Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-22 12:06:00

Kocsis Máté bizakodó, de az MSZP elnöke már posztolt “Orbán túlzott teljhatalmáról”

Bízik benne Kocsis Máté, hogy a konstruktív hétpárti egyeztetések után az ellenzék utat nyit holnap, hogy kedden megszavazza a parlament a koronavírus-törvényt, és meghosszabbítsa ezzel a veszélyhelyzetet. Az MSZP elnöke késő este posztolta: “Nem szavazzuk meg Orbán teljhatalmát!”

A politikai ellentéteket most félre kell tenni, egy üggyel kell foglalkozni, a koronavírus elleni védekezéssel, az emberek egészségének megőrzésével és az emberi élet védelmével - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté bízik abban, hogy az ellenzéki pártok is támogatják, hogy az Országgyűlés kedden megszavazhassa a koronavírussal kapcsolatos törvényjavaslatot.

Az igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat megerősíti a kormányzat eddigi intézkedéseit és meghosszabbítja a március 11-én 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet.

Arról, hogy a Varga Judit által benyújtott javaslat szerint az Országgyűlésnek döntenie kell a koronavírus járvány miatt elrendelt 15 napos veszélyhelyzet meghosszabbításáról, és jön a “rendeleti kormányzás” - illetve akár 5 év börtönbüntetés is járhat a rémhírterjesztésért, vagy a járvány elleni védekezés akadályozásáért - itt írtunk részletesen.

Ahhoz ugyanakkor, hogy kedden a parlament döntsön a koronavírus-törvényről, holnap meg kell szavazni a házszabálytól való eltérést - ehhez viszont négyötödös támogatásra van szükség az Országgyűlésben, azaz ellenzéki voksokra is.

Az ellenzék újabb egyeztetést akar

Az ellenzéki frakciók tegnap újabb egyeztetést kértek a kormánypárti frakcióktól, illetve a kormánytól. Eddig két hétpárti egyeztetés volt, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Kocsis Máté ült tárgyalóasztalhoz az ellenzékkel.

Ma reggel Kocsis Máté azt mondta, rendkívül konstruktívnak mondható egyeztetésen vannak túl az ellenzéki pártokkal, és jó fordulatnak tartja, hogy az ellenzéki frakciók megértették, a helyzet azt kívánja, hogy félretegyék a politikai vitákat.

Az ellenzék több javaslattal is élt, „egyiket-másikat” megfogadták, volt, amelyik be is került már a benyújtott törvényszövegbe is, például hogy a kormány az országgyűlési felhatalmazást a szükséges mértékben gyakorolja csak. Volt, amiben még szeretnének egyeztetni az ellenzéki pártok, erre hétfőn lehetőségük lesz - mondta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ebben a helyzetben a kormány mozgásterét az Országgyűlésnek növelnie kell, meg kell adni minden támogatást a kormány számára, hogy cselekedhessen.

Tóth Bertalan este kétszer posztolt

Az MSZP elnöke tegnap a következőt posztolta, idézzük:

“Szolgálati közlemény:
NEM SZAVAZZUK MEG ORBÁN TELJHATALMÁT!

Sok találgatás látott napvilágot ma arról, hogy az Országgyűlés jövő heti ülésén miként fognak szavazni az ellenzéki pártok a koronavírus elleni védekezésről szóló kormányzati indítványról, megadják-e a kormányzati felhatalmazást Orbán Viktornak a teljhatalom felé.
Ezúton szeretnék tájékoztatni mindenkit az alábbiakról.
1. Tisztában vagyunk a helyzet komolyságával és felelősségünk súlyával.
2. Az ellenzéki pártok folyamatosan egyeztetnek a hétvégén annak érdekében, hogy egységes álláspontot képviseljünk az Országgyűlésben, és ezért kezdeményeztünk közösen hétpárti egyeztetést is a kérdésben.
3. Az MSZP nem lesz partner abban, hogy segítséget nyújtson egy olyan törvény elfogadásához, amely határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot, a magyar embereket Orbán Viktor szeszélyeinek”.
Tegnap késő este pedig újra posztolt Tóth Bertalan, ami jelzi: nem lesz könnyű attrakció az ellenzéki voksokat is begyűjtenie a Fidesznek/kormánynak a négyötödös döntéshez.
Az MSZP-elnök “második” tegnap  esti  posztja már egyértelmű: “Nem szavazzuk meg Orbán teljhatalmát!”

Tegnap késő este pedig újra posztolt Tóth Bertalan, ami jelzi: nem lesz könnyű attrakció az ellenzéki voksokat is begyűjtenie a Fidesznek/kormánynak a négyötödös döntéshez. 

Az MSZP-elnök “második” tegnap esti posztja már egyértelmű: “Nem szavazzuk meg Orbán teljhatalmát!”

Ajánlom

További belföldi híreink