Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-13 17:51:00

Navracsics: Vélhetően el fogom kapni a koronavírust

Navracsics Tibor volt uniós biztos Fiala Jánosnak a Keljfel Jancsi! című műsorban elmondta, hogy nagy gonddal figyeli a koronavírus körül zajló eseményeket. De emellett maximális kiváncsisággal nézi, hogy ez a járvány milyen hatással lesz az emberi kapcsolatokra.

Navracsics: Vélhetően el fogom kapni a koronavírust

Szerda óta nincsen oktatás az egyetemeken, de Navracsics- aki maga is oktat- elmondta, hogy azt viszont elvárják, hogy az oktatók továbbra is bejárjanak, a doktoranduszok végezzék a kutatásokatm szóval az épület lezárás mégsem valósult meg teljesen.

Távoktatást fognak bevezetni, Fiala megkérdezte a volt igazságügyi minisztertől, hogy ő erre mennyire áll készen: Navracsics elmondta, hogy online előadások tartására mérsékelten, házi dolgozatok és írásbeli konzultációra maximálisan készen áll. Szerinte itthon még nem alakult ki infrastruktúra online előadások hallgatására sem oktatói, sem a hallgatói oldalról.

Navracsics emlékeztet, hogy korábban is rengeteg szó volt arról, hogy mennyire átalakult és a digitális térbe terelődött a kommunikáció. Szerinte a mostani helyzet (az emberi személyes találkozók minimalizálása) még inkább ebbe az irányba fog tolni minket. A mai kapcsolatrendszerünk még mindig a személyes találkozásokra alapul, de ez most potenciálisan megváltozhat- mondta Fialának.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy az EP-ben egy csomó mindent meg lehet csinálni home officeban, de szavazni csak személyesen lehet. Navracsics szerint, ha ezen változtatni akarnak, az nagyon sok kérdést felvet, hiszen a kortárs demokráciák egyik legnagyobb kérdése, hogy lehet-e elektronizálni az állampolgári részvételt.

Ebben szerepet játszik a bizalmatlanság, és az is, hogy a demokrácia nem csak technikai folyamatok összessége, hanem egy rituálé is.

Fiala János ezzel nem értett egyet, mert míg mondjuk a szexualitásnál fontos a személyes jelenlét, addig ő nem érzi ugyanezt egy szavazásnál fontosnak.

Navracsics erre reagálva elmondta, hogy a szavazás egy legitimáló cselekedet, fontos, hogy lássák, hogy jelen van a képviselő és dolgozik.

A demokrácia közvetlen emberi jelenlét és részvétel nélkül meghal, ezért problémás a volt uniós biztos szerint az elektronikus szavazás kérdése. Franciaországban önkormányzati választás lesz vasárnap, aminek az a tétje, hogy Macron politikája gyökeret tud-e verni a helyi politikában: most az a téma, hogy el kell-e halasztani a választást vagy sem, fel sem merül, hogy elektronikus úton történjen.

Ez sokat elmond arról, hogy a járványtól való félelem és a demokrácia iránti elkötelezettség mérkőzésében ki nyer

- jelentette ki Navracsics.

Navracsics elmondta, hogy félti a családját a koronavírus miatt. Ha hitelt lehet adni a német információknak (a népesség 60-70%-a el fogja kapni), akkor ő nem arra készül, hogy hogyan kerülje el, hanem hogy hogyan essenek túl rajta.

Navracsics azt mondta, hogy mivel az egész napját emberek között tölti, vélhetően el fogja kapni a koronavírust, ezért az immunrendszerét igyekszik erősíteni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink