Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-20 11:22:00

Maruzsa Zoltán: módosulhat az érettségi menete, a NAT bevezetését azonban nem halasztják el

A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein, de erről még korai beszélni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán minden érettségizőnek azt tanácsolta, hogy most a felkészülésre fókuszáljon.

Maruzsa Zoltán: módosulhat az érettségi menete, a NAT bevezetését azonban nem halasztják el
Fotó: MTI

A járványügyi intézkedések részeként hétfőtől zárva vannak az iskolák, a tanítás azonban nem állt le. Digitális munkarendben, a digitális technika használatával folyik tovább. Ez az utóbbi években egyébként is előtérbe került és rendelkezésre álltak az ehhez szükséges fejlesztések, így az átállás is gyors volt, mindössze két nap kellett hozzá – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

„Szerintem jó választ találtunk és jó irányba indultunk, amikor ezt kezdeményezte a kormány"

– hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

A szakember szerint a tanárok is jól fogadták az új rendszert. „Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz.”

Maruzsa Zoltán úgy látja, a kényszer szülte megoldás szemléletváltáshoz vezethet a magyar oktatásban. „Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni” – jegyezte meg.

A szakember arra kis kitért, vannak települések, ahol a tananyagot postázzák. Azoknak pedig akik igénylik, továbbra is biztosítják a gyermekfelügyeletet kis csoportban.

Az Arénában az is elhangzott: miután már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák, ebben nem okoz fennakadást a koronavírus. A beiratkozás módja, vagy ideje azonban változhat.

„A technikáján is gondolkodunk, de ahogyan szokták mondani, »kellő időben a kellő csapást«. Április végi időpontokról beszélünk, amikor ez hagyományosan megtörtént, így azt gondolom, hogy még van időnk, és akár június elejére is eltolhatjuk a beiratkozást” – fogalmazott Maruzsa Zoltán.

A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is, tette hozzá az államtitkár. Úgy látja, ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák.

„Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások" – tette hozzá.

"Azért nem szeretnék erről pedig most több konkrétumot mondani, mert kellő időben a kormány erre nézve meg fogja hozni a döntéseket. Egyelőre minden érettségizőnek azt tanácsolom, hogy a felkészülésre fókuszáljon."

Maruzsa Zoltán azt is leszögezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el.
 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink