közül, amelyek az Egyesült Államok számos nagyvárosi börtönében keletkeztek, ahol a foglyok gyakran egymással szűken összezárva élnek.

A chicagói helyzet a hét elején került az országos figyelem középpontjába, miután a foglyok saját készítésű jelekkel kértek segítséget celláik utcára néző ablakaiból. A Cook megyei serif (rendőrfőnök) hivatala csütörtökön nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy tisztségviselőik "és a megye egészségügyi szakemberei minden erejükkel, éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy felvegyék a harcot a koronavírus okozta példátlan világjárvánnyal".

A hatóságok egyebek közt azon dolgoznak, hogy megnyissanak egy 500 férőhelyes külső karanténlétesítményt a börtön foglyai számára, a lehető legtöbb foglyot kétszemélyesből egyéni cellába helyezzék át, és létrehozzanak egy vírustesztelésre alkalmas helyiséget a büntetés-végrehajtási intézetben. Jelenleg már a "frontvonalban" dolgozó börtönőröknél minden műszakkezdéskor lázat mérnek, és védőfelszereléssel látták el őket azokra a helyzetekre, amikor közvetlenül együtt kell lenniük a foglyokkal - fűzte hozzá közleményében a megyei serif hivatala. Az Egyesült Államokban a csütörtök esti adatok szerint 468 703-an fertőződtek meg a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírussal, és 16 679-en hunytak el a betegség következtében, a legtöbb szövetségi államban már bevezetett kijárási korlátozások ellenére.

Ez az a börtön, ahol mintegy 450 fogoly és börtönőr koronavírus-fertőzöttségét állapították meg /Fotó: Reuters/