Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-24 18:53:00

Orbán Viktor: Teljes kijárási tilalom valószínűleg nem is lehetséges

A megkérdezettek 77 százaléka szerint szükséges lenne a kijárási tilalom bevezetése, és indokoltnak tartják az idősek kötelező karanténját is – ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből. A kijárási tilalom ugyanakkor meglehetősen szigorú lenne: közterületen csak meghatározott célból, korlátozott ideig és igazolással lehetne tartózkodni.

Orbán Viktor: Teljes kijárási tilalom valószínűleg nem is lehetséges

"Be kell vezetni a kijárási tilalmat, miniszterelnök úr, nem lehet tovább várni ezzel. A holnap áldozatait ma lehet megmenteni" - erről beszélt Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Orbán Viktor szerint ugyanakkor teljes kijárási tilalom, túl azon, hogy nem kívánatos, valószínűleg nem is lehetséges. Esetleg arról lehet vitatkozni és gondolkodni, hogy ha mégis lesz, akkor milyen fajtájú legyen.

A kijárási tilalom azt jelenti, hogy senki sem tartózkodhat közterületen, csak meghatározott célból, és meghatározott ideig. A híradónknak nyilatkozó jogász azt is hozzátette, ennek keretszabályozását a felhatalmazási törvény fogja megadni.

"A gyakorlatban ez úgy néz ki külföldön, hogy mindenkinél lesz egy útvonal engedély, erre az útvonalengedélyre ráírják, hogy honnan érkezett, és hova szándékozik menni, és kb ez mennyi időtartamot fog igénybe venni, illetve mikor indult el otthonról, és ez alapján ellenőrizhetik majd a hatóságok"

- mondta el Gerő Tamás.

A Publicus Intézet felmérése azt mutatja, hogy az emberek háromnegyede biztos benne, hogy tömegeket fog megfertőzni a vírus, ám ennek ellenére 63%-uk bízik abban, hogy ők maguk nem fognak megfertőződni. A kijárási tilalom bevezetését a megkérdezettek 77%-a támogatná. Ezt a korlátozást egyébként leginkább az aktív korúak, és a tanulók támogatják, az idősek kevésbé. Pulai András stratégiai igazgató szerint ők azt gondolják, hogy ők amúgy is otthon vannak többet és ezért nekik nincsen szükségük arra, hogy egy ilyen kijárási tilalomban vegyenek részt.

Az elmúlt hetekben több európai országban is korlátozásokat vezettek be.

Március 10.-én az olasz miniszterelnök kijelentette: minden mozgást kerülni kell az országban, három ok kivételével. Ezek a munka, szükséghelyzet vagy egészségügyi ok.

Spanyolországban csak a bevásárlást, és a patikák látogatását engedélyezik. Angliában csak a legszükségesebb esetekben lehet elmenni otthonról. Napi egy szabadtéri testedzés engedélyezett, az is egyedül vagy olyan családtaggal, akivel együtt élnek. Az otthon elhagyás tilalma alól kivételt jelent: ha orvosi segítségre van szükség, rászorulóról gondoskodnak, vagy munkába mennek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink