Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-23 13:06:00

"Hiányoljuk a bocsánatkérés gesztusát" - újabb nyilatkozatot adtak ki a Vígszínház elszerződött társulati tagjai

A Vígszínház elszerződött társulati tagjai új közös nyilatkozatot adtak ki, annak kapcsán, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát. A szöveget 61 egykori munkatárs írta alá - számolt be róla a Színház Online.

"Hiányoljuk a bocsánatkérés gesztusát" - újabb nyilatkozatot adtak ki a Vígszínház elszerződött társulati tagjai

"Alulírottak, a Vígszínház egykori munkatársai, fontosnak tartjuk azt a lépést, amellyel Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát. Hiányoljuk ugyanakkor részéről a beismerés és a bocsánatkérés gesztusát" - írják közleményükben a Vígszínház elszerződött társulati tagjai.

Hozzáteszik: megerősítjük, hogy kiállásunk és megszólalásunk nem politikai indíttatású volt, hanem morális és szakmai kérdés.

Hangsúlyozzák, hogy az általuk említett eseményekben nem Eszenyi Enikő volt az áldozat: "a sérelmeket mi és kollégáink szenvedtük el".

"Mivel Eszenyi Enikő érdemben nem reagált azokra az állításokra, amelyeket az elmúlt időszakban nyilvánosságra hoztunk, általában pedig tagadta azokat, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a fenntartó lefolytassa a már korábban elrendelt vizsgálatot"

- írják.

Úgy vélik: csak objektív vizsgálattal zárható le az a kérdés, hogy a Vígszínház volt és jelenlegi munkatársai által említett események jogilag is zaklatásnak minősülnek-e, hogy azok megengedhetők-e egy munkahelyen, egy színházban.

Azt állítják, hogy ez a viselkedés nem fogadható el, ártalmas, és véleményük szerint nem elkerülhető, hogy ebben a kérdésben a Fenntartó is állást foglaljon.

"Szorgalmazzuk ezért, hogy a Felügyelőbizottság független szakemberek bevonásával körültekintően folytassa le a Fenntartó által korábban elrendelt vizsgálatot" - áll a nyilatkozatban.

Elengedhetetlennek tartják, hogy a vizsgálat eredményeit felhasználva, a szakmai szervezetek bevonásával egy olyan átfogó protokoll szülessen, amely elkerülhetővé, orvosolhatóvá teszi a munka során felmerülő abúzusokat.

Szerintük a színházi szakma közös érdeke, hogy a művészi munkát oltalmazó jelzőrendszer mielőbbi felülvizsgálatának már most nekikezdjünk.

 

 

atv.hu/Színház Online

Ajánlom

További belföldi híreink