Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-12 21:34:00

A sok kézfertőtlenítő használat bőrirritációval járhat - megszólaltattunk egy szakorvost

Szükséges az alapos kézmosás és a fertőtlenítés a koronavírus-járvány lelassítása érdekében, de érdemes odafigyelni, mivel próbáljuk tisztán tartani a kezünket - mondta Híradónknak egy bőrgyógyász. A szakorvos szerint ugyanis sok ember bőre érzékeny a fertőtlenítő anyagokra, így azok irritációt okozhatnak.

 

"Kézfertőtlenítők, mint bármi más detergens anyag okozhat egyfajta irritációt" - mondja Péter Iván, bőrgyógyász szakorvos.

A koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eleme az alapos kézmosás. Sokan ehhez a szappanon kívül, leginkább alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szereket is használnak. Ezek jó védelmet nyújtanak, de a korlátlan használatuk kellemetlenséggel járhat.

"Az irritáció abban nyilvánul meg, hogy a bőr felszíni rétege, ez a kis lipid burka, ami egy kis védő réteget képez azt. is lemossuk. ezáltal sérülékennyé válhat a bőrünk. A bőrünkön bármikor kis mikrosérülések keletkezhetnek, amelyek bőrpirosodásban, viszektésben, bőrszárazságban nyilvánulnak meg"

- jelentette ki Péter Iván.

A Híradónk által megkérdezettek többsége azt mondta: ők tudják, hogyan védekezzenek a vírus ellen, de kézfertőtlenítőt nem használ mindenki.

"Hát nyilván tartok tőle de hát nem vagyok szakértő. Persze kezet mosunk, meg amit hallunk, hogy be kell tartani. Szerintem jó kezekben van, akik intézik ezt a dolgot, úgyhogy én nem tartok tőle úgy, de senki nem tudja, hogy mi lesz"

- mondja Veres Andor.

A szakemberek szerint ha valaki észreveszi, hogy az alkoholos fertőtlenítő irritálja a bőrét, akkor vagy próbáljon másikat keresni, vagy használjon szappant, mert az is megfelelő hatású.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink